Totuuden kaleidoskooppi: Professori Pertti Haapala luennoi lauantaina Mikkolan Navetalla

Suomen historian uudelleenkirjoittajan sana

Pertti Haapala johtaa Tamperee yliopistossa yhteiskunnan historian huippututkimusyksikköä.

Mikkolan Navetalla alkaa uusi luentosarja nimeltä Totuuden kaleidoskooppi. Luentosarjan aloittaa ensi lauantaina 20. huhtikuuta sukujuuriltaan luopioislainen professori Pertti Haapala aiheenaan Historiallinen totuus.

Pertti Haapala on Suomen historian professori, Yhteiskunnan historian huippuyksikön johtaja, Tampereen yliopiston vararehtori ja Historiatieteiden tutkijakoulun johtaja.

Parhaillaan hän pelkistetysti sanottuna kirjoittaa tiiminsä kanssa Suomen historiaa uudelleen. Suomen Akatemian nimittämässä huippuyksikössä tutkitaan Suomen historiaa vuodesta 1400 alkaen nykypäivään asti.

Tutkimus perustuu teoriaan yhteiskunnan muodostumisesta toimintana, rakenteina ja identiteettinä. Historian avulla tutkitaan, mitä yhteiskunta on, ja miten ihmisten käsitys historiastaan syntyy.

Historian uudelleenarvioinnin tarve lähtee siitä, että jokainen kansakunta muodostaa näkemyksen omasta historiastaan ja suhteestaan muuhun maailmaan sen mukaan, millainen aikakausi on meneillään.

Syntymässä oleva tai juuri itsenäistynyt kansakunta tarvitsee vahvistusta identiteetilleen ja haluaa korostaa kansallisia erityispiirteitään. Sotien ja muiden kansainvälisten kriisien aikana haetaan vahvistusta omalle toiminnalle historiasta. Tämän hetken globaalistuvassa, nopeasti muuttuvassa maailmassa historiaakin tarkastellaan aikaisempaa laajemmin ja monipuolisemmin kansainvälisestä näkökulmasta.

 

Huippuyksikkö on tieteenalansa kärki

Huippuyksikkö on tutkimus- ja tutkijankoulutusympäristö, jolla on selkeät tutkimukselliset päämäärät ja yhteinen johto.

Se toimii oman tieteenalansa kärkenä, ja sen tehtäviin kuuluu muun muassa tutkimuksen uudistaminen, uusien tutkijoiden kouluttaminen ja uusien tutkimusympäristöjen luominen.

Huippuyksikköjä rahoittavat Suomen Akatemia, yliopistot, tutkimuslaitokset ja yritykset. Suomen Akatemia myöntää rahoituksen 6 vuodeksi kerrallaan.

Haapalan luento alkaa 20.4. kello 14 Luopioisten kirkonkylässä Mikkolan Navetalla osoitteessa Keskitie 1. Luentosarjan järjestävät Muodonmuutoksia ry. ja kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry. yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen yhteydessä toimii puffetti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?