”Mahdollisuus nähdään rasitteena”

Saarikylissä asuva Pasi Merimaa hämmästelee Kangasalan kunnan toimintaa kylien kehittämisessä.

– Kylät tulisi nähdä mahdollisuutena ja kyläkoulut vetovoimatekijänä sen sijaan, että jaksetaan laskea miten kallista kunnan kannalta milloin minkäkin asian tekeminen on maalla. Uskon, että esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua kunta, jolla on vielä toimivia kyläkouluja, erottuu muista hyvinkin edukseen, hän tuumaa.

Merimaa muutti vajaa kymmenen vuotta sitten perheineen maalle ja Raikun koulun vaikutuspiiriin kaupungista, tietoisen valinnan jälkeen. Tontti löytyi yksityiseltä puolelta, kun kunnalla ei tuolloin ollut tarjota tontteja. Tiukkaa sen saanti teki yksityiseltäkin; Merimaan mukaan yksityiset maanomistajat olivat ainakin tuolloin varpaillaan, kun kunnalla tuntui olevan intoa käyttää tonttikaupoissa etuosto-oikeuttaan.

Mahdollinen Raikun koulun lakkautus saa usean koululaisen isän puistelemaan päätään.

– Emme me varmaankaan sen takia pois muuta, mutta jos pienen koululaisen koulupäivä alkaa aamuseitsemältä taksiin hyppäämisellä ja iltapäivällä neljän jälkeen kotiin tulemisella, on se aika kovaa.

Aiemmin tehtyihin tutkimuksiin viitaten hän arvioi, että kunta ei tule koskaan saamaan koulujen lakkauttamisista niin suuria säästöjä kuin kunnantalolla on laskeskeltu.

Merimaa ei ole ajatustensa kanssa yksin; tuntikehysleikkauksia ja koululakkautuksia vastaan Kangasalan torille kerääntyi kymmeniä ihmisiä valtuuston iltakoulun alla keskiviikkona. Huolta kannettiin myös Suoraman koulun vieressä sijaitsevan sivukirjaston lakkauttamissuunnitelmista.

Pasi Merimaa arvelee kyläkouluista kehittyneen monipuolisen toiminnan ja yhteisen tekemisen keskuksia, koska muitakaan palveluja tai paikkoja ei enää ole jäljellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?