Navetta laajenee Pytinkiin

Luopioisten Kesäkahveille kokoontuvat perinteisesti vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat. Nyt entisestä virastotalosta eli Pytingistä tulee kaikkien paikka koko kesäksi.

Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry. on solmimassa Pälkäneen kunnan kanssa yhteistyösopimusta, joka monipuolistaa yhdistyksen toimintaa entisestään. Yhdistys vuokraa samalla itselleen uusia tiloja entisestä Luopioisten kunnanvirastosta, jossa on kuntien yhdistymisestä asti toiminut Pälkäneen kunnan palvelupiste.

Samalla talo, joka on entinen Mikkolan tilan päärakennus, saa kodikkaamman nimen Pytinki. Pytinkirakennus on entisaikaan tarkoittanut juuri hämäläistalon parempaa päärakennusta, varakkaalla tilalla kun niitä usein oli kaksi.

Yhdistyksessä on meneillään haasteinen ja mielenkiintoinen vaihe. Muuttoa ja uusia toimintoja valmistellaan, ja samalla lähenevät jo kesän muut tapahtumat Mikkolan Navetalla. On tulossa musiikkitapahtumaa, runotapahtumaa, näyttelyjä, luentoja…

– Elämme keskeneräisessä maailmassa – onneksi, toteaa Mikkolan Navetta ry:n puheenjohtaja Seppo Kääriäinen.

Outi Nummi on samaa mieltä.

– Tarkoitus on, että tänä kesänä ja tänä vuonna kokeillaan ja etsitään tarjonnalle ja toiminnalle uusia muotoja. Vuoden kuluttua nähdään, mitä kaikesta tulee, ja silloin voidaan pitää varsinainen avajaistapahtuma, hän kertoo.

Kesän aikana kyläläiset ja vapaa-ajan asukkaat voivat tutustua uusiin tiloihin ja kertoa omista toiveistaan.

 

Kuntainfosta savusaunaan

Tähän tilaan on tulossa Pälkäneen kunnan infopiste, jonka hoidosta vastaa jatkossa Mikkolan Navetta ry.

Kunnan oma toimipiste on siirretty entiseen teknisen toimiston rakennukseen, mutta virastotaloon jää kunnan infopiste, josta yhdistys vastaa toukokuun alusta alkaen. Infopiste palvelee sekä vakituisia että vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita.

– Infopisteessä on saatavana kunnan lomakkeita, esitteitä ja karttoja, ja sinne tulee myös kunnan tietokone ja tulostin asiakkaiden käyttöön. Jatkossa sitä voidaan mahdollisesti laajentaa varsinaiseksi matkailuinfoksi, mutta jo nyt yritämme hankkia mahdollisimman laajasti esitteitä ja muuta mahdollista tietoa alueen matkailukohteista, Seppo Kääriäinen kertoo.

Infopisteeseen ei palkata erillistä työntekijää, mutta yhdistys lupaa, että palvelu toimii.

– Ei ole tarkoitus tehdä siitä kylmäasemaa. Pytingissä on aukioloaikana aina joku, jonka tehtäviin kuuluu opastaa ja vastata infopisteen asiakkaiden kysymyksiin, Kääriäinen vakuuttaa.

Aikaisempaan verrattuna palvelu paranee, sillä yhdistyksen ylläpitämä Pytingin infopiste on avoinna myös kesälauantaisin ja loma-aikana, jolloin kunnanvirasto muuten on kiinni.

Pytinkiin jäävät myös Luja-Lukon ja kunnan yhteisen työntekijän, Kimmo Ketolan työtilat.

Mikkolan Navetta ry. huolehtii vapusta alkaen myös Vohlisaaren ja Rajalansaaren saunojen sekä Seurantalon tilavarauksista ja avaimista.

Rajalansaaren savusaunan yhdistys on varannut kesäajaksi keskiviikkoiltoina yleisösaunaksi. Tarkoitus on tutustuttaa ihmisiä entistä paremmin savusaunomiseen sekä lähes luonnontilaiseen Kukkian saareen.

– Siitä tulee kyläläisten yhteinen savusaunailta. Saunomaan pääsee pientä maksua vastaan, ja yhdistyksen väki lämmittää saunan ja tekee siellä samalla pieniä huoltotöitä, kertoo lämmitystiimiin ilmoittautunut Perttu Pohjanperä.

Seppo Kääriäinen entisen kunnanviraston takaterassilla, jota suunnitellaan jatkossa kahvila Pytingin käyttöön. Idyllinen puutarhanäkymä pääsee kesällä oikeuksiinsa.

Pytinkiin kesäkahville ja ostoksille

Yhdistys on saanut Pytinkiin kahvilayrittäjän. Pia Suhosen Kahvila Pytingin on tarkoitus avautua kesäkuussa. Sen tiloihin kuuluu sisähuoneiden lisäksi rakennuksen takana oleva terassi, josta avautuu näkymä puutarhaan ja Mikkolan pihapiirin vanhoille aitoille päin.

– Kahvila on itsenäinen yritys, joka vuokraa tilat ja puitteet yhdistykseltä. Monenlaista yhteistoimintaa on jo mietitty, musiikki- ja runoteemoja ja sen sellaista, mitä kesäkahvilaan vain voi keksiä, Outi Nummi kertoo.

Jos kahvilahanke toteutuu, Aitopajan myymälä, jossa on myös Kukkian Kädentaitajien osasto, muuttaa Navetalta Pytinkiin. Myymälä ja kahvila kannattaa pitää lähekkäin, ja kesällä Aitopajan oma kahvio ei ole auki.

Mitä sitten jää Navetan ylisille vanhoihin tiloihin? Luentosali pysyy siinä missä se on, Navettakalleria sekä paja- ja toimistotilat ja samoin tietysti vastatullut Diabetesyhdistys.

Kierrätystori jatkaa myös Navetan puolella, mutta jos Aitopajan myymälä muuttaa Pytinkiin, kierrätystori voi saada sen paikalta lisätilaa.

– Se on yksi mahdollisuus, mutta kaikki on vielä auki. Jos kiinnostusta on, tyhjä tila voidaan myös vuokrata jollekulle uudelle tulokkaalle, Seppo Kääriäinen arvelee.