Lainaa lakimiehille

Pirkanmaan kunnissa käydään parhaillaan erikoista näytelmää.

Pälkäneellä ja Kangasalla tehtaillaan muistutuksia tekopohjavesiyhtiö Tavasen toimilupahakemukseen. Muut kunnat jakavat yhtiölle lisää rahaa, jotta se voisi palkata asianajajat ja konsultit vastaamaan muistutuksiin.

Tavase Oy on elänyt jo vuodet Tampereen velkarahalla. Nyt kunnilta haetaan takauksia, joiden turvin velkaa voitaisiin kasvattaa niin, että yhtiö selviäisi lupaprosessista.

Valkeakoski, Akaa ja Kangasala ovat irtautumassa yhtiöstä. Ne eivät ole löytäneet osakkeilleen ostajia, ja siksi yhtiö olettaa, että osakkaat hoitavat oman osuutensa rahoituksesta. Kunnat puolestaan ajattelevat, että osakas itse päättää, osallistuuko osakeantiin tai yhtiölainojen takaamiseen.

 

Tavase Oy hakee toimilupaa, vaikka puolet sen omistajakunnista haluaisi eroon koko hankkeesta. Tampereenkin keskeiset päättäjät ovat todenneet, ettei laitosta tarvita, vaan kaupunki pärjää parhaillaan saneerattavien pintavesilaitosten turvin.

Vedenhankintayhtiö on kuitenkin osakeyhtiö. Sen johtajat sekä ainoa työntekijä vaalivat yhtiön etua. Yhtiön tehtäväksi on annettu tekopohjavesilaitoksen rakentaminen, ja tätä tehtävää yhtiö suorittaa, kunnes omistajat muuta määräävät. Toinen vaihtoehto on, että yhtiö päästetään konkurssiin.

Jos kunnat eivät myönnä pyydettyjä takauksia, kuntien eroamisaikeita ei voida sivuuttaa olankohautuksella, kuten tähän saakka on tehty. Omistajat on kutsuttava saman pöydän äärelle ja selvitettävä, haluaako joku katsoa Tavase-kortin loppuun ja mitä se maksaa.

Mutkikkain on Kangasalan tilanne. Vehoniemenharjuun on jo tehty vedenottamo, jonka kaivoista toinen on Tavasen ja toinen kunnan. Toimilupahakemuksensa mukaan vedenhankintayhtiö aikoo ottaa haltuunsa suuren osan vedenottamosta.