Elokuvan tekeminen on tapa tutkia elämää

Ohjaaja Ari Matikainen kertoi Mikkolan Navetan yleisölle Russian Libertine – Venäjän vapain mies -elokuvan taustoista.

Mikkolan Navetalla on tänä syksynä katsottu Venäjä-aiheisia elokuvia. Sarjan päätti lauantaina esitetty dokumenttielokuva Russian libertine – Venäjän vapain mies, joka päähenkilönsä Viktor Jerofejevin kautta peilaa maan nykyistä henkistä tilaa.

Ohjaaja Ari Matikaiselle elokuvan teko oli vastauksien hakua häntä kiinnostaviin kysymyksiin.

– Minua kiehtoi, mikä nykyinen Venäjä on, miksi ihmiset ovat siellä sellaisia kuin ovat ?

– Olen Joensuusta kotoisin, mutta tiesin Venäjästä entuudestaan vain hyvin vähän, Punaisen torin paraatit ja suomalaisten tekemät matkat Leningradiin.

Elokuvan tekeminen on Matikaiselle tapa tutkia elämää.

– Elokuva on hyvä syy mennä kysymään ihmisiltä, miten elätte, mitä venäläisyys on, ohjaaja ja käsikirjoittaja kertoi yleisölle Mikkolan Navetalla.

 

Päähenkilön löytyminen oli johdatusta

Ari Matikainen kiinnostui kirjailija, toisinajattelija Viktor Jerofejevista luettuaan tämän teoksen Hyvä Stalin, joka kertoo kirjailijan isän tarinan vallan sisäpiirissä.

– Kirjan lukemisen jälkeen otin yhteyttä sen suomentaneeseen Jukka Malliseen. Kerroin, että olisi kiva tavata Viktor Jerofejev. Kolme viikkoa sen jälkeen istuin Viktorin keittiössä puhumassa elokuvan teosta.

– Viktorin löytyminen elokuvan päähenkilöksi oli johdatusta. Hän oli aina ajatellut, että joku, suomalainen tai puolalainen, tulee tekemään elokuvan. Venäläiset eivät hänen mukaansa siihen pysty.

Vuonna 2012 valmistunutta elokuvaa esitettiin myös Venäjällä.

– Esitykset olivat silmiä avaavia, Matikainen sanoi Venäjän yhteiskunnan ja kulttuurin valtaviin muutoksiin pureutuneen elokuvansa vastaanotosta.

– Pietarissa esityksen seuraaminen oli hämmentävää, kun ihmiset alkoivat puhua Viktorille kankaalle. Sellaiseen en ole muualla törmännyt.

 

Paikalliset tallensivat mellakoita

Dokumentissa seurataan ja kuunnellaan Viktor Jerofejevia Moskovassa ja ulkomaanmatkoilla. Ohjaaja Ari Matikainen luonnehtii kolme vuotta kestäneitä kuvauksia mielenkiintoiseksi matkaksi.

– Emme joutuneet vaaratilanteisiin Venäjällä, mutta asioiden hoitaminen on helpompaa Suomessa. Sovitut asiat eivät aina toteutuneet, mutta jotenkin asiat järjestyivät.

– Kun venäläisen luottamus on lunastettu, sen jälkeen olet hänen kaverinsa ja pääset mukaan sisäpiiriin.

Jerofejevin ohella dokumentissa kuvataan venäläistä yhteiskuntaa ja sen kuohuntaa. Mielenosoitusten tallentajina Matikainen katsoi parhaimmaksi käyttää paikallisia, YouTubeen aineistoa syytäviä kuvaajia.

– Jos meidät olisi pidätetty kuvatessamme mielenosoituksia, niin koko elokuvan teko olisi päättynyt siihen.