Maradona

Markku Viitala

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen kuuluisin maali tehtiin kesäkuussa 1986 Azteca-stadionilla Meksikossa. Argentiinan Diego Maradona hyppäsi tavoittelemaan korkealle kimmonnutta palloa, voitti itseään seitsemäntoista senttiä pidemmän Englannin maalivahdin Peter Shiltonin ja pukkasi pallon maaliin.

Käsittämätön tapahtumasarja sai selityksensä television hidastuskuvista. Maradona oli tehnyt maalin kädellään. ”Siinä oli vähän Jumalan kättä ja vähän Maradonan päätä”, kertoi maalintekijä ottelun jälkeen.

Meneillään oleva kesä on tarjonnut sadetta ja paistetta, vilua ja ennätyshelteitä – ja tietenkin, jalkapalloa. Vuoden 1986 tapahtumat ovat nousseet mieleeni myös vihreiden kenttien ulkopuolella tapahtuneiden asioiden johdosta.

Viime viikkojen uutiset ovat todistaneet ihmiskunnan yhteisen joukkuehengen olevan pahasti kadoksissa. Ukraina, Afganistan ja Lähi-itä. Kaikki maailman areenoita, jotka muistuttavat kipeällä tavalla meidän ihmisten puutteellisesta kyvystä toimia yhteisen hyvän eteen.

Elämässä tarvitaan omaa päätä, mutta myös ”Jumalan kättä”. Jumalan käsi tekee mahdottomasta mahdollisen, se ylettyy sinne, minne ihmisen omat voimat ja mahdollisuudet eivät yllä.

Asioiden jättäminen Herran haltuun ei merkitse ihmisen oman toiminnan lopettamista, vaan sitä, että teoille pyydetään Jumalan siunausta, jotta tekojen vaikutukset voisivat ylettyä sinne, mihin ihminen omassa voimassaan ei yllä.

Jumalan kättä tarvitaan ajallisissa ja ajan jälkeisissä asioissa. Jeesuksen luokse pelastuksen asiasta kysymään tullut oman elämänsä pallotaituri sai kuulla Jeesuksen sanat: ”Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Tule sitten ja seuraa minua.”

Mies lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta. Miehen mentyä opetuslapset olivat ihmeissään ja kyselivät toisiltaan: Kuka sitten voi pelastua? Jeesus vastasi: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.” (Mark. 10: 27)

Rukoilen, että Jumalan käsi voisi koskettaa jokaista ihmistä ja tehdä mahdottomasta mahdollisen. Maailman rauha ja ihmisten hyvä tahto ei onnistu meiltä ihmisiltä, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista.

 

Markku Viitala

Kuhmalahden kappeliseurakunnan pappi