Latinorytmit läpäisevät kehon ja mielen

Silvio Jesús Quevedo Vázquez on kotimaassaan tottunut siihen, että tanssia voi missä vain.

Valkeakoski-opiston Pälkäneen osasto täydentää tanssiopetustaan kahdella uudella koko lukuvuoden kestävällä kurssilla. Street-tanssi 7–12 -vuotiaille on jo alkanut, ja lokakuun 7. päivä alkaa soolosalsa aikuisille.

Molemmat kurssit pidetään tiistaisin Kostian koululla. Opettajana toimii Kuubasta kotoisin oleva Valkeakoski-opiston tuntiopettaja Silvio Jesús Quevedo Vázquez, jolla on pitkä ja monipuolinen kokemus tanssin opettamisesta, elämänikäinen tanssista itsestään.

Lasten ja varhaisnuorten street-tanssiryhmässä on vielä tilaa, joten uusia tanssijoita voi liittyä mukaan. Soolosalsaan mahtuu noin 30 henkeä kerrallaan.

– Salsaa tanssitaan aika paljon paikoillaan, siksi tilaa ei tarvita hirveän paljon, kunhan jokainen mahtuu tekemään liikkeet kunnolla, Quevedo Vázquez selittää.

Sekä katutanssiin että soolosalsaan riittävät vaatetukseksi tavalliset liikuntavaatteet ja esimerkiksi sisäpelikengät tai vastaavat pehmeät vaaleapohjaiset tossut. Korkokenkiä ei missään tapauksessa käytetä harjoituksissa, vaikka kuvissa salsaa tanssivilla naisilla on tavallisesti korkeat korot.

– Emme halua, että vaatteista tulee kenellekään tanssiharjoitusten ongelma. Pääasia että asu on mukava ja tarkoituksenmukainen, sellainen, että opettaja näkee jokaisen liikkeet, Valkeakoski-opiston tanssin vastuuopettaja Sinikka Saarela tarkentaa.

Hän on tyytyväinen, että Pälkäneelle saadaan lisää tanssikurssitarjontaa. Street-tanssi on lapsille kevyempi vaihtoehto kuin tanssitaiteen perusopetus, joka vaatii pitkää sitoutumista ja harjoittelua.  Soolosalsan etuna on, että siinä ei tarvita paria, joten ryhmän koolla tai sukupuolijakaumalla ei ole merkitystä.

 

Kuubalaisella tanssi on verissä

Silvio Quevedo Vázquezin mukaan suomalaiset ovat hyviä tanssinopiskelijoita, kunhan heidät saa vapautumaan.

Silvio Quevedo Vázquez on koulutukseltaan ATK-alan diplomi-insinööri. Yhdeksän vuotta sitten hän muutti Suomeen ja on jo vaihtanut insinöörin työt päätoimiseen tanssin opettamiseen ja tanssitapahtumien tuottamiseen.

– Siitä saa parempaa palkkaa, hän vitsailee.

Kuubassa Quevedo Vázquez on tanssinut pienestä asti karnevaaleissa, ja yliopistoaikanaan hän osallistui myös erilaisiin tanssikisoihin.

Hän nauraa iloisesti kysymykselle, miten hän itse on opiskellut tanssia.

– Eihän sitä opiskella! Olen osannut aina, olen tanssinut kuusivuotiaasta asti, hän selittää.

Kuubassa tanssin rytmi imetään äidinmaidossa ja koordinaatio opitaan samalla tavoin kuin käveleminen tai mikä tahansa liikkuminen. Tanssi kuuluu kulttuuriin, se on yhtä jokapäiväistä kuin pyöräily suomalaislapsille.

Silvio Quevedo Vázquezia katsellessa se on helppo ymmärtää. Hymyilevä sulavaliikkeinen kuubalainen on koko olemukseltaan tanssillinen, hän erottuu tavallisista suomalaisista pelkän liikehdinnän perusteella.

Suomalaiset rakastavat latinotansseja, se tiedetään. Mutta onko jähmeää pohjoisen kansaa vaikea saada oppimaan liikkeitä, joiden pitää olla yhtä aikaa pehmeitä ja tulisia?

– Ei, ei ollenkaan vastaa nopeasti.

 

Ensin vapautuminen, sitten tanssi

Quevedo Vázquezin mielestä suomalaiset ovat hyviä oppimaan ja innokkaita kokeilemaan uutta, siis aivan toisenlaisia, kuin millaiseksi haluamme itsemme uskoa. Yhdessä asiassa jähmeys tulee kuitenkin vastaan:

– Aloittamiseen täytyy olla tarpeeksi aikaa. Ensimmäisellä tunnilla kaikki haluavat mennä takariviin, hän sanoo.

Suomessa on totuttu siihen, että opiskelu perustuu virheiden etsimiseen ja korjaamiseen. Silvio Quevedo Vázquezin mukaan on tärkeintä sisäistää liike, rytmi, musiikki.

– Tanssissa koordinaation täytyy tulla ihmisen sisältä. Jos alkaa miettiä, että minkä liikkeen minä teen seuraavaksi, tanssiminen pysähtyy siihen, hän tarkentaa.

Jokainen tanssitunti aloitetaan lämmittelyhetkellä, jonka aikana saa liikehtiä vapaasti musiikin tahtiin, rentoutua ja vapauttaa keho ja mieli.

– Ihmiset tulevat tavallisesti tunnille töistä, monet tietokoneen äärestä, he ovat vielä kiinni työasioissaan. Ei heille voi heti sanoa, että nyt tanssitaan. Vasta kun he vapautuvat, voi alkaa opettaa ja korjata liikkeitä. Silloin he ovat valmiita, Quevedo Vázquez selittää.