Ajelua ”Ankan” malliin

Martti Vaikkola testaa uutta peliä etualalla, taustalla koulukaveri Patrik Polkutie samoissa puuhissa. Poikien takana Elina Kytölä Mobiliasta ja opettaja Tommi Roininen Pikkolan koulusta.

Kännykällä voi nyt pelata ”Ankan” malliin, sillä Mobilian kehittämässä On the Road -pelissä pääsee kurvailemaan 1960-luvun tieympäristössä Ford Anglialla eli ”Ankalla”. Pelaaja ohjaa autoaan puhelintansa kääntämällä.

– Parasta pelissä on aitous: se, että siinä pelataan aidoissa liikenneympäristöissä. Auto liikkuu hyvin ja sitä on helppo ohjata, Pikkolan koulun 9-luokkalainen Patrik Polkutie tuumaa.

Mobilian autopelissä on kolme pelattavaa kenttää eli eri aikakausien tieympäristöjä. 1960-luvun kentässä liikutaan kuoppaisella hiekkatiellä. Anglia mutkittelee maalaismaisemassa, jossa on teiden varsilla maitolaitureita eikä nopeusrajoituksiakaan vielä ole.

1980-luvulla kurvaillaan Volkwagen Golfilla, ja pelaajan näkökentässä häivähtää aina välillä auton taustapeilissä roikkuva Wunderbaum. Tiet ovat jo päällystettyjä ja nopeusrajoituksetkin näkyvät teiden varsilla. Kuljettajan pitää myös muistaa kiinnittää turvavyö liikkeelle lähdettäessä – olihan se 1980-luvulla jo pakollista.

2000-luvun kentässä liikutaan Toyota Corollalla moottoritiellä. Pelaajan ajamista saattaa häiritä esimerkiksi ajon aikana saapuva tekstiviesti. Kenttään on mallinnettu varsin tarkasti Karkunvuoren tunneli Tampereelta.

– On the Road tuntuu ihan hyvältä peliltä, 9-luokkalainen Martti Vaikkola Pikkolan koulusta summaa.

– Ja Corollalla pääsee kaasuttelemaan ainakin sataakuuttakymppiä, Onni Tamminiemi huikkaa koulukavereilleen pelin ääreltä.

 

 

On the Road -pelissä pääsee ajamaan kolmen eri aikakauden tieympäristöissä.

Nuoret tieliikennehistorian pariin

Auto- ja tieliikennemuseo Mobilia lanseerasi historiallisen On the Road -kännykkäpelin viime perjantaina Kangasalla. Mobilia on ensimmäinen suomalainen museo, joka tuo ilmaisen älypuhelinpelin sovelluskauppoihin. Peli on toteutettu opiskelijatyönä yhteistyössä Tampereella toimivan, Hermia Groupin ylläpitämän Demolan kanssa.

Pelin sisällön määritteli Mobilia, ja opiskelijat saivat päättää sen toiminnalliset ominaisuudet. Pelin koodasivat Lukas Kallenbach ja Jani Liikkanen Tampereen Ammattikorkeakoulusta.

– Tämä oli ensimmäinen isompi peli, jonka suunnittelussa olimme mukana. Kokemus oli oikeinkin hyvä, viime kesän päätoimisesti pelin parissa ahertaneet opiskelijat sanovat.

Amanuenssi Petra Kotro Mobiliasta kertoo, että pelin tavoitteena on saada uudenlaisia yleisöjä tieliikennehistorian pariin.

– Historiallisella autopelillä saavutamme toivottavasti nuoria, joita museo ei välttämättä tavoita muita kanavia pitkin, Kotro mainitsee.

 

1980.luvulla pelaaja kurvailee Volkswagen Golfilla.

On the Road -peli on saatavilla Google Play -sovelluskaupasta 1. marraskuuta lähtien. Pelistä on olemassa suomen- ruotsin- ja englanninkielinen versio. Android-käyttöjärjestelmille tarkoitettu peli toimii sekä älypuhelimilla että tablettitietokoneilla.