Kulttuuritalolle haetaan toimintaa

Kangasalan kulttuuritaloa rakennetaan jo piirustusten mukaan. Talon on määrä valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä.

Ehdotus kulttuuritalon tulevasta hallintomallista on jo jätetty kunnanhallitukselle. Tulevan kulttuuritalon toimintoja ja nykyisen valtuustosalin käyttöä pohjustaa neuvottelukunta, joka luovuttaa varsinaisen lausuntonsa kunnanhallitukselle elokuun loppuun mennessä. Neuvottelukunnan puheenjohtaja Erkki Frickin mukaan luonnos hallintomallista ja talousarviosta luovutettiin etuajassa, jotta asiat saadaan etenemään.

– Talo on jo rakenteilla, ja se valmistuu 2014, mikä on todella hieno asia kulttuurin harrastajille kaiken kritiikin ja spekuloinnin jälkeen. Talolle tarvitaan kiireesti toimitusjohtaja varsinaista toimintaa suunnittelemaan ja aloittamaan, Frick perustelee.

Hallintovaihtoehtoina on joko kunnallinen tai osakeyhtiömuotoinen hallinto. Frick ei halua avata ehdotuksen sisältöä, mutta jotain voi päätellä tulevasta lakimuutoksesta. Kuntalakiin on valmisteilla muutos, jonka mukaan kunnan tulee antaa tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi, jos markkinoille syntyy kilpailutilanne.

 

Matala kynnys, mutta huono maine

Muilta kuin hallintomallin ja talousarvion osalta neuvottelukunta vielä jatkaa tehtäviään. 14 hengen neuvottelukunnasta on muodostettu kaksi työryhmää, joista Anja Aarnion johtama ryhmä pohtii talon tehtäviä ja toimintoja ja Tuomo Nisulan ryhmä nykyisen valtuustosalin käyttöä. Työryhmät selvittävät myös kulttuuritalon esitysteknisten laitteiden hankintaa. Kimmo Pyykkö -museo ei kuulu neuvottelukunnan tehtäväalueeseen.

Sisältötyöryhmä esittää ensimmäisen sisältöversion koko ryhmälle 30. heinäkuuta. Koska työ on kesken, Aarnio valottaa vain perusperiaatteita. Saliin on tarkoitus hankkia ”korkeatasoisia – ei elitistisiä – esityksiä”, musiikkia, teatteria tai elokuvaa. Työryhmä haluaa talosta matalan kynnyksen kohtauspaikan, jonne voi helposti tulla iästä tai väestöryhmästä riippumatta.

Talon yllä vellova arvostelu harmittaa Frickiä ja Aarniota. Frick haluaisikin taloa kutsuttavan työnimellä Kangasala-talo, koska kulttuuritalo-nimitys on jo niin kielteisesti leimautunut.

– Kriittisyys on hyvä asia, mutta siihen ei kannata jumiutua, vaan miettiä miten toiminnot järjestetään parhaiten. Siellä voi järjestää vaikka mitä ihania juttuja! Varastotilat riittävät, kun käytetään nykyaikaisia varastointitekniikoita, Aarnio kommentoi julkisuudessa esitettyjä väitteitä.

 

Valtuustosali muuttuu harrastetilaksi

Frickin mukaan nykyinen valtuustosali oheistiloineen siirtyy kulttuuritoimijoiden ja muun muassa vapaaehtoisjärjestöjen käyttöön. Salista muokataan pienryhmien harjoittelutila, johon tehdään muun muassa esiintymistilaksi pieni koroke.

– Toinen iso asia on valtuutettujen ryhmätyöhuoneiden muutostyöt. Tähän asti huoneita on käytetty pari kertaa kuussa ennen valtuuston kokouksia. Tulevaisuudessa tiloja voivat käyttää eri järjestöt valtuustoryhmien ohella. Tiloista on tarkoitus periä muodollista vuokraa, jotta käyttäjät ovat tosissaan tarpeensa kanssa. Tilojen saanti on iso juttu monelle harrastajaryhmälle, Frick uskoo.

Lopullisen raporttinsa neuvottelukunta haluaa luovuttaa kunnanhallitukselle jo elokuun lopussa, vaikka toimeksiannossa määräaikaa annettiin vuoden loppuun saakka. Nykyinen neuvottelukunta on kolmas työryhmä kulttuuritalo-hankkeen aikana.

Neuvottelukunta

Kunnanhallituksen kutsuman kolmannen neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii Erkki Frick. Anja Aarnion johtama ryhmä on jakautunut työryhmiin. Sisältöä pohtivat Tuula Komsi, Jyrki Lähteenmäki, Heini Niklas-Salminen ja Martti Silvennoinen.

Anja Aarnio ja Leena Pajukoski laativat selvitykset hallintomallista, talousarviosta taas Martti Silvennoinen ja Kaisa Tienvieri. Esitystekniikkaa selvittävät Juha-Mansikka-aho ja Anja Aarnio.

Tuomo Nisulan johtama ryhmä pohtii valtuustosalin käyttöä Juha Mansikka-ahon, Niina Kettunen-Niemen, Leena-Maija Raukolan, Soili Uotila-Välimäen, Mika Eerolan ja nuorisovaltuuston edustajan Sanna Kallion kera.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?