Kangasala-talon toiminta kirkastuu koko ajan

– Joulukuussa aloittelemme pienemmillä tilaisuuksilla harjoittelemaan salin ja eri tilojen käyttöä. Tammikuun lopussa on tarkoitus aloittaa suurelle yleisölle suunnattu toiminta, ennakoi Kangasala-talon toimitusjohtaja Timo Kotilainen.

Hänen mukaansa avajaisviikolla talossa järjestetään avointen ovien lisäksi ohjelmaa monipuolisesti ja kuntalaista lähellä – ohjelmassa on ”Paloja maailmasta läheltä ja kaukaa”. Sen tarkemmin Kotilainen ei vielä avajaisviikon suunnitelmia avaa. Myös Kimmo Pyykkö -taidemuseo pyritään saamaan toimintaan heti alkuvuodesta.

Rakennuttaja luovuttaa talon kunnalle lokakuun puolivälissä, jolloin päästään myös sisätilojen viimeistelyn kimppuun. Aiemmin kilpailutetun esitystekniikan hankinta on saatu päätökseen ja asennustyöt alkavat jo tässä kuussa. Työmaata on kuitenkin vielä paljon edessä ennen avajaisia.

– Esimerkiksi lipunmyynti, väliaikatarjoilua hoitavan yrityksen valinta ja siivous ovat vielä auki. Myös museon henkilökuntaa haarukoidaan – ostopalveluna se pyritään kuitenkin järjestämään, kuten muukin toiminta.

Kotilainen on tyytyväinen siihen, että museon toiminta-ajatus on alkanut hahmottua. Myös hiljattain perustettu näyttelytoimikunta tuo hyvää nostetta museohankkeelle.

– Toimikunnalla on paljon hyviä kontakteja ja pitkäaikaista kokemusta. Tulemme saamaan todella tasokkaita kutsunäyttelyitä, kunhan toimikunta ehtii aloittamaan työnsä näyttelyohjelmien suunnittelussa. Pysyvästä professori Pyykön kolmannen kerroksen näyttelystä tulee puolestaan koti-ateljee-tyyppinen.

Toimitusjohtajan mukaan taidepiireissä tunnutaan arvostavan hanketta jo nyt, vaikka lopullisesti talon odotetaan tekevän itsestään houkuttelevan siellä käyneiden esiintyjien ja katsojien kuljettaman positiivisen viestin perusteella.

 

Ideoida saa, paljon jo tulossa

Tilat ovat Kotilaisen mukaan arkkitehtuuriltaan toimintaan sopivat, vaikka talo on verrattain pieni ottaen huomioon aiotut toiminnot. Asioiden järjestelystä on kuitenkin selvät näkemykset, joita ollaan valmiita muuttamaan, jos ne eivät käytännössä toimikaan.

Aiemmin kaavailtua kokoustilojen vuokrausta talon toimintaan ei tule, koska kunta aikoo itse käyttää tiloja sen verran ahkerasti. Pieniä nuottitelineiden tapaisia käytännön hankintoja ja mietinnän paikkoja, joita ei ole kirjattu suunnitelmiin erikseen, on tullut ja tulee edelleen eteen.

– Tämä on niin iso hanke, että puoleen ja toiseen on tullut yllätyksiä matkan varrella. Asia kerrallaan niitä sitten ratkotaan.

Kuntalaiset ovat myös hiljalleen aktivoituneet talon ohjelmasisältöjen suunnittelussa. Kotilaisen mukaan kanavia yhteydenottoon pyritään saamaan hyvinkin näkyviksi aivan lähiaikoina esimerkiksi pääkirjastossa ja sosiaalisessa mediassa, ja toimintaa kehitetään edelleen sen jo alettua.

Ensi vuonna vietetään Kangasalan kunnan 150-vuotisjuhlaa, ja juhlavuoden tapahtumista osa toteutetaan Kangasala-talossa. Ohjelmistossa tulevat tavalla tai toisella näkymään juhlavuonna pyöreitä merkkivuosia viettävien Jean Sibeliuksen ja Olavi Virran tuotannot.

– Ensi kevät on jo ohjelman puolesta hyvällä mallilla, ja jotakin on jo syksyllekin katsottuna. Musiikki ja teatteri ovat sitä, mitä olemme suunnitelleet, Kotilainen sanoo.

Yksi syksyn ohjelman mielenkiintoisista tapauksista lienee kovassa nosteessa olevan Tampere Filharmonian konsertti, jolla sinfoniaorkesteri avaa syyskautensa Santtu-Matias Rouvalin johdolla.

Kangasala-talon rakennustyöt ovat edenneet loppusuoralle, ja rakennuksen pitäisi olla luovutuskunnossa ensi kuun puoliväliin mennessä. Maanalainen pysäköintihalli saadaan käyttöön, kunhan viereiset kerrostalotontit rakentuvat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?