Käskyt suojelevat meitä elämältä

Vuosia sitten olin ajamassa muutaman työtoverini kanssa vieraaseen kurssipaikkaan. Kaupungissa eksyimme reitiltä. Jonkin aikaa harhailimme ja yritimme itse löytää oikean tien. Sitten näimme iäkkään naisen, joka seisoi kadun risteyksessä. Pysähdyimme. Naisella oli vaikeuksia kuulla, mitä häneltä kysyimme. Saimme kuitenkin neuvon ja lähdimme jatkamaan matkaa sen mukaisesti.

Pian epäusko alkoi hiipiä mieleen. Jälkeenpäin nolotti, miten vähän luotin oppaamme neuvoihin. Eräässä suuressa risteyksessä meinasin jo kääntyä omille teilleni, mutta jatkoin kuitenkin suoraan. Parin sadan metrin päässä vastassa oli T-risteys, aivan niin kuin oppaamme oli sanonut. Ja risteyksessä olevassa viitassa luki kurssipaikkamme nimi. Kyllä mummu tiesi!

Tapaus toi mieleen Jumalan antamat elämän ohjeet ja suuntaviitat: Epäilemme niitä siksi, että ne ovat niin vanhoja. Mutta sille, joka niitä noudattaa, kokemus usein osoittaa ne oikeiksi. Ensimmäinen kymmenestä käskystä kuulu kokonaisuudessaan: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinulla ei saa olla muita jumalia”. (2 Moos 20).

Käskyt on siis alun perin annettu orjuudesta vapauteen johdatetuille. Niiden ajatus on siis tämä: näillä ehdoilla, näitä noudattamalla te voitte säilyttää vapautenne. Sama merkitys käskyillä on edelleen. Monen mieleen ei kyllä ihan ensimmäiseksi tule, että käskyt auttaisivat meitä vapauteen. Tämän kirjoituksen otsikko on peräisin erään rippikoululaiseni vastauksesta yli 10 vuoden takaa. Olin opettanut, että käskyjen tarkoitus on suojella elämää. Mutta miten vaikeaa sitä onkaan käsittää, jos on aikaisemmin nähnyt ne vain vapautta rajoittavina ja elämää kahlitsevina.

Yhä edelleen käskyjen rikkominen johtaa ihmisiä synnin orjuuteen ja pois siitä elämästä, johon Jumala meidät on tarkoittanut. Juuri siksi Jeesus tuli – pelastamaan meidät vapaiksi kadotustuomiosta.

Viime sunnuntain evankeliumiin sisältyvä rakkauden kaksoiskäsky tiivistää käskyjen sisällön ja avaa niiden positiivista merkitystä: Käskyjen tarkoitus on suojella elämää ja Jumalan hyviä lahjoja. Minun mielestäni rakkauden kaksoiskäsky on yksi parhaista vastauksista kysymykseen siitä, mikä on elämän tarkoitus: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi ” (Mk 12).

Vaikka käskyt siis ovat vanhoja, ne suojelevat elämää – ja enemmänkin: Niiden noudattaminen tuo Jumalan siunauksen omaan ja toisten elämään. Mutta taivaaseen niiden kautta ei pääse. Siihen tarvitaan Jeesusta.

 

Janne Vesto

Luopioisten pappi