Tien päältä hiljaisuuteen

Tiekirkko-opas Tellervo Kotamäki (vasemmalla) ja museo-opas Johanna Järvinen huolehtivat, että tiekirkossa kaikki on kunnossa. Kävijät voivat halutessaan sammuttaa janonsa vedellä.

Kun kesämenojen vilinä alkaa väsyttää lomalaista, tai pitkän matkan kulkija kaipaa hiljaista levähdyspaikkaa, tiekirkkojen suojiin voi poiketa rauhoittumaan.

Pälkäneen ja Luopioisten kirkot toimivat tiekirkkoina vilkkaimman lomakauden ajan. Vapaaehtoiset tiekirkko-oppaat valvovat ja esittelevät kirkkoja ja vastaavat kiinnostuneiden kysymyksiin. Jotkut tulevat tutustumaan kirkkoon turistinäkökulmasta, jotkut vain hiljentymään. Pälkäneen kirkossa järjestetään lisäksi rukous- tai musiikkihetki keskiviikkoisin kello 12.

Suosio kasvaa

Tellervo Kotamäki toimii tiekirkko-oppaana kotikirkossaan.

Alkukesä on yleensä hiljaisinta aikaa tiekirkoissa, mutta lomakauden tiivistyessä kävijöitä riittää ryhmissä ja yksittäin. Luopioisten kirkossa kävi viime kesänä kaikkiaan 683 ihmistä, ja määrä on kasvanut tasaisesti joka vuosi.

Luopioisissa tiekirkkotoiminta aloitettiin jo kirkkoherra Olli Kaskelman aikana.

– Hyvin tänne on saatu oppaita. En muista monta kertaa, että valvojan puutteessa olisi tarvinnut pitää kirkko kiinni, kertoo Tellervo Kotamäki, jolla on vuorollaan tiekirkko-opas -merkki rinnassa.

Luopioisten kirkko on hänen oma lapsuudenkirkkonsa, rippi-, vihki- ja myöhemmän elämän kirkko. Tiekirkkovalvonta tuntuu senkin vuoksi tärkeältä ja luontevalta tehtävältä. Tutusta kirkosta tietää itsestään selvästi paljon.

– Paitsi jos pitää puhua vierailla kielillä, ja minulla meinaa kielitaito loppua, silloin haen Johannan tuosta naapurista apuun, Kotamäki nauraa ja viittaa kirkon pihassa sijaitsevaan kotiseutumuseoon.

Museon kesävalvojana toimii Johanna Järvinen avustaa tarvittaessa myös kirkon ja kirkkomuseon opastuksissa.

Tyhjässä kirkossa kesäpäivän tyyneys tuntuu rauhoittavalta. Äänet haipuvat kaiun kautta pehmeiksi kahahduksiksi.

– Täällä käy paljon ihmisiä, jotka haluavat vain istua hiljaa paikoillaan. Hakevat kai aikaa ja rauhaa laittaa ajatuksia järjestykseen. Tellervo Kotamäki kertoo.

Luopioisten kirkko on nimeltään Kristuksen kirkastuksen kirkko.

– Aurinkoisina päivinä se on aivan sitä, Kotamäki huomauttaa.

Tiekirkko toimii Pälkäneellä 10.6–20.8. kello 11–16 välisenä aikana joka päivä ja Luopioisissa 15.6.–3.8. maanantaista perjantaihin kello 11–16 ja sunnuntaisin kello 11.30–14.