Janita Koivisto: Uudet asukkaat ja yritykset on saatava tietoisiksi kunnan mahdollisuuksista, mutta vanhoja ei saa hylätä

Pälkäne halutaan aiempaa näkyvämmäksi

Pälkäneen seuraavaksi kunnanjohtajaksi valittu Janita Koivisto haluaa tehdä Pälkäneestä nykyistä näkyvämmän kunnan asukkaiden ja yritysten houkuttelemiseksi. Kelpo sijainnilla siunattu Pälkäne on saanut – ja saa lähitulevaisuudessa – kaavoitettua tonttimaata asukkaille, mutta taloudellisesti epävarmat ajat ovat olleet yksi syy jo tarjolle saatujen kohteiden heikkoon menekkiin. Toinen syy, kunnan heikohko näkyvyys lähiseudun ihmisille, on Pälkäneen itsensä selätettävissä.

– Tampereen alue kasvaa, ja siitä meidänkin tulee yrittää saada hyötyjä. Moni, erityisesti lapsiperhe, hakee Pälkäneen kaltaista rauhallisempaa asuinseutua. Pälkäne on lähempänä esimerkiksi Tamperetta kuin usein tiedetäänkään, Koivisto sanoo.

Hän pitää kunnan piristysruiskeena erityisesti yritystoiminnan tukemista.

– Kunnan täytyy koittaa löytää esimerkiksi teollisuusmaata ja niille toimijoita – ja pitää myös nykyisistä yrittäjistä kiinni. Palvelujen ja työpaikkojen kautta kunnassa saadaan pidettyä myös asukkaita, ja ehkä jopa nostettua asukasmäärää, hän sanoo.

 

Paljon pohdittavaa

Kunnan johtotehtävät teettävät kalenteriin kosolti palaverimerkintöjä niin oman kunnan väen kuin muidenkin kuntien edustajien ja yhteistyötahojen kanssa kanssa. Pälkäneellä yhteistyötä kunnanvirastolla on pyritty rakentamaan aiempaa tiiviimmäksi, jotta kaikki pysyisivät ajan tasalla eri hankkeista ja näköpiirissä olevista asioista ja samalla vältyttäisiin päällekkäiseltä työltä. Yksi esimerkki tästä on hiljattain perustettu maankäytön työryhmä.

Tällä hetkellä Koiviston palaverit kietoutuvat muun muassa senioritalon toteuttamismahdollisuuksien selvittämisen, loma-asuntomessujen järjestämisen mietinnän ja liikuntahallisuunnitelmien ympärille. Pian alkavat kuntarakenneselvityksen aiheuttamat neuvottelu- ja selvityskiireet.

Ehdotus sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaista on siirtymässä Koiviston yöpöydältä kunnanhallituksen työpöydälle lausuntoa varten tällä viikolla.

– Ehdotuksessa puhutaan lähipalveluiden turvaamisesta, mutta myös keskittämiset mainitaan eikä lähipalveluita ole määritelty tarkasti. Rahoituskin jää aika avoimeksi, Koivisto miettii.

Pälkäneen lausunto tulee todennäköisesti noudattelemaan samoja linjauksia kuin palvelut tällä hetkellä järjestävän Kangasalan.

 

Monisyiset talousratkaisut

Iltalukemista riittää myös talousarviovalmisteluun liittyvissä papereissa. Joku voisi kutsua niiden sisältöä puuduttavaksi, mutta uni ei vs. kunnanjohtajalla välttämättä tule lukemisen myötä silmään – tämänhetkinen, vielä hyväksymättä oleva talousarvioraami on 1,7 miljoonaa euroa miinuksella.

– Sitä on vaikea kattaa, ja todennäköisesti edessä on pohdinta veroprosentista. Talouteen liittyy kumminkin sellainen uhkakuva, että jos kaikki säästetään pelkille luille, se jarruttaa kunnan kehittämistä.

Nykyisessä taloustilanteessa liikuntahallin rakentamista koskeva päätös tuleekin luultavasti olemaan ison pohdinnan paikka. Liikuntahalli voisi toimia vetovoimatekijänä ja esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksia laskevana hyvinvointitekijänä, mutta toisaalta ison investoinnin ajoitus ei ole paras mahdollinen. Hallin suunnittelutyöryhmä on jättämässä loppuraporttinsa lokakuun loppuun mennessä. Sen jälkeen kokonaisuuden eri puolien punnitseminen voi alkaa toden teolla.

– Nyt huomaa hallintojohtajan virkaan verrattuna sen, että asioihin on otettava enemmän kantaa. Meillä on kuitenkin onneksi hyvät luottamusmiehet, ja mielestäni on hyvä, että asioista käydään keskustelua ja pohdintaa ennen kuin niistä mitään päätetään.

