Ytimessä

Muistan elävästi erään aamunavauksen vuosien takaa. Pidin sen 1.–6. -luokkalaisille ja aiheena oli luominen.

Spontaanisti keksin aloittaa avauksen kysymällä lapsilta interaktiivisesti, sattuuko kukaan muistamaan millä sanoilla Raamattu alkaa? Innokkaita käsiä nousi.

Pyysin ensimmäistä pientä koululaista kertomaan oman vastauksensa. Hän kertoi kuuluvasti: Raamattu alkaa sanoilla kiitos, anteeksi ja ole hyvä.

Jouduin tuottamaan lapselle pettymyksen ja kertomaan, että Raamattu ei ala niillä sanoilla, mutta sanat olivat kuitenkin toki hyvin tärkeitä ja niitä kannattaa käyttää.

Tämä hauska ja hellyttäväkin vastaus sai minut miettimään, olisiko mahdollista, että Raamatusta tulee monelle mieleen ensimmäiseksi, että sen keskeinen sanoma on käyttäytyä kunnolla? Vai puhuvatko kirkon työntekijät tämän suuntaista? Jos näin on, se on huolestuttavaa.

Raamattu on toki täynnä ohjeita hyvään elämään ja siellä kehotetaan kunnioittamaan sekä kavereita että kaikkia, mutta on vielä paljon parempaa.

Ennen kaikkea kristillisen sanoman helmi on se, mitä tarjotaan, kun ei olla käyttäydytty hyvin tai kun muuten vaan ollaan epäonnistuneita. ”…missä synti on tullut suureksi, siellä on armo tullut ylenpalttiseksi” (Room. 5:20).

Silloin varsinkin voi tulla ristin juurelle tunnustamaan syyllisyyden ja häpeän. Sen jälkeen voi huokaista helpotuksesta, kun anteeksianto, armo ja rakkaus hoitavat ja voi ilolla vastaanottaa Jeesuksen sovitustyön meidän puolestamme. ”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi…” (1. Joh. 1:9)

Raamattu on täynnä elämänviisautta, mutta paras ja tärkein anti on lupaus Jumalan armosta. Sitä tarvitaan, kun huomataan, ettei ihminen pysty omin voimin niin kovin hyvä olemaan. Oikeastaan ei ollenkaan hyvä.

Jumala vastaanottaa syntisen ja antaa hänelle rauhan. Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27)

Marianne Jaakkola

Nuorisotyönohjaaja

Pälkäneen seurakunta