Ena, dio, tria – miten se siitä jatkuukaan?

Kokenut opettaja Mervi Autio tietää, että muutamakin kreikankielinen lause voi tuoda matkailijalle uusia elämyksiä.

Pälkäneen yhteiskoululla on alkamassa syyskuun alussa kreikan kielen alkeiskurssi.

– Tämä on sellainen herätekurssi kielen opiskeluun – opetellaan aakkoset ja ääntäminen sekä joitakin matkalla tarpeellisia fraaseja, kuten tervehdyksiä, kahvin ja ruuan tilaamista sekä pieniä keskusteluja, kertoo opettaja Mervi Autio.

Autio on itse opiskellut kieltä pitkään sekä kotimaassa että Kreikassa, ja hänellä on vankka kokemus aikuisopetuksesta. Hän on opettanut kreikkaa työväen- ja kansalaisopistoissa jo 25 vuotta, tällä hetkellä Valkeakoski-opiston lisäksi Vanajaveden Opistossa.

Kielen suosio on säilynyt vaikka kohderyhmä on neljännesvuosisadassa muuttunut.

– Siihen aikaan kun aloitin opettajan työt, kreikan opiskelijoista valtaosa oli jostakin syystä nuoria tyttöjä. Nykyään kursseille lähtevät eniten varttuneet, erityisesti eläkeläiset, jotka tekevät mielellään pitkiä matkoja Kreikkaan, hän kertoo.

 

Suomalaisen suuhun sopivaa

Kreikka on maailman vanhimpia kulttuurikieliä, mutta nykyään kielialue on pieni. Turismi pitää kuitenkin huolen siitä, että kielen tai ainakin sen alkeiden opiskelu kiinnostaa ihmisiä. Kreikka kuuluu matkailumaana Euroopan kolmen suosituimman joukkoon.

– Kreikkalaiset riemastuvat yleensä kovasti, jos ulkomaalaiset yrittävät puhua heidän kieltään. Monta sanaa ei tarvitse yrittää, kun he jo innokkaasti auttavat ja palkitsevat, Merja Autio kertoo.

Kreikan kirjainmerkit voivat näyttää aluksi vaikeilta, mutta niitä ei kannata pelästyä. Suomalaisilla on sitä paitsi opiskelussa erityinen vahvuus.

– Suomalaiset oppivat yleensä nopeasti ääntämään kreikkaa oikein, Autio paljastaa.

Ehkä samasta syystä monet suomalaiset ovat mieltyneet kreikkalaiseen laulumusiikkiin, josta oppii tunnistamaan sanoja ohuellakin kielitaidolla.

– Kreikka on kaunis, laulullinen kieli, jota on hauska kuunnella ja puhua. Itse kiinnostuin siitä aluksi matkailun kautta, mutta kielen osaamisessa on paljon muitakin merkityksiä, Autio pohtii.

Ena, dio, tria – kielimatka Pälkäneeltä Kreikkaan -kurssi alkaa syyskuun 1. päivänä Pälkäneen yhteiskoululla ja jatkuu maanantaisin syyslukukauden ajan, mikäli mukaan ilmoittautuu riittävästi opiskelijoita.

Kurssille kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian, mielellään kuluvan viikon aikana.