”Kunnon draivilla loppuun asti”

Keväällä Aaro Aho nappasi 14-vuotiaiden poikien SM-sprinttikisassa hopeaa. Elokuisissa Koululiikuntaliiton suunnistusmestaruuskilpailuissa hän sijoittui myös toiseksi.

Suunnistuksen piti olla isän ikioma juttu. Sellainen, joka tarjoaisi isälle omaa aikaa, henkireiän arkisten hommien keskelle.

Toisin kuitenkin kävi. Pian isä, Jarmo Aho, sai huomata, että vaimo, tytär ja pojat olivat omineet hänen lajinsa.

– Niin siinä sattui käymään, äiti Anna-Maija Aho naurahtaa. – Me kaikki vain satuimme huomaamaan, että suunnistaminen on ihan kauhean kivaa.

 

Menestys kasvattaa intoa

Kaikkein kovimmin suunnistaminen taisi kolahtaa tuolloin 11-vuotiaaseen Aaro Ahoon.

Nyt, 14-vuotiaana, hän on napsinut lajissa jos jonkinlaisia mitaleita. Viimeisin saavutus on Äänekoskella suunnistettu 15-vuotiaiden poikien keskimatkan SM-hopea.

– Kyllä täytyy myöntää, että into suunnistukseen kasvoi, kun alkoi tulla menestystä, Aho toteaa.

Äänekosken sijoitus on erityisen kova nimenomaan siksi, että Aho saavutti sen ikäistään vanhempien sarjassa.

– En jännittänyt kisaa kovin paljon, sillä ajattelin, ettei minulla heidän joukossaan olisi mahdollisuuksia pärjätä niin hyvin.

Aho arvelee hyvän sijoituksen johtuneen vaikeasta radasta.

– Parhaat karsiutuivat pummien vuoksi pois. Osaan suunnistaa teknisesti hyvin ja juoksuvauhtiakin riittää. Ne olivat paineettomuuden lisäksi tekijöitä, minkä vuoksi onnistuin.

Jokaisessa kisassa Aho aavistaa jo alkutaipaleella, millainen suorituksesta on tulossa. Jos alussa menee hyvin, siitä seuraa kunnon draivi, jolla mennään loppuun asti.

 

Keskittyminen löytyy aina

On selvää, ettei suunnistuskisoissa jäädä ihailemaan auringonsäikeitä puun lehvistössä, oravan kiipelehdintää kuusessa tai lintuauran lentoa taivaalla, vaan kaikki henkinen kapasiteetti keskitetään itse suoritukseen.

Aho kertoo keskittymiskykynsä olevan yleisestikin ottaen hyvä.

– Keskittymisen olotila löytyy sieltä aina, vaikka ennen lähtöä jännittäisikin. Suunnistaessa kaikki ylimääräinen katoaa mielestä. On vain maasto, rastit, maali ja suunnistaja itse.

Äänekosken kisoissa Aho muistaa kuulleensa vierestään raksahduksen, kun joku otti hänestä kuvan.

– Enpä kuitenkaan pysähtynyt siihen poseeraamaan, Aho hymyilee.

Valkeakosken Hakassa suunnistava Aho täyttää ensi keväänä 15 vuotta. Ensi vuonna hän voi osallistua virallisesti pitkänmatkan, erikoispitkän ja yösuunnistuksen SM-kisoihin.

– Ensi kesän päätavoitteeni on pärjätä keskimatkan SM-kisoissa ja syksyllä sprintin SM-kisoissa.

Aho aikoo suunnistaa niin pitkälle kuin rahkeet vain riittävät.

– Suunnistus on siitä hieno laji, että siinä voi kisata vielä kahdeksankymppisenäkin. Toisaalta olen kuitenkin vielä sen verran nuori, etten vielä ajattele itseäni 80-vuotiaana tuolla metsissä rämpimässä.

Kyntöhommia maatilalla

Näin loppusyksyllä perheen kodissa, Kaitamossa sijaitsevalla maatilalla, riittää puuhaa. Vapaina päivinään Aho auttaa kotitöissä, tekee peltotöitä, kyntää ja hoitaa pihaa.

Paraikaa hän tekee kotiympäristöstään suunnistuskarttaa.

– Mukavaa, että pääsee sitten omaan lähiympäristöönkin suunnistamaan.