Uudistuneen SB Lujan kausi alkoi kangerrellen

Jo useamman kauden samalla kokoonpanolla jyrännyt SB Luja oli kesällä tilanteessa, jossa joukkueenjohtaja ja valmentaja Pasi Nurmi joutui todella miettimään, voiko joukkuetta edes ilmoittaa salibandyn kolmosdivisioonaan.

Joukkueen monivuotisista luottopelaajista Tuukka Haili ja Niko Lindholm vetäytyivät salibandyareenoilta kokonaan, ”orginal4”- kerhoon kuulunut Matti Ristiharju ja viime kauden täsmävahvistus Raine Mäklin puolestaan siirtyivät jäähdyttelemään alemmille sarjatasoille. Kun lähtijöiden listalle lisättiin vielä Simo Kokkola, koossa oli ketjullinen Lujan edustuksesta kesän aikana poistuneita miehiä.

Toiseen suuntaan Luja-Lukko areenan ovissa käveli välivuoden jälkeen kaukaloon palannut perustajajäsen Juha Niutanen, Steelers- ja Classic-junioreissa salibandyoppinsa saanut Jarkko Ottman ja KooVeen junioreista lahjakas Aleksi Pietilä.

Repaleisen harjoituskauden aikana Luja ei saanut koko joukkuetta kasaan harjoituksiin kertaakaan. Näinpä kuvioiden ja taktiikoiden sopiminen oli haastavaa.

Onneksi kauden avauspeliin Pirkkalan liikuntatalolle saatiin paikalle koko rosteri. Avausvastustajaksi asettui paikallinen suuruus Wings, jota Luja ei ollut vielä aiemmin historiansa aikana kohdannut.

Terävästi ja pirteästi pelannut Wings otti pelin ohjat käsiinsä heti alusta lähtien. Luja tyytyi ihmettelemään Pirkkalan parkettia ja uusia ketjukavereita.

Wingsin karattua 2-0 johtoon alkoi Lujakin vähitellen herätä kamppailuun. Vapauttavan 2–1 kavennuksen ja kauden avausmaalin ampui etuylänurkkaan Miika Tuomioja Joni Haatajan esityöstä.

Kavennuksen jälkeen ote siirtyi entistä selvemmin Lujalle ja ansaitun tasoituksen värkkäsi Jarmo Jussila Aki Lindholmin syötöstä. Näin ollen kolmanteen erään lähdettiin kutkuttavista tasalukemista.

Erinomaisesti jo toisessa erässä pelannut Luja jatkoi hallintaansa. Useita tilanteita Wings-maalille luoneet vieraat onnistuivat neljän minuutin pelin jälkeen, kun Juha Niutasen johtama kenttä karvasi hyvin hyökkäyspäässä ja toimitti pallon pussiin. Lujan historiankirjoihin merkittiin uusi maalintekijä, Jarkko Ottman.

Hyvin hallussa ollut peli karkasi Lujan käsistä vain pari minuuttia ennen pelin loppua. Tuomarin käsittämättömän vaparikäännön jälkeen pallon saanut Wings väänsi pelin tasoihin ylivoimalla.

Vimmatusti voittoa hakenut Luja sai kaudelleen karmean alun, kun ottelun viimeisellä sekunnilla Wings lakaisi Luja-maalivahti Jesse Ruljan kainalosta pudonneen pallon maaliviivalta verkkoon.

Salama-alku toi avausvoiton

Syksyn toisen ja kolmannen sarjapelin paikaksi oli merkitty tuttu ja turvallinen Ylöjärven liikuntakeskus. Päivän vastustajat eivät olleet niinkään tutut, sillä Team Pekistä Luja ei ollut kohdannut koskaan ja Steelersinkin vain kahdesti viime kaudella.

Luja ei vierastanut uutta vastustajaa Pekistä, vaan latoi taululle viidessä minuutissa tylyt 5–0 lukemat. Lujan ensimmäisestä kolmesta laukauksesta kaikki upposivat Pekis-vahdin selän taakse.

Murskaavan alun jälkeen Lujan jalka nousi kaasulta ja Pekis pääsi paremmin mukaan otteluun.

Toisen erän alussa Luja hyödynsi ylivoimansa ja siirtyi jo 6–0 karkumatkalle.

Ottelu ei missään vaiheessa ollut puolustuksen juhlaa. Loppulukemat olivat lopulta 8–4 Lujan hyväksi, joten kauden avausvoitto irtosi melkoisen maali-ilottelun seurauksena.

