Tervetuloa taitokartanoon

Kangasalan keskustaajamaan on muotoutumassa kuntamme ensimmäinen kaupunkitasoinen kadunpätkä. Sen vierelle kohotettu, kauan haikailtu taitokartano kohtsillään uksensa auki saa. Runsaat kiitokset kaikille hankkeen raatajille, rakentajille! Kiitokset talonväille tuoreesta utelusta tuleviks toiminnoiks! Samankaltainen kysely järjestettäköön joka vuos. Tuon suuren huushollin aulatiloissa aina olkoon esillä valmiita arviointi-toivomuslomakkeita lähikävijäin, turistienkin täytettäviks.

Kulttuuri-sanaa näilläkin tienoilla lähes aina väärin käytetään. Kulttuuria, sivistystä, maan ja hengen viljelyä oikeasti on kaikki vuosien, vuossatojen myötä kehittynyt, jalostunut toistuvaluonteinen toiminta ja toiminnan tulokset. Sikskin on aiheellista, että Kangasala-talon tilat vuodeks 2015 täytetään laajan kuntamme kymmenien tuhansien asukkaiden, kesämökkiläistenkin tuhatmuotoisen kulttuurin taidokkain tuottein, ihanin ilmentymin.

Näytille tuotakoon maa-, metsä- ja karjataloutemme nykytilanne, runsaat vesistömme, veen viljat ja kalastajat pyyntineuvoineen, nuottakuntineen. Käsityöläistemme koko kirjo, maatamme pystyssä pitävien satojen yrittäjien arki ja pyhä. Nuorison aivoitukset opiskeluineen, tienesteineen, vapaa-ajan harrastuksineen. Varttuneet vapaaherrat ja -rouvat lukemattomine puuhineen. Ansiokas yhdistys-, seura-, talkoo- ja kylätoiminta. Matkailu ammattina ja kuluttajain kokemana. Maankuulut maisemamme neljine näkötorneineen, molemmat automuseomme. Historiasta ykkösenä näkyville nostettakoon täällä 140 vuotta kunniakkaasti toiminut, sadoille kuntalaisille elantoa antanut, ulkomaita myöten maineikas urkutehdas lukuisine muinekin tuotteineen, mestareineen, ahkerine ahertajineen.

Taidesektorilta juhlavieraiks luomuksineen kunnastamme kutsuttakoon suomalaisen puunveiston parhaat taitajamme sekä töissään huumoriakin viljelevät, entisaikoja oivaltaen havainnollistavat uusioainesten arvostajat.

Aikailematta perustettakoon Kangasala-talon ystävien vapaamuotoinen tuki-, toiminta- ja ideointiyhteisö.

Avajaistilaisuuteen uuvven tuvan eppäelijöelle varattakkoon etupenkim parraat paekat, jotta hekin kunnolla kuulemaan pääsevät, näkemään ja nauttimaan.

Toivomuksia vastaisen varalle: Kangasala-talon vuotuiseen ohjelmistoon otettakoon vaihtelevin muodoin pysyvästi ITE-taide, todellinen kansantaide, niin näyttelyineen kuin myös jokavuotisine, leikkimielisine luomistapahtumineen, kaikille avoimine, omatoimisine nikkarikursseineen. Pirkanmaalla, Hämeessä ITE-taide on tähän asti ollut erittäin heikoissa kantimissa.

Vaikeudet, vastukset voittaen pystytettäköön Tampereen museon varastossa vuoskymmeniä piilossa pidetyt Kangasalan Urkutehtaan pienehköt varhaisurut Kangasala-taloon sulosäveliään jälleen soimaan!

Mikko Kiio

Mäntyveräjä