Soiton voi aloittaa aikuisenakin

Harmonikan soitto on Anita Lehdolle sekä työ että harrastus.

Valkeakoski-opiston Pälkäneen osastolla jatkuu harmonikansoiton opetus tuttuun tapaan yksilöopetuksena, mutta pitkään opettaneen harmonikkataiteilija Irene Juseliuksen paikalle astuu uusi opettaja, hämeenlinnalainen Anita Lehto.

Lehto on erityisen tyytyväinen siihen, että Valkeakoski-opisto on halukas tarjoamaan harmonikansoiton yksilöopetusta. Monissa opistoissa siitä on säästösyistä luovuttu.

– Yksin pääsee tietenkin aivan eri tavalla eteenpäin kuin ryhmässä, ja yksilöopetukseen voi helposti ottaa kaikentasoisia oppilaita, aloittelijoita ja pitkälle ehtineitä, lapsia ja aikuisia. Varttunutkin voi hyvin aloittaa harmonikansoiton, vaikka jotkut arkailevat ja miettivät, voisiko sitä vielä oppia. Minulla on ollut useita oppilaita, jotka ovat aloittaneet opinnot aikuisina saadakseen soitella omaksi ilokseen, Anita Lehto kertoo.

Halukkaat voivat opiskella kurssilla myös vapaata säestystä, mikä on monen harmonikansoittajan toive, mutta opetuksen löytäminen voi olla vaivalloista varsinkin pienillä paikkakunnilla.

Harmonikkakurssi pidetään maanantaisin Kostian koululla. Opettaja sopii tunneista tarkemmin ilmoittautuneiden kanssa. Kurssi kestää koko lukuvuoden. Vapaita paikkoja kannattaa vielä kysellä.

Musiikkia ei voi vaihtaa

Anita Lehto on valmistunut Tampereen konservatoriosta musiikinohjaajaksi pääaineenaan harmonikka. Hän on vuodesta 1998 asti työskennellyt harmonikansoiton opettajana Vanajaveden Opistossa ja johtanut yli 10 vuotta Hattulan viihdesoittajat -orkesteria. Uudempi aluevaltaus opiston puolella on kuuden soittajan Pomppaduuri-harmonikkayhtye, jota hän johtaa ja opettaa.

– Pomppaduuri on jo muun muassa käynyt esiintymässä Sata-Häme Soi -festivaaleilla Ikaalisissa, Lehto kertoo.

Harmonikansoitto on kuulunut hänen elämäänsä siitä asti kun hän 10-vuotiaana pikkutyttönä aloitti soiton opiskelun. Alkuaika painottui pelimannimusiikkiin; sittemmin hän on muun muassa esiintynyt tanssiyhtyeiden kanssa ja säestänyt tanhuja, kuoroja ja laulajia. Keikkamuusikkona hän on kuitenkin sivuammatissaan, päätyö on opettaminen.

– Soitonopetus on hyvin palkitsevaa työtä.  Erityisesti aikuisoppilaat ovat yleensä hyvin motivoituneita ja tekevät hirveästi työtä, hän kiittää.

Anita Lehdolle myönnettiin kesällä 2013 Suomen Harmonikkaliiton hopeinen ansiomerkki tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä harmonikkamusiikin hyväksi.

– Jokaiselle kai joskus tulee mieleen, että mitä jos vaihtaisin alaa. Mutta minä en ole keksinyt, mihin musiikin voisi vaihtaa – se nyt vain on niin ihanaa, hän hymyilee.