Yli 50 lasta lähti suunnistuskouluun

Suunnistustaitojen harjoittelu aloitetaan suunnistuskoulussa jo ennen oikeaa koulua.

Luja-Lukon suunnistuskoulu keräsi keväällä ennätyksellisen määrän lapsia. Yli 50 junioria on opiskellut karttamerkkejä ja suunnistuksen alkeita Kostian koululla, Pikku-Sappeen maastossa ja Kankahaisten metsissä.

Hyvä joukko suunnistuskoululaisista intoutui mukaan myös Sydän-Hämeen rasteille. Suunnistusta pääsee kokeilemaan alkukesän iltarastien yhteydessä omatoimisesti ja turvallisesti: tarjolla on myös rastireitti, jossa rastilta toiselle löytää nauhaa pitkin. Kartanlukutaito kuitenkin palkitaan, sillä matkan varrella on monta tilaisuutta oikaista merkatulta reitiltä.

Pälkäne tarjoaa lajille huippupuitteet, sillä hyviä maastoja ja karttoja riittää yllin kyllin. Suunnistuskoulun toimintaa helpottaa se, että keskustan tuntumassa on monta selkeärajaista, äskettäin kartoitettua aluetta.

– Koulujen opetuskarttojen lisäksi Syrjänharjusta ja Kankaisista on hyvät kartat, Petri Ketola sanoo.

Suunnistuksen junioritoimintaan saatiin uutta puhtia perinteisellä tavalla. Lajia itse harrastaneet vanhemmat alkoivat puuhata suunnistuskoulua, kun omat lapset tulivat siihen ikään, että lajitaitojen opetteleminen alkoi olla ajankohtaista.

Junioritoimintaa viime vuodet pyörittänyt Suvi Pitkänen sai rinnalleen Pekka LinnainmaanKalle Vaismaan ja Petri Ketolan. Lisäksi jaostossa on vanhoja aktiiveja, jotka pyörittävät muuta toimintaa.

– Ei vetäjiä silti liikaa ole, sillä suunnistusharjoitukset vaativat enemmän valmistelua kuin moni muu laji. Esimerkiksi reittien suunnittelu ja rastien vieminen ottaa aikaa, Ketola sanoo.

Luja-Lukossa suunnistus ei ole ympärivuotista toimintaa kuten naapuriseuroissa. Pälkäneen malli perustuu monipuoliseen yleisseuraan: seura tarjoaa juniori-ikäisille paljon eri lajien monipuolista toimintaa, ja aktiivisimmilla kalenterit ovat täynnä kesät, talvet.

– Luja-Lukko toimii suunnistuksessakin kasvattajaseurana. Me annamme eväitä, joilla pääsee alkuun ja saa käsitystä siitä, miten itse voisi pärjätä lajissa. Jos haluaa panostaa suunnistukseen tosissaan, Valkeakosken Hakassa tai Kangasala SK:ssa saa henkilökohtaista valmennusta.

Viesti- ja joukkuekisoihin Pälkäneeltä alkaa kohta löytyä riittävästi harrastajia omastakin takaa.

ke 29.5. Heponiemi, Raikku Vt 12

ke 5.6. Isokangas (pohjoinen) Vt 12

ke 12.6. Lintuharju, Haltia tie 322

ke 19.6. Pakovuori, Vimmu tie 322

ke 26.6. Sappeenvuori tiet 322 ja 3230

ke 3.7. Isokangas Vt 12

ke 10.7. Maisenjärvi, Aitoo tie 322

ke 17.7. Rautia, Sahalahti tie 325

ke 24.7. Luopioinen kk tie 322

ke 31.7. Unnaanmäki, Laitikkala tie 57

ke 7.8. Hirvijärvi, Laipanmaa tie 322

ke 14.8. Aivujärvi (Niitty-Seppälä) tie 322

ke 21.8. Isonkangas (ampumarata) Vt 12, km-kilp.

ke 28.8. Kallioisjärvi, Aitoo/Puutikkala tie 322

ke 4.9. Äimälä tie 307

ke 11.9. Kankahainen, Onkkaala Vt 12, perhoslenkit

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?