Luopioisten taidekesä on lähellä luontoa

Luopioisten Taidekesä 2013

Luopioisten taidekesä tarjoaa Mikkolan tilan pihapiirissä kiinnostavan kokoelman pirkanmaalaista taidetta sekä ryydittää kattausta muutamalla pääkaupunkiseudulta tulevalla ja yhdellä yhdysvaltalaisella taiteilijalla.

Mukana on kaksi hyvin erilaista taidetta tekevää ensikertalaistakin.

Luontoteemalla laajasti leikittelevät näyttelyt levittäytyvät Navettakalleriaan, punatiiliseen jyvämakasiiniin ja luhtiaittoihin.

 

Taina Sahlander, sarjasta Käsitys muistoista. Sahlanderin runollisista kuvista koottu yksityisnäyttely on esillä Navettakalleriassa kesäkuussa.

Kulttuurijohtajan kuvat ensi kertaa esillä

Navettakalleriassa on kesäkuun ajan esillä valokuvanäyttely Mykkä kosketus. Näyttelyn myötä tamperelainen Taina Sahlander tuo ensimmäistä kertaa valokuviaan julkisesti esille. Sydänhämäläiset tuntevat Sahlanderin siviilivirastaan Kangasalan kulttuurijohtajana.

Taina Sahlanderin käsiala on hyvin omaleimainen. Hänelle valokuvaus merkitsee ennen kaikkea hetkeen pysähtymistä ja täydellistä keskittymistä. Aika hidastuu, ympäristön hälyt ja ajantaju katoavat.

Sahlander sanoo nauttivansa onnekkaiden sattumien löytämisestä. Mykkä kosketus on avoinna Navettakalleriassa 4.6.–29.6.

 

Antilan ja Holopaisen taidesatoa makasiinissa

Jyvämakasiinissa on kesäkuun ajan esillä Jari Antilan ja Tapio Holopaisen taidetta. Näyttelyn nimi on Taidesatoa.

Antilan taiteen elementtejä ovat puu ja metalli. Teokset edustavat ekspressionismia, jonka ideana on sisällyttää tunne ja muistikuva jostain koetusta tai nähdystä asiasta. Antila kertoo pyrkivänsä teoksillaan sen hetkiseen elämäntilaan: välillä metallinkovaan tai toisinaan herkkään linnun lentoon.

Tapio Holopainen sanoo, että hänelle värit ovat elämän sisältö. Kuvakieli seuraa rakennettua miljöötä, missä viivat ovat suoria ja rajat jyrkkiä. Ne kuvaavat miljöötä, johon kuuluu eriväristen merkkien symbolinen kirjo ja kuva-aiheiden jatkuva toisto.

 

Heleässä heinäkuussa luontotunnelmissa

Heinäkuussa Luopioisten taidekesässä nautitaan suomalaisesta luonnosta. Kuukauden taiteilijat Pirjo Kuulusa, Marjo Wassman ja Raili Rannikko ammentavat innostuksensa luonnon eri ilmiöistä ja ilmentävät sitä kukin tavallaan. Näyttelyt Navettakalleriassa ja luhtiaitoissa ovat avoinna 3.7–31.7.

Mänttäläisen kuvataiteilijan Pirjo Kuulusan teema on Valo. Näyttely esittää läpileikkauksen Kuulusan akryylimaalauksista. Väri on vahvassa osassa, sillä Kuulusa sanoo olevansa rakkaussuhteessa väreihin.

Vantaalla asuvan Marjo Wassmanin näyttelyn nimi on Lähellä metsää ja liikkuvaa vettä.

Työt ovat esillä luhtiaitoissa, jonne niissä ilmenevä vuodenkierron uskomaton valon vaihtelu ja rytmi sopii hyvin. Tämä vie katsojan mukanaan lähelle metsää ja vettä. Väri on töissä voimakkain tekijä, muut elementit mukautuvat siihen.

Juha Allan Ekholm, sarjasta Night Trip – Yöreissu. Päiväkirjanomaiset välähdykset yöllisistä kohtaamisista lähiöbusseissa ja yölinjoilla nähdään Mikkolan jyvämakasiinissa heinä-elokuussa. Kuvat ovat osa valokuvataiteilijoiden ryhmänäyttelyä, joka tuo eteemme näkymiä nykyhetken sosiaalisesta todellisuudesta.

Yhdessä aitassa on esillä Ruovedellä asuvan Raili Rannikon töitä. Katson maalaismaisemaa on näyttelyn nimi ja se sisältää öljyväri- ja akryylimaalauksia.  Rannikollakin on aiheena luonto eri vuodenaikoina – värien ja valon vaihtelut innostavat jatkuvasti.

Karumpaa kaupunkimiljöötä nähdään jyvämakasiinissa, jossa heinäkuu ja alku elokuustakin vietetään Arjen huoneissa ja kesäsirkuksessa. Välähdyksiä nykyhetken sosiaalisesta todellisuudesta kohdataan Hans Viebrockin, Maikki Kantolan ja Juha Allan Ekholmin valokuvissa. Arjen huoneet –kesäsirkus on avoinna 3.7.–10.8.

 

Sukella silkinsileään kaupunkimetsään

Elokuussa sukelletaan kaupunkimetsään. Amerikkalaisen Dotti Cichonin näyttely Urban Forest tuo taidekesään kansainvälistä väriä. Cichon on aiemminkin esitellyt töitään Luopioisissa. Näyttely on avoinna Navettakalleriassa 3.8.–31.8.

Installaatio koostuu silkkikankaalle painetuista arkkitehtonisista kuvaelementeistä. Katsojat kävelevät tilassa riippuvien kuvien keskellä aivan kuten he kävelisivät pilvenpiirtäjien välissä New Yorkissa tai San Franciscossa; tarkoitus on samalla herättää tunne metsässä kävelemisestä.

Päivi Loukamo esittelee Luopioisten taidekesän tuoretta esitettä.

Dotti Cichon haluaa herättää ajatuksia siitä, miten metsät ja hedelmätarhat korvataan rakennuksilla. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö, ja siksi näyttelyn kuvat ovat peräisin monesta maasta. Teoksen silkkipaneeleita voi käyttää myös huiveina. Mikä olisikaan parempaa kuin pukeutua taiteeseen?

Luhti-aittojen elokuu sujuu toisenlaisissa tunnelmissa. Mammuttiaro ja muut jääkauden jälkeläiset on tamperelaisen Tiina Poutasen piirroksista koottu näyttely. Se on avoinna 3.8–31.8.

Näyttelyteokset liikkuvat vapaan ja käyttötaiteen rajamailla. Osa töistä tulee taidekuviksi tiedettä popularisoivaan kirjaan Jääkauden jälkeläiset, jonka aihepiiri on kärkisijoilla Tiina Poutasen omien kiinnostuksenkohteiden top kympissä.