Säästöt: Sairaanhoitopiirin valtuusto päätökseen äänestyksen jälkeen

Reuna-alueiden ambulansseihin ei koskettu

Ehdotus Sahalahden ja Kuhmoisten ambulanssien karsimisesta osana Pirkanmaan ensihoidon säästöjä ei saanut tukea sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustossa maanantaina. Valtuusto päätti, että lakkautuslistalla olleista viidestä ambulanssista neljä jatkaa toimintaansa. Niinpä myös Vesilahden ja Mäntän ensihoitoyksiköt pysyvät nykyisellään. Ainoa lakkautettava ambulanssi oli yksi Tampereen niin sanottu perustason yksikkö, mutta päätöstä kompensoi kahden vanhan auton uudelleenvarustaminen.

Nykytilanne päätettiin säilyttää vajaan 30 äänen turvin äänestyksessä, jossa valtuutettujen äänillä on sairaanhoitopiirin valtuuston käytännön mukaisesti erilaiset painoarvot.

Sairaanhoitopiirin hallitus perusteli valtuustoäänestyksessä kaatunutta esitystään lähinnä taloussyillä. Ambulanssien karsimisella ja sopimusvuosien 2015–16 jälkeisellä kahden optiovuoden käytöllä laskettiin kertyvän noin 1,2 miljoonan euron säästö kaikkiaan noin 20 miljoonan euron vuosittaisista ensihoitokuluista. Säästöjen arvioitiin laskevan ensihoidon palvelutasoa ja näkyvän selvimmin riskiluokan kolme alueilla, joihin kuuluvat esimerkiksi Aitoo ja Luopioisten kirkonkylä.

Päättäjille luovutettiin ennen kokousta adressi, jossa vaadittiin kiireellisen ensihoidon tason säilyttämistä nykyisellään. Adressin oli allekirjoittanut lähes 8000 pirkanmaalaista.

Kangasalalaisten valtuutettujen esitys kustannustenjakoperusteiden uusimisesta hyväksyttiin myös äänestyksen jälkeen. Aiemmin kustannukset on jaettu puoliksi kunnan asukasluvun ja puoliksi tehtäviin käytetyn ajan mukaan, mutta nyt hyväksytyllä mallilla painotetaan tehtäviin käytettyä aikaa mallilla 70–30. Ratkaisu pudottaa Kangasalan ensihoitokustannuksia joitakin kymmeniä tuhansia euroja vuodessa, kun taas Pälkäneelle kertyy arviolta noin parinkymmenen tuhannen euron lisälasku.

Nyt hyväksytty malli hylättiin kuntien kovan väännön jälkeen pari vuotta sitten edellistä palvelutasopäätöstä laadittaessa.

 

200 miljoonaa rakentamiseen

Miljoonan euron ensihoitosäästöjen mietinnän vastapainoksi sairaanhoitopiirin valtuustossa pohdittiin euromääräisesti suurempiakin kokonaisuuksia. Kokouksessa hyväksyttiin Taysin uudistamisohjelmaan listatut noin 200 miljoonan euron investoinnit, joiden on määrä käynnistyä jo ensi vuonna.

Nykyinen etupiha aiotaan uudistaa rakentamalla siihen kaksi uutta siipeä, joista ensimmäinen tulisi muun muassa synnyttäjien ja tuki- ja liikuntaelinsairauspotilaiden käyttöön ja toinen lasten ja nuorten osastoiksi. Lisäksi suunnitteilla on Sydänkeskus Oy:n rahoittama noin 30 miljoonan euron Sydänkeskus ja Vieritie Oy:n rakennuttama pysäköintitalo, jonka 25 miljoonan euron kustannuksista vastaisivat viime kädessä pysäköijät.

Uusien tilojen valmistuttua arviolta vuoteen 2018 mennessä niitä on sairaanhoitopiirin suunnitelmien mukaan mahdollista käyttää väistötiloina, jos vanhan sairaalan remontointi päätetään käynnistää. Erillisiä päätöksiä vaativan remontin on arvioitu maksavan noin 90 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin uudet investoinnit voivat kehitysjohtaja Isto Nordbackin mukaan näkyä noin 0,1–0,4 prosentin hinnankorotustarpeena kuntien ostamissa palveluissa. Korotus pystytään pitämään pienenä, koska uudet tilajärjestelyt tekevät mahdolliseksi esimerkiksi kustannuksia alaspäin painavat uudenlaiset henkilöstöratkaisut ja aluesairaaloita hyödynnetään aiempaa selkeämmän työnjaon kautta. Lisäksi Pirkanmaan ulkopuolelta tulevia asiakkaita voidaan ottaa hoitoon aiempaa enemmän.

Johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen esitteli lähivuosien palvelutasoehdotusta ennen sairaanhoitopiirin valtuuston kokousta maanantaina.

 

Kuntalainen maksaa

- poliisista noin 130 euroa asukasta kohden vuodessa

- pelastuslaitoksesta noin 70 euroa asukasta kohden vuodessa

- kiireellisestä ensihoidosta Pirkanmaalla noin 35 euroa asukasta kohden vuodessa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?