Pistäydy Pytingissä!

Pytinki eli Luopioisten entinen kunnantoimisto täyttyy elämästä ja monenlaisesta toiminnasta, kun siitä tuli osa Mikkolan navettayhteisöä.
Pytinki
Infopisteessä hoituu moni asia, muun muassa Vohlisaaren tai Rajalansaaren vuokraus.

Mikkolan Navetta on solminut kunnan kanssa vuokrasopimuksen entisen Mikkolan tilan päärakennuksesta eli entisestä Luopioisten kunnantalosta. Pääosa tiloista siirtyi sopimuksen myötä Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry:n haltuun. Uudet tilat mahdollistavat myös uusien toimijoiden mukaantulon.

Kesän alla Pytingiksi ristityssä rakennuksessa tuoksuu maali ja kuuluu remontin kolke. Maali on talon henkeen sopivaa ja värisävyt Perttu Pohjanperän tarkalla silmällä valitsemia. Tummanruskea saa väistyä valoisampien sävyjen tieltä. Muutostyöt tehdään talkoilla ja Luopioisten Säästöpankkisäätiön tuella.

Toukokuun alussa Mikkolan Navetta avasi yhteistyössä Pälkäneen kunnan kanssa Pytingissä kuntainfopisteen. Kuntainfosta saa tietoa kunnan palveluista. Siellä hoituvat myös Luopioisissa olevien kunnan tilojen, Vohlisaaren rantasaunan sekä Seuratalon juhlatilojen varaukset ja avainten luovutukset.

Rajalansaaressa sijaitsee kunnan savusauna ja mökki, joiden varaukset, saunan lämmityspalvelun ja avaimet saa myös kuntainfosta. Lisäksi Luopioisten Yrittäjät tuottavat Kukkian matkailuinfoa paikallisille ja matkustavaisille.

Palvelu laajenee kysynnän mukaan, mutta alueen yrittäjiä ja erityisesti matkailijoita palvelevat ovat tervetulleita tuomaan tiloihin omaa markkinointimateriaaliaan.

Kuntainfo on auki Mikkolan Pytingissä tiistaista perjantaihin kello 10–14. Puhelinnumero on 046 902 0581. Siihen vastataan infon aukioloikoina.

 

Perinteiset aamukahvit vetävät lauantaina 29.6. väkeä Mikkolan Navetan pihapiiriin lehmusten katveeseen.

Kahvila Pytingistä tuoretta ja maistuvaa

Pytingissä tapahtuu kesän korvalla muutakin kiinnostavaa. Kesäkuun alussa avautui Kahvila Pytinki ja Aitopajan myymäläkin muuttaa samoihin tiloihin. Kahvila Pytinki on avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–15.

Kahvilan avajaisia juhlistettiin lettukesteillä ja haitarimusiikilla. Kahvilassa järjestetään kesän aikana erilaisia tapahtumia, kuten musiikkiohjelmaa. Ensimmäisenä on vuorossa 8.6. kello 11–13 villiyrttikurssi, vetäjänä Päivi Mattila. Kurssilla opitaan kiinnostavia asioita villiyrttien käytöstä ruuanvalmistuksessa ja tietysti valmistetaan ja maistellaan herkkuja villiyrteistä. Pia Suhonen kerää 6.6. mennessä ilmoittautumisia numerossa 0400 447 319.

 

Kaksi harakkaa lennähti Pytinkiin

Tunnetut käsityöihmiset Raija Eskolin ja Tirppa Ventoniemi löivät hynttyyt yhteen ja perustivat Pytinkiin puodin, jossa on tarjolla huomisen antiikkia, vanhoja mööpeleitä ja hauskoja löytöjä. Esillä on myös ”harakoiden” tauluja ja kortteja.

Valoisessa kulmahuoneessa toimiva puoti on avoinna tiistaista perjantaihin kello 10–16 sekä lauantaisin kello 10–15.

 

Vohlisaaren saunalle mahtuu majoittumaan ja kokoustamaan isompikin porukka.
Vohlisaaren laiturilta saa sukeltaa kirkkaaseen Haltiaselkään.

Vohlisaaren rantasauna majoittaa serkut ja kumminkaimat

Mikkolan Navetan hoitoon ovat siirtyneet myös eräiden kunnan tilojen vuokraukset. Vohlisaaren rantasauna on näistä hienoimpia kohteita.

Sauna sijaitsee Vohlisaarentien päässä, pari kilometriä Luopioisten keskustasta, Haltianselän rannalla.

Pullistelevatko mökkisi seinät vieraista? Vietätkö syntymäpäivää, häitä, sukujuhlia?

Vohlisaaressa on yöpymismahdollisuus kuudelle henkilölle ja mainio rantasauna täydentää kokonaisuuden. Maisemat Haltianselälle ovat hienot, vesi kirkasta ja sauna on omassa rauhassaan mutta kuitenkin lähellä.

Tilat sopivat hyvin myös kokous ja -juhlakäyttöön 10–40 hengelle. Varaukset ja lisätiedot kuntainfosta Mikkolan Pytingistä.

 

Leppeät löylyt Rajalansaaren savusaunassa.

Rajalansaaressa pääsee savusaunan lämpöön

Rajalansaari sijaitsee Kukkian Rihanselällä, noin kilometri Luopioisten kylän rannasta. Lehtomaisessa saaressa sijaitsee ”Pälkäneen parhaiten varjeltu salaisuus”, savusauna ja hirsimökki.

Rajalansaaressa voi järjestää leirejä tai varata tilat perheen tai ystävien yhteiseen vapaa-aikaan. Käytettävissä on majoitustilat 6–10 hengelle, savusauna (vuokrataan lämmitettynä), ulkokeittiö, polttopuut ja soutuvene, hyvä uimaranta sekä telttailu- ja nuotiopaikat. Alueella ei ole sähköä.

Luuleeko perheen nuoriso, että ainoa oikea sauna on kaupungin kerrostalon sähkösauna? Mikään ei voita huolella lämmitetyn savusaunan löylyjä!

Mikkolan Navetan saunatiimi lämmittää Rajalansaaren savusaunaa kesän ajan joka keskiviikko, juhannusviikkoa lukuun ottamatta. Silloin on jokaisella mahdollisuus tulla kokeilemaan, miltä maistuu aidon savusaunan pehmeä lämpö. Pulahdus Kukkian kirkkaaseen veteen, linnunlaulun kuuntelua saunan terassilla ja kesäonni on täydellinen.

Omat pyyhkeet ja muut saunomisvarusteet mukaan. Vuorossa oleva saunatonttu noutaa ilman venettä saapuvat Rajalanniemen nokasta lyhyen soutumatkan päästä.