Pekka Jokinen valittiin vuoden suunnistajaksi

Suunnistuskauden päättäjäisten tarkkuusradalla piti pyrkiä tasan minuutin loppuaikaan. Teemu ja Aino Ahola tekivät tarkkaa jälkeä. Virhettä tuli vain yksi sekunti.
Paikalla olleille suunnistuskoululaisille jaettiin kunniakirjat.

Pälkäneellä on kasvamassa joukko tulevaisuuden Jukolan ja Venlojen viestien kävijöitä. Suunnistusharrastus on lisääntynyt erityisesti lasten parissa viime vuosien aikana, mikä sai yhden erityismaininnan Luja-Lukon suunnistuskauden päättäjäisissä sunnuntaina 1. joulukuuta.

– Kesän suunnistuskoulussa oli 53 lasta, joista suurin osa oli 5–7-vuotiaita. Lisäksi kaikki Kostian ja Laitikkalan koululaiset pääsivät tutustumaan suunnistukseen entistä syvemmin, kun kouluilla järjestettiin syksyllä suunnistustapahtuma, totesi suunnistuskoulun vastaava Petri Ketola vetäessään yhteen kulunutta kautta.

Suunnistuskoulun myötä pälkäneläisiä lapsia on enenevässä määrin nähty kansallisissa suunnistuskisoissa. Aluemestaruuskilpailuihin saatiin myös yksi junioreiden viestijoukkue kymmenvuotiaiden tyttöjen sarjaan.

Jukolan ja Venlojen viestit järjestettiin kesäkuussa Jämsässä, jonne Pälkäneeltä saatiin neljä joukkuetta. Jukolan viestissä oli kolme seitsemänhenkistä miesjoukkuetta, joissa juoksi peräti viisi ensikertalaista.

Pekka Linnainmaa (vasemmalla), Petja Vaismaa, Olli Alanissi, Eeli Nikkanen ja Seppo Hakala tutkimassa eläinten jälkiä tehtäväradalla.

Kesällä järjestettiin Sydän-Hämeen rastit 19 kertaa, ja niissä oli kävijöitä yhteensä 1270. Keskimäärin iltarasteilla juoksi joka viikko 67 suunnistuksen harrastajaa.

Pieneksi seuraksi Luja-Lukon järjestämillä rasteilla on melkoisesti kävijöitä. Pälkäneen lisäksi heitä tulee viikoittain myös ympäristökunnista ja Tampereelta.

– Olemme pohtineet syitä, miksi Sydän-Hämeen rastit ovat niinkin suosittuja. Selvästi yksi syy ovat laadukkaat kartat, kertoi suunnistusjaoston puheenjohtaja Hannu Kortetjärvi.

Pälkäneellä on hieno tilanne, sillä kunnassa on ammattitaitoinen kartoittaja Pekka Jokinen, joka on talkootyöllä piirtänyt karttoja monesta eri maastokohteesta ympäri Pälkänettä ja naapurikuntia. Jokinen on itsekin aktiivisuunnistaja ja tuttu näky niin iltarasteilla kuin suunnistuskilpailuissa. Iltarasteille hän myös tulostaa viikoittain kaikki kartat.

Näistä ansioista Kortetjärvi ojensi Jokiselle ”Vuoden suunnistaja” -palkinnon, joka jaettiin ensimmäistä kertaa seuran historiassa.

Seuraavaan kauteen Pälkäneellä lähdetään samanlaisilla tavoitteilla kuin tähänkin kauteen. Tärkeät tapahtumat ovat Sydän-Hämeen rastien lisäksi lasten suunnistuskoulu sekä Jukolan viesti Kuopiossa.

Sitä ennen suunnistusnastarit jäähtyvät hetken naulassa. Kuitenkaan rastilippujen etsimisessä ei tarvitse tulla taukoa, sillä hiihtosuunnistuskausi on parhaillaan alkamassa.

Kalle Vaismaa

Luja-Lukon suunnistusjaoston puheenjohtaja Hannu Kortetjärvi (oikealla) ojentaa Pekka Jokiselle Vuoden suunnistaja -tunnustuksen.