Pälkäneen vs. kunnanjohtaja ja seuraavaksi kunnanjohtajaksi valittu Janita Koivisto pitää tärkeänä, että pitkään puheen asteella olleita liikennejärjestelyjä saadaan osin toteutukseen asti. Yksi esimerkki on Lahdentien ja Luopioisiin johtavan Pälkänevedentien onnettomuusaltis risteys, jonka kuntoon laittaminen olisi tarpeen viereisen Roholan alueen rakentamista ajatellen.

Klassikkoainesta

Pälkäneen nimen vahvistaminen kuntakartalla vaikuttaa fiksulta. Tampereella Pälkäneeltä työssä käyvä saa välillä kuulla ihmettelyä siitä, miten noinkin pitkän matkan jaksaa kulkea päivittäin. Imagomarkkinoinnissa voisikin kiinnittää huomiota siihen, että Pälkäne sijaitsee oikeasti vain neljän rock-klassikon päässä esimerkiksi Tampereen keskustasta. Stairway to heavenin, Freebirdin, Purple Rainin ja Laylan tahtiin matka käy sujuvasti, ja mahdollisia ruuhkia varten soittolistalle voi lisätä Bohemian Rhapsodyn.

Peruspalvelut Pälkäneellä ovat kunnossa ja lisävalikoimaa – tai työpaikkoja – löytyy auton omistavalle kohtuullisen läheltä Kangasalta tai Valkeakoskelta. Tai sitten voi laittaa soittimeen The Allman Brothers Bandin ”Mountain jam” tai Jethro Thullin ”Thick as a brick” ja ajella kappaleen tahdissa Hämeenlinnaan tai jopa Ideaparkiin. Ei paha työmatka sekään verrattuna Tampereen puolelta toiselle kulkemiseen.

Jani Oksanen

Kommentit (33)

 1. Nimetön

  Eipä Pälkäne ole paljoa näkynyt esim. Asta-messuilla Tampereella mainostamassa kuntaa ja tontteja. Muita kuntia ympäri Pirkanmaata on esillä, Orivesi ollut jo useana vuotena isolla osastolla. Miten kunta kuvittelee saavansa uusia, kiinnostuneita asukkaita tänne, jos missään ei olla esillä??
  Moni lapsiperhe varmaan olisi muuttamassa maalle, mutta pitävät usein kriteerinä pientä kyläkoulua jne. Eihän tämä ole ainoastaan Pälkäneen ongelma, mutta siinä vaiheessa, kun palveluja ollaan ajamassa alas tässä yhteiskunnassa, niin pitäisi sen säästön lisäksi myös tarkistella imagokysymystä. Moni vanhempi kun tykkäsi laittaa lapsensa siihen pieneen kyläkouluun.

 2. Sandra

  Lahdentien varressa olevan kahvila Rantakelon parkkipaikalla on iso infotaulu, jossa mainostetaan Hauho-Tuulos-Lammi aluetta. Ehkä kuvaa hyvin kunnan panostusta markkinointiin, sillä kaikkihan tietävät, että kahvila on Pälkäneen puolella. Alueella on kyllä tyhjä mainostaulu, jota on varmaankin tarkoitus päivittää jonakin päivänä hamassa tulevaisuudessa.

 3. RMZ

  Pälkäneen kunnassahan on pirkamaan vuoden kylä 2013. Tätä asiaa kunta ei ole käyttänyt hyväkseen kunnan mainostamisessa ollenkaan. Sivukylien menestys ja vireys ei ole ollut tapeetilla riittävästi kunnan strategiassa, taitaa sivukylät olla piikkinä viranomaisten lihassa.
  Toivottavasti uusi kunnanjohtaja tajuaisi hyödyntää sivukylien vetovoimaa eikä yritä liian pälkäne keskeistä strategiaa.

  • Uusi asukas

   Tottapa puhelet, pelkän Onkkaalan markkinoimisella ei pitkälle pötkitä. Täällä asuvana voin kertoa, että miellyttävämpiäkin paikkoja tästä kunnasta löytyy. Omakotitalomme on myynnissä, uutta kotia etsimme kunnan toisen keskuksen liepeiltä.

 4. muistitikku

  Aikanaan Pälkäne tunnettiin hyvin: oli taloustaitokunta ja maakunnan halvin veroäyri. Tänne haluttiin muuttaa. Asioiden hoitaminen kunnolla on parasta markkinointia. Nyt on meno ollut holtitonta jo vuosia ja väki äänestää jaloillaan. Jos kunnanjohtajan paikka piti täyttää niin olisi edes otettu joku ulkopuolinen, jolla olisi ollut jotakin uutta annettavaa. Saattohoito olisi onnistunut vähemmälläkin väellä. Eli siis halvemmalla veronmaksjien kannalta.

  • Pälkäneeltä

   Niin, itseasiassa täältä ”Vanhalta Pälkäneeltä” se yhdistymisen aloite tuli. Me silloiset päättäjät ymmärsimme liitoksen tarpeellisuuden ja vaihtoehdot. Mikäli Luopioinen ei olisi liittynyt Pälkäneeseen, metsärahoineen ja yhdistymisavustuksineen, olisi meistä tullut Kangasalalaisia tai Valkeakoskelaisia. Ja sitten olisi uikutettu kun ei omaa määräysvaltaa olisi lainkaan ja tilanne olisi huomattavasti pahempi.
   Että änkeämällä ei Luopioinen liittynyt, houkutella sai pitkään.

 5. Sandra

  Noo sano peruspälkäneläinen. Ehkä kannattaisi niistä ”herkkuajoista” nousta eteenpäin ja muistaa, että ajat muuttuu ja unohtaa nämä vanhat kuntarajat ja ottaa hyvät opit vastaan…

 6. Pölkkypää

  Sandra puhuu asiaa. Turha kaivella menneitä, kun muutenkin ollaan pettävällä jäällä tiukentuneessa taloudellisessa tilanteessa. Selvää on, että liitos oli tuolloin pakko tehdä (ja hyvä niin), mutta nyt täytyy nokka kääntää kohti seuraavia haasteita.

  Onneksi uusi kunnanjohtaja on ymmärtänyt niin sisäisen kuin ulkoisenkin markkinoinnin merkityksen, sillä Pälkäne uhkaa jäädä muuttotappiokunnaksi parhaasta mahdollisesta sijainnistaan huolimatta. Meidän kaikkien paikkakuntalaisten pitäisi uskaltaa kehua kuntaamme, vaikka kuinka tekisi mieli puhua pahaa (varsinkin siitä naapurikylästä). Lopetetaan se omaan jalkaan ampuminen, kun vielä on toivoa.

  • Tunnettu

   Olet sinä aika urpo! Kurvaat sen Samaran tai Toyotan nokan aina halvimman tarjouksen perässä vaikka Vienan Kemiin jos vaan saat sen voipaketin muutamaa lanttia halvemmalla. Tarjoushaukkana liihottelet Tuurin kyläkaupalla kesäisin hamstraamassa vessapaperia ja kiinalaisia kumisaappaita. Kaikki rojut mitä talouteesi ostat, ovat halpaa, luokatonta kuraa.

   Käyt hakemassa harjaterästä Tampereelta kun se on siellä neljä senttiä halvempaa metriltä kuin kotikylässä. Parturissa käyt Orivedellä koska siskonmiehen rippikoulukaverin vaimo katkoo harvat hiuksesi euron halvemmalla noinkin läheisen sukulaisuuden vuoksi. Tankkaamassa sukkuloit vaikka Porvoossa jos kuulet että myyvät huokeammalla kuin omalla kylällä.

   Urheilu- ja kalastustarvikkeet haet mahdollisimman pitkältä, siellä on kuitenkin paljon halvempaa. Vaikka et edes tiedä millä hinnalla paikallisesta kaupasta ne saat. Ruokatarvikkeita on ajettava hakemaan vähintään Kangasalta, koska mitä kauemmas omaa paikkakuntaa menee, sen edullisemmaksi kaikki muuttuu.

   Valitat ja ruikutat kalliita hintoja, etkä ole valmis paikallisilta yrittäjiltä ostamaan mitään. Rahathan on saatava pois oman kunnan alueelta. Muutenhan ne saattaisivat jopa hyödyttää omaa kuntaa kasvaneiden verotulojen myötä.

   Mutta auta armias kun kuulet että liike lopetetaan tai palveluita muuten lakkautetaan. Silloin aloittaa tarjousten perässä juokseva ruikuttaja pitää messua asiasta. Miten tässä nyt selviää kun kauppakin lakkautetaan? Mistä minä nyt sen jokaviikkoisen maitopurkkini haen? Kyllä on mennyt huonoon malliin nämä meidän kylän palvelut kun ei enää mitään tältä paikkakunnalta saa!

   Näin toimii tasokkaiden ja halpojen palvelujen metsästäjä…

  • Pölkkypää

   Kuka muukaan omaa kuntaamme kehuisi kuin me itse? Eihän tänne kukaan muuta, jos joka puolelta kuulee vain, kuinka surkea paikka tämä on.

   Tasokkaita palveluita haluava joutuu katsomaan peiliin: yritykset kun lopettavat toimintansa, jos se ei ole kannattavaa. Kannattavaksi sen voi saada, jos paikalliset käyttävät palveluita eivätkä kateellisina lähde kauemmas samojen palveluiden perään.

 7. kkk

  Myös kunnan ja yrittäjien tulisi katsoa peiliin. Pälkäne on jo muuttotappiokunta. Vanhat luudat on olleet ruorissa jo pitkään, saapa nähdä oppivatko uusia toimintatapoja. Kunnan toiminta on usein näpertelyä. Esim. koulujen ja niiden irtaimiston myynti meni halllitsemattoman näpertelyn puolelle, samoin uusien tonttien. Kaikki yrittäjät eivät asiakkaista piittaa. Katsotaanpa vaikka lounaspaikkojen aktiivisuutta. Tiistaina 20.10 oli Aapiskukon tuorein lounaslista viikolta 37, Oriveden Leipomo päivittää epäsäännöllisen satunnaisesti, muuta lounaspaikat eivät lainkaan. Nykyään ruokailija haluaa tietää mitä on tarjolla ruokapaikkaa valitessaan. Pienetkin jutut pitäisi hoitaa kuntoon. Kaivattaisiin ammattimaista otetta.

  • Zeus

   Kuinka usein käyt viinakaupassa??? Sinulla taitaa olla ongelma jos ostostesi tekeminen viinakaupassa käynnin yhteydessä vaikuttaa Pälkäneen kauppojen myyntiin. Kannattaisi pistää kiljupönttö nurkkaan pihisemään jos noin ahkerasti pitkäripaisessa poikkeilet, tulisi paljon halvemmaksi ja jäisi enemmän rahaa hiivaan ja sokeriin.

   Kyllä minäkin vahvasti kannatan viinakauppaa Pälkäneelle, mutta ei minulla noin pahaa ongelmaa ole että se vaatisi ruokaostosten tekemistä Kangasalla…

 8. Neea Nakki

  Pälkäneen ruokakauppojen valikoimien taso kun vaan on sen verran vaatimatonta, että sen vuoksi on pakko käydä ruokaostoksilla muualla paremmin varustelluissa kaupoissa. Hinnatkin ovat usein edullisempia.

  • Nimetön

   Saako ärrältä sitä asiantuntevaa palvelua mitä alkossa nykyään erittäin kohteliaasti annetaan? Tiedetäänkö ärrällä mikä viini sopii minkäkin sapuskan kanssa? Ei tiedetä, eikä tarvitse tietääkkään. Ärrältä tilaa vain ”asiantuntija-ammattilaiset”.

 9. Nimetön

  Ärrällä ei saa hypistellä hienoja viinapulloja. Viinakaupassa pitää käydä huolellisesti ja harkiten. Juoppokossulasti tulee kyllä ärrälle hypistelemättä, jos tietää että vetää vaan rahvaanomaisesti hyvää ja ravitsevaa kirkasta viinaa. Juopot jotka osaavat viinakaupan valikoiman ulkoa voivat tilata ruskeen pahvilaatikollisen katselematta.

  • kkk

   Otapa ensi kerralla Alkosta tuoteluettelo mukaan, tutki ja täydennä sen tietoja netistä. Hienotkin juomat voi tilata Pälkäneen Ärrälle. Valikoima on jopa laajempi kuin lähialkoissa, koska voit tilata koko tuotearesenaalista. Ja oikeesti: onko tämä elämän ja kuoleman kysymys…

 10. kunta

  Pälkäneen kuntahan ei ole mitenkään ystävällinen ja tervetulleeksi toivottava tänne muuttavia kohtaan e.m kunnantalon viranhaltiatkin luuleevat että me kuntalaiset olemme heitä varten mutta asiahan on toisin.M.m kunnan rakennusjärjestyskin on vaan tehty paperille ja nettiin eihän sitä kukaan noudata ja lautakuntakin on ihan ummikkoja ja vielä lisäisin ympäristöasiat jotka ovat ihan kuutamolla.Kokemusta on eri lautakunnista.Niin ja vielä tonttien hintoja alemmas niin tänne vois joku vaikkapa erehtyä asumaan.

 11. sandra

  Itse ostan sisäfileen vacumissa ja vielä kotonakin annan vähän pikkuhiljaa ikääntyä, kun ajattelen, että vanhassa vara parempi. Tällä systeemillä pihvit ovat aina olleet niin hyviä, että niitä naapurikylilläkin kehutaan ja muistellaan vielä vuosien päästäkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?