Kunnanjohtaja: Uusi valitaan ensi maanantaina

Valitsijakonkarit korostavat yhteistyökykyä

Kangasalan valtuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia (sd) katselee ensi viikolla tehtävää kunnanjohtajavalintaa samassa salissa mutta tyystin eri näkövinkkelistä kuin 23 vuotta sitten. Kun loppuvuodesta eläkkeelle jäävä Jukka Mäkelä tuli valituksi, Kouhia oli ”nuori rivivaltuutettu”.

Valtuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia (keskellä) istui valtuustossa runsas 20 vuotta sitten, kun Jukka Mäkelä (oikealla) valittiin kunnanjohtajaksi. Vasemmalla entinen Kuhmalahden kunnanjohtaja ja nykyinen Kangasalan kehitysjohtaja Jarmo Kivineva. Maailma on muuttunut siinä määrin vuosien varrella, että Kouhia ei usko uuden kunnanjohtajan seisovan Kangasalan ruorissa yhtä pitkään kuin Mäkelä tai Kuhmalahden Kivineva.

– Nyt olen tässä tavallaan mukana niin syvällä kuin olla voi, haastatteluryhmässä istunut Kouhia hymähtää.

Vuosien varrella kertynyt pitkä kokemus kunnallispolitiikasta näkyy toki siinä, että asioita saattaa katsoa hieman eri kantilta kuin aikanaan.

– Silloin maailma oli muutenkin sellainen, että luotettiin valinnassa itseemme. Tänä päivänä käytetään myös esimerkiksi soveltuvuusarviointia, Kouhia muistuttaa.

Vuosien varrella moni muukin asia on muuttunut. Mäkelää valittaessa valtuustosaliin eivät meinanneet mahtua kaikki uteliaat kuntalaiset, ja vaikka Kouhia toivoo ja uskoo valinnan nytkin kiinnostavan, tupa tuskin täyttyy.

– Nyt on ollut ilahduttavaa se, että ammattijohtajaa yhdessä hakiessamme politiikka on jäänyt taka-alalle. 23 vuotta sitten juuri politiikka oli yksi voimakkaista ja määräävistä tekijöistä valinnoista, muuallakin kuin Kangasalla.

Kouhian mukaan valinta on haluttu pitää vahvasti valtuuston käsissä, ja esitykset uudesta kunnanjohtajasta tulevat suoraan valtuustosta. Tällä viikolla vaihtoehtoja vielä puntaroidaan tarkasti, ja esitykset saatetaan tuoda esiin jo torstaihin mennessä.

Valtuuston puheenjohtaja näkee valittavan kunnanjohtajan tärkeimpinä ominaisuuksina avoimuuden päätöksenteossa ja valmistelussa, talouden hallinnan ja yhteistyökyvyn alaisten, kuntalaisten ja luottamushenkilöiden kesken.

 

Merkittävä valinta

Myös keskustan valtuutettu Arja Marttala pitää yhteistyökykyä tärkeänä kunnanjohtajan ominaisuutena – myös muihin kuntiin ja valtion suuntaan.

– Hänen tulisi olla mahdollisimman dynaaminen henkilö, joka jaksaa ja osaa. Olisi hyvä, että hän loisi uusia avauksia, vaikka ne eivät lopulta tulisikaan hyväksytyiksi, hän linjaa.

Arja Marttala oli valitsemassa kunnanjohtajaa Kuhmalahdelle 1980-luvun puolivälissä, kun Jarmo Kivineva valittiin kunnanjohtajaksi. Ensi viikolla Marttala on tekemässä johtajavalintaa Kangasalan valtuustossa.

Marttala näkisi kunnanjohtajan mielellään osaavan myös katsoa kuntaa sekä kokonaisuutena että alueittain niin, että kaikki kolkat tulisivat mahdollisimman hyvin huomioiduiksi. Hän pitää kunnanjohtajavalinnan tekoa yhtenä merkittävimmistä valinnoista, joita luottamushenkilöille tulee eteen.

– On todella iso asia, kun tavallaan tähän meidän kuntalaivaamme tulee uusi luotsi.

Kouhian tavoin myös Marttalalla on jo kokemusta kunnanjohtajavalinnan tekemisestä; hän istui valtuustossa Jarmo Kivinevan tullessa valituksi Kuhmalahden kunnanjohtajaksi.

– Silloin kamppailtiin sen kanssa, miten saada asukkaat pysymään kunnassa ja lisää asukkaista. Se lähtikin kääntymään hyvin, kun omakotitalotontteja myytiin tietty määrä puolessa siitä ajasta, mitä suunnittelimme. Myös palveluiden säilyminen hyvällä tolalla oli tuolloin tärkeää, Marttala muistelee.

Nyt tilanne on toinen. Kangasalle virtaa uusia asukkaita ja kunnassa on vahvasti myös yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja.

– On tilanne tällä hetkellä toki muutenkin mielenkiintoinen, kun auki on valtakunnallisesti paljon asioita. Epävarmuustekijöiden suuri määrä on yksi iso ero silloiseen tilanteeseen verrattuna.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?