Perusta

Olen kasvanut kirvesmiesten sukuun, mutta rakennustaitoja en valitettavasti ole perinyt. Tietoliikennetekniikan insinöörinä ammattitaitoni kalpenee perinteisten kirvesmiesten työnjälkeä katsellessa sanattomaan ihailuun.

Bulgariassa pienen Krushevo-nimisen kylän seurakunnan kirkkotilahanketta hoitaessani olen kuitenkin joutunut miettimään perustan merkitystä. Rakennustyömailla ensimmäinen asia on tehdä talon perusta. Perustan pitää olla riittävän laadukas, jotta rakennuksessa ei pääse esiintymään ongelmia maan routiessa tai vettyessä.

Krushevon kirkkotilahankkeessa olen huolehtinut perustasta paperitöiden merkityksessä. Kaikki lupapaperit on saatu viimeisen päälle hoidettua tonttikauppojen lisäksi. Paperitöiden valmistuttua arkkitehtikollegani on suunnitellut sikäläisen kaupungin arkkitehdin kanssa rakennuksen piirustukset perustoineen.

Bulgariassa pakkanen ei ole yhtä kova eikä pakkasjakso yhtä pitkä kuin Suomessa. Näin ollen perustan lämpöeristyssyvyyskään ei tarvitse olla niin järeä kuin vaativimmissa olosuhteissa, kuten Suomessa.

Olen mielenkiinnolla seurannut piirustuksista käytyä keskustelua ja tehnyt havainnon, että suomalaisen arkkitehdin suunnittelema pohjaratkaisu pakkassietokyvyltään oli erinomaisella tasolla bulgarialaisen arkkitehdin mielestä.

Jumala on myös rakentaja. Jumalan rakentaman täydellisen maailman sai sortumaan ihmisen itsekkyys. Seurauksena oli suorastaan kaoottinen maailma, josta todistaa tämän päivän uutiset milloin Ranskasta, Nigeriasta, Syyriasta tai Ukrainasta.

Täydellisen maailman sorruttua tarvittiin uusi perusta. Paitsi, että Jumala loi maailman, Hän loi myös pelastuksen Jeesuksen ristinkuolemassa.

Jos tavallinen rakentaja katsoo, että rakennuksen perusta ulottuu alle routarajan, on Jumala pitänyt huolen siitä, että pelastuminen ulottuu koko maailmaan ja sieltä aina taivaaseen asti. Tämä kaiken kattava perusta on lopulta meidän turvanamme ja kestää minkä tahansa kriisin.

Jumalan laskemalla perustalla saat sinäkin levätä. Seurakuntasi tarjoaa siihen monenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi sunnuntaijumalanpalveluksissa. