Isojen asioiden ilta

Usein sanotaan, että esimerkiksi ranskalaiset ovat protestoinnissa toista maata kuin suomalaiset. Ranskalaiset nousevat barrikadeille, kun patongin hinta nousee kahdella sentillä, mutta suomalaiset tyytyvät nurisemaan itsekseen bensan hinnan kohotessa 20 senttiä litralta.

Viime aikojen perusteella kangasalalaisissa virtaa etelämaalaista verenperintöä tai toimintaan asti päästään, kun asia koetaan riittävän tärkeäksi. Mielenilmaukset Kangasalan torilla ovat olleet melkeinpä arkipäivää, kun huolta on ilmaistu koulujen lakkauttamisista, ryhmäkokojen kasvattamisista, tuntikehysleikkauksista ja kirjastosulkemisista. Lisää mielenilmauksia on luvassa valtuuston budjettikokouksen alla marraskuun puolivälissä, ja Raikussa tempaistiin viime viikonloppuna ”kylmä suihku niskaan” -teemalla. Kuhmalahtelaiset luovuttivat oman adressinsa terveysaseman säilyttämisen puolesta jo aikaa sitten kunnan päättäjille kaikessa hiljaisuudessa. Sahalahden kirjaston mahdollisesta lakkauttamisesta keskustelu on käynnistynyt myöhään, mutta sentään ennen valtuuston kokousta.

Kenen ääni kuuluu ja minkä verran, selviää Kangasalan valtuuston kokoontuessa seuraavan kerran ensi maanantaina iltapäivällä. Edessä on kokous, jonne moni valtuutettu astellee raskain askelin. Kokouksen kulusta ja lopputuloksesta riippumatta poispäin tuskin lähdetään paljon kepeämmin.