Maanomistajilta vihreää valoa

Kangasalan Jukolan viesti keräisi yli kymmenen kertaa enemmän osanottajia kuin Haltialla vuonna 2001 järjestetty pitkien matkojen SM-kisa.

Kangasala SK:n Jukolan viesti -hanke etenee myötätuulessa. Tiistaina hanketta esiteltiin Raikun, Heponiemen, Majaalahden, Iharin ja Pohjalahden maanomistajille. Vastaanotto oli kannustava.

– Maanomistajien mielipide oli, että tämä on kerran elämässä -tilaisuus, joka pitää kokea, Kangasala SK:n puheenjohtaja Harri Virta sanoo.

Maailman suurinta suunnistusviestiä anotaan Kangasalle vuodeksi 2018, 2019 tai 2020. Kilpailukeskus tulisi Heponiemen pelloille ja suunnistusmaastot levittäytyisivät Kangasalan ja Pälkäneen rajaseuduille Majaalahdentien molemmin puolin.

– Maasto olisi yksi vaativimpia mitä Jukolan viestissä on koettu. Alueella ei ole juurikaan peltoja tai taloja, vaan se on monimuotoista peruskorpea, joka vaatii suunnistustaitoa, Virta sanoo.

Kangasala SK on sopinut Heponiemen peltojen omistajien kanssa maiden käytöstä lähtö-, vaihto- ja maalialueena. Noin 60 hehtaarin alue kerää kisaviikonlopun aikana kymmeniä tuhansia kilpailijoita, huoltajia, median edustajia ja muita kisavieraita.

Viimeviikkoisessa maanomistajatapaamisessa kisan järjestäjät sopivat keskeisten kilpailualueiden käytöstä. Aivan kaikilta maanomistajilta ei ole vielä saatu suostumusta.

– Toivomme, että loppujen kanssa saadaan sopimus 21.3. mennessä. Yli satasivuinen hakemus lähtee eteenpäin kuun lopussa, Virta sanoo.

Kangasalan lisäksi vuosien 2018–2020 viestejä tavoittelevat Rovaniemi, Lahti ja Mynämäki. Alun perin hakijoita oli seitsemän. Niistä kolme karsiutui ensimmäisessä vaiheessa.

– Meillä on suorituspaikka, jossa kisa pystytään järjestämään ja ryhmä, joka järjestelyistä suoriutuu. Maanomistajien lisäksi myös kunta ja yhteistyökumppanit ovat osoittaneet, että Jukolaa halutaan paikkakunnalle. Nyt viestin johtoryhmä päättää, onko Kangasala sopiva paikka kisalle ja sen brändille.