Aitoon koulutuskeskuksen erityisesti käsillä -näyttely Mikkolan navetalla

Mikkolan Navetalla Luopioisissa avautuu torstaina Aitoon koulutuskeskuksen järjestämä käsityö- ja herkkupainotteinen näyttely. Nimekseen näyttely on saanut erityisoppilaitokselle hyvin sopivan Erityisesti käsillä.

Aitoon koulutuskeskuksen erityistä ohjausta tarvitsevat opiskelijat opettajineen ja ohjaajineen pystyttävät Navetalle näyttelyn, jossa koulutuskeskuksen käta-ryhmä eli käsityö- ja taidepainotteisia aineita opiskelevat nuoret tuovat esille osaamistaan. Navettakalleriaan rakennetaan opiskelijoiden käsitöistä näyttely, jonka työt ovat myynnissäkin – niitä voi varata ja hakea näyttelyn päätyttyä.

 

Onni on itse suunniteltu ja ommeltu tyyny

– Esillä on koko joukko eri tekniikoilla toteutettuja tyynyjä, kertoo käsityönopettaja Eija Viista.

– On tilkkutöinä tehtyjä, opiskelijoiden suunnittelemista kankaista ommeltuja ja myös ihan kaupan kankaista ommeltuja tyynyjä ja lisäksi kudontatöitä, muun muassa poppanoita. Myös opiskelijoiden suunnittelemista kankaista ommellut astiapyyhkeet ovat mukana ja niistä saisikin  mukavaa täytettä vaikka pukinkonttiin, vihjaa Eija Viista.

Erityisesti käsillä -näyttely on avoinna vuodenvaihteen yli tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kello 10-14 eli Navetan aukioloaikoina. Tiistaisin on opiskelijoiden järjestämiä työnäytöksiä. Jo avajaispäivänä torstaina aletaan kankaan rakentaminen kangaspuihin, ihan alusta asti eli loimien vedolla. Sitä mukaan kuin työ etenee, puissa syntyy poppanoita ja muita kudonnaisia.

– Moni osaa toki kutoa kangaspuilla, mutta loimen teko on hepreaa. Nyt sekin on mahdollista oppia opiskelijoiden työtä seuraamalla, kertoo Eija Viista.

Erityisesti käsillä -näyttelyn toteuttamisessa on mukana kuusi kolmannen vuoden opiskelijaa ja kaksi ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Heille näyttelyn pystyttäminen ja siellä toimiminen on opetussuunnitelman mukaista opiskelua ja kuuluu useaan tutkinnon osaan.

 

Suut makiaksi herkkuleivonnaisilla

Jotta näyttelyyn tutustuminen ja uusien asioiden oppiminen kävisi jouhevammin,  Aikkin kopa-ryhmäläiset  eli kotityöpalveluiden koulutusohjelmassa opiskelevat opiskelijat leipovat erilaisia herkkuja kävijöille kahvin kera nautittavaksi. Leivonnaisia voi myös ostaa mukaan.

 

Erityisesti käsillä –näyttely Mikkolan Navetalla, avajaiset torstaina 23.10. kello 11.  Avoinna ti, to ja la kello 10-14.