Pahinten Pekistä kurittivat Lujan Jarmo Jussila (3+1) ja Erkki Hyöki (1+3). Kaksi tehopistettä mieheen tekivät Aki Lindholm ja Jarno Ilomäki.

Päivän toisessa pelissä Lujan ruuti oli jälleen todella märkää, eikä se onnistunut kuudesta ylivoimastaan huolimatta kuin kertaalleen maalinteossa. Vuodessa melkoisia harppauksia pelissään ottanut Steelers kukisti Lujan ansaitusti 3–1.

TFT kaatui 4–2

Odotettavissa oli vähämaalinen ja armottoman kova taistelu, kun toisilleen ennestään tutut SB Luja ja TFT kohtasivat kauden neljännellä pelikierroksella.

Ottelu käynnistyi vauhdikkaasti ja tilanteita nähtiin kummallakin maalilla. Avausosuma antoi silti odottaa itseään aina erän toiseksi viimeiselle minuutille saakka, kunnes Lujan Sampo Köppä löi kauden ensimmäisellään Erkki Hyökin lähettämän laukauksen reboundista maaliin.

Lujan ja TFT:n kohtaamiset ovat olleet vuosien saatossa kuumia ja ajoittain jopa likaisia. Tämä peli oli täysin vastakohta niille. Tilanteisiin mentiin kovaa, mutta rehdisti, eikä tuomarikaksikon tarvinnut käyttää pilliään koko ottelun aikana kuin kymmenkunta kertaa.

Toisen erän lopulla TFT onnistui vajaan kolmen minuutin sisään kahdesti maalinteossa ja näin ollen viimeiseen erään lähdettiin TFT:n 2-1 johtolukemissa.

Päätöserän alussa Luja kampesi itsensä tasoihin Janne Ilomäen upealla ylänurkkalaukauksella. Reilu neljä minuuttia tästä sama kenttä järjesti TFT:n alueelle valtavan pyörityksen. Parin minuutin jauhamisen jälkeen se palkittiin Jarkko Ottmanin johto-osumalla. Maalista iso sulka kuuluu Juha Niutaselle, joka seisoi koko parin minuutin vaihdon ajan TFT-puolustajien rusikoitavana maalin edessä. Luja viimeisteli heti seuraavassa vaihdossa ottelun loppulukemat 4–2.

Kylmää kyytiä sarjajohtajalta

Kauden viidennessä pelissä vastaan asettui jälleen uusi tuttavuus, tamperelainen Warriors. Sarjajohtaja osoitti Lujalle varsin selkeästi miksi se johtaa sarjaa.

Ottelun ensimmäinen erä oli vielä tasaista palloilua ja myös Lujalla oli muutama maukas maalintekopaikka. Warriors vei kuitenkin erän 1–0. Toisessa ja kolmannessa erässä tamperelaiset jättivät Lujan totaalisesti jalkoihin. Loppulukemat 8–0 eivät juuri jätä selittelylle sijaa.

Nöyryyttävän murskatappion jälkeen Luja yritti kasvojen pesua sarjakakkosen SC Lätyn kustannuksella. Kyseessä on tasaisen kova joukkue. Vaikka Lätyn rosteri ei ole monella miehellä pilattu, laatua löytyy sitäkin enemmän. Ratkaisuihin kykenee lähes jokainen joukkueessa palloileva yksilö.

Luja ei vieläkään osannut pelata Lättyä vastaan. Lätty vei nimiinsä lähes kaikki kaksinkamppailut ja purjehti Luja alueelle jokaiselta kaistalta vuoronperään. Vastustaja karkasi toisen erän alussa jo 3–0 johtoon, kunnes estradille astui Luja-nestori Jarmo Jussila. Hän toi kahdella salamamaalilla joukkueen vain maalin päähän. Vaaka kallistui Lujan puolelle ja vajaa minuutti tasoituksesta peli oli jo tasan. Tällä kertaa onnistujana oli Joni Haataja. Puolitoista minuuttia myöhemmin vahvan kamppailun pelannut Miika Tuomioja toimitti pallon etunahkaan ja Lujan ensimmäistä kertaa johtoon. Johto kesti aina erän viimeiselle minuutille saakka, kunnes Lätty tuli tasoihin kauniin kuvion päätteeksi.

Pelin kolmas erä oli tasaista vääntöä, mutta kumpikaan joukkue ei onnistunut lisämaalien tekemisessä, Lujalle tarjottiin mahdollisuutta ylivoimalla, mutta se ei onnistunut hyvistä paikoista huolimatta.

Lätty puolestaan törmäsi kerta toisensa jälkeen mainioon Luja-vahti Jesse Ruljaan. Näin ollen pisteet tasattiin 4–4.