Juuri sopivan kokoinen

Riku Rintamäki, Carolina Jyrkinen ja Maria Aaltonen kertoivat ysiluokkalaisille Pälkäneen lukion oppilasvaihtomahdollisuuksista.

Elokuvailtoja, Halloween-bileet, pääsiäisen suklaansyöntituokiot, sählyturnauksia ja väripäiviä.  Tällaisia spesiaalitilaisuuksia Pälkäneen lukiossa järjestetään läpi vuoden. Opiskelijoiden ja opettajien mielestä kyseisenlaisten tapahtumien järjestäminen on mahdollista lukion pienen koon vuoksi.

– Meillä on kaikin puolin ihana ja kivankokoinen lukio, jossa järjestetyt tilaisuudet ovat rentoja, eikä kenenkään tarvitse jännittää, kakkosvuoden opiskelija Maria Aaltonen sanoo. – Oppilaat pääsevät myös itse vaikuttamaan erilaisiin asioihin esimerkiksi oppilaskuntatoiminnan kautta. Suurissa kouluissa vaikuttaminen on varmasti vaikeampaa.

Opinto-ohjaaja Lotta Seppää sijaistavan Minna Määtän mielestä Pälkäneen lukio on sopivan kokoinen monessakin mielessä.

– Pienissä lukioista harvoin muodostuu sellaisia sisäänpäin kääntyneitä ja hierarkkisia ryhmittymiä, kuten että nuo tuossa ovat taiteilijoita, nuo taas urheilijoita ja nuo lukutoukkia, Määttä totesi.

 

Aku Ankka ilman housuja

Pälkäneen yhteiskoulun ja Anna Tapion koulun yhdeksäsluokkalaiset tutustuivat viime perjantaina Pälkäneen lukioon. Päivän aikana päästiin seuraamaan tunteja ja kierrettiin infopisteillä.

”Kumpi on parempi: kissa vai koira?” Äidinkielen ja teatterikasvatuksen opettaja Satu Kotirinnan pisteellä päästiin tositoimiin, kun ryhmä jaettiin pareihin ja ryhdyttiin treenaamaan perustelutaitoja. Eläinaiheisen keskustelun jälkeen rimaa nostettiin hieman korkeammalle, ja väittelyn kohteeksi otettiin Aku Ankan housuttomuus ja sen vaikutukset lapsilukijoihin. Oppilaat ottivat haasteen vastaan ja vilkas pulina täytti auditorion.

Kotirinta kertoi myös uudesta luovan kirjoittamisen kurssista, jolla kurssilaiset pääsevät kirjoittamaan runoja, novelleja, näytelmiä ja päiväkirjakatkelmia.

Oppilaskunnan jäsenten pisteellä esiteltiin oppilaskunta- ja kansainvälistä toimintaa.

Toisen vuosikurssin opiskelija Carolina Jyrkinen kertoi muun muassa viikon parin mittaisesta ESN-vaihdosta, jonne pääsee lähtemään suhteellisen nopealla aikataululla. Vaihtokohteita ovat esimerkiksi Ranska, Italia, Espanja, Kanada ja Israel. Vaihdosta opiskelijalle koituvat kuluiksi vain lennot.

Oppilaskuntalaiset liputtivat myös kannettavan tietokoneen puolesta, jonka jokainen Pälkäneen lukion ykkösluokkalainen saa aloittaessaan lukion.

 

 

Äidinkielen ja teatterikasvatuksen opettaja Satu Kotirinta pisti oppilaat väittelemään keskenään.

Kukaan ei jää yksin

Opinto-ohjaaja Minna Määttä esitteli yhdeksäsluokkalaisille lukion vapaavalintaisia kursseja, kuten luovaa kirjoittamista ja äänentoistokurssia.

Yhdeksäsluokkalainen Sara Ukkonen on juuri ottanut osaa lukiolaisten biologian tuntiin, jonka aiheena oli ilmastonmuutos.

– Tunnista jäi mieleen aika paljonkin. Ei ollut mukava kuulla, että Pälkäneelläkin ilmasto on lämminnyt todella paljon viimeisen 70 vuoden aikana.

Ukkonen ei ole vielä aivan varma, lähteäkö lukiotaipaleelle vai valitako ammattikoulu.

– Molemmissa on hyvät puolensa. Lukioon voisin mennä, koska sen jälkeen on hyvät jatkokoulutusmahdollisuudet.

Lukion ja yläkoulun biologian tunneissa Ukkonen ei huomannut suuria eroja.

– Paitsi että opettaja ei juuri joutunut pyytämään oppilaita olemaan hiljaa. Lukiolaiset ovat varmaan aika hyvin sisäistäneet sen, että oppiminen on omalla vastuulla, ja että ylipäänsä oppiminen kannattaa.

Myös opinto-ohjaaja Minna Määttä tietää, että lukiossa yksilöllä on paljon vastuuta.

– Kuitenkaan ketään ei jätetä yksin. Oppilaan tukena ovat kavereiden lisäksi ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja, koulukuraattori, koulupsykologi ja terveydenhoitaja.

Rehtori Mirva Hirmukallion mielestä sana ”yhdessä” kuvaa oivallisesti Pälkäneen lukion olemusta.

– Täällä oppilaat ja opettajat tekevät paljon yhteistyötä keskenään. Apuja ja neuvoja voi aina kysyä. Jokainen löytää aivan varmasti jonkun ihmisen, kenen kanssa jakaa ilonsa ja surunsa, Hirmukallio uskoo.

Yhdeksäsluokkalainen Sara Ukkonen ei vielä tiedä, mennäkö lukioon vai ammattikouluun.