Suojelulta vietiin pohja

Tavase Oy hakee parhaillaan lupaa Pälkäneen ja Kangasalan harjuihin rakennettavalle tekopohjavesilaitokselle.

Lupahakemusta täydentäessään vedenhankintayhtiö huomautti, että sen Vehoniemen Punamultalukon suojelu on keskeytetty Tavasen pyynnöstä. Yhtiö aikoo rakentaa suojelualueelle vedenottokaivoja. Imeytettävä vesi kulkisi ainutlaatuisen supan ali.

Tavasen uusimmasta tempauksesta tyrmistyneet maanomistajat syyttivät suojelun vesittämisestä ELY-keskusta, kunnes suojelualuetta hallinnoiva metsähallitus paljasti, että asialla olikin ympäristöministeriö.

 

Suojelualueiden hankkiminen ja muodostaminen on herkkää ja hienovaraista puuhaa. Tämä työ saattaa vaikeutua oleellisesti, jos viranomaiset toimivat siihen tapaan kuin Punamultalukon kohdalla: maanomistaja myi alueet 17 vuotta sitten suojelualueeksi, mutta nyt osa niistä varataankin tekopohjavesitehtaaksi.

Reilut 15 vuotta harjussa häärinyt Tavase ei ole kertonut suojelualueen valloitussuunnitelmistaan ennen kuin Punamultalukkoa oltiin liittämässä vanhaan suojelualueeseen. Tämä on taas uusi esimerkki vedenhankintayhtiön häikäilemättömästä toiminnasta luontoa ja maanomistajia kohtaan.

Siksi kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) teki Punamultalukon suojelun viivyttelystä kirjallisen kysymyksen.

 

Punamultalukkokysymykseen vastaaminen kesti ympäristöministeriöltä poikkeuksellisen kauan. Se ei ole varsinainen ihme, sillä vastaus kertoo, että ministeriö, jonka tehtävänä on suojella luontoa, jarruttaa luonnon suojelemista.

Ympäristöministeriö asetti vastauksellaan Tavasen toteuttamisen Punamultalukon luonnonsuojelualueen edelle. Tavase saa luvan laitokselleen ja luonnonsuojelualue muodostetaan vasta sen jälkeen.