Suurin osa suomalaisista nauraa

Kun lavalla on Riku Suokkaan, Jaakko Saariluoman ja Niko Kivelän kaltaisia tyyppejä, Tampere-talon ison salin kokoisessa yleisössäkin joutuu jokainen katsoja nauramaan ainakin kertaalleen illan aikana. No vähintäänkin naurahtamaan, sillä marraskuun lopun pikkujouluhenkinen esitys kääntyi välillä sen verran alatyyliseksi, ettei se välttämättä kaikkein jäyhimpiin äiteihin tai isoisiin vedonnut – toisaalta he tuskin olivat Tampere-taloon hakeutuneetkaan Suomi nauraa -kiertueen yhdelle pysäkille.

Joitakuita paikalle saapuneita jäi narikkajonokeskustelujen perusteella selvästi häiritsemään se, että ennakkomarkkinoinnissa paikalle lupailtiin musiikkia, yllätysesiintyjiä ja Mtv:n kameraryhmää, mutta syystä tai toisesta näistä vain musiikkipuoli toteutui.

”Superyllätyksen” puuttumisesta huolimatta paikalla nähtiin esityksen – myös väliajan jälkeen – avannut musiikkiryhmä ja kourallinen stand up -koomikoita, jotka kukin onnistuivat niin sanotusti omalla tyylillään.

Putous-juontajan mukavan miehen leimaa Posse-ohjelmassa turhankin epätoivoisesti harteiltaan karistelleen Jaakko Saariluoman ei tarvinnut enää olla räkäisen rosoinen, vaan elämänmakuisuus riitti oikein hyvin yleisön suosikin viitan nappaamiseen. Ei ihme, että Saariluoma kiertää Suomea ahkerasti.

Itse miellyin Robert Petterssonin nokkelaan sanoilla leikittelevään, joskin melkeinpä liiankin vähäeleiseen tyyliin. Illan suurimmat naurut taisi silti kerätä Riku Suokas (ralli-)englanninkielisellä analyysillaan suomalaisista kauppaketjuista. Rudi Rok pystyi luomaan veikeitä ääniefektejä, ja yhden aiemman näkemäni esiintymisen perusteella heikohkoksi koomikoksi luokittelemani Niko Kivelä sai oiottua käsitystäni. Kokonaisuudessaan ilta oli maltillisesti viihdyttävä; sinänsä hauskan illan jälkeen vatsalihakset eivät olleet nauramisesta hellinä seuraavana aamuna.

Stand up -puitteena Tampere-talon yli tuhannen katsojan suuri sali oli varsin poikkeuksellinen, mutta ainakaan tottumattomalle lavakomiikkaseuraajalle esiintyjän etäisyys ei muodostunut ylipääsemättömäksi haittatekijäksi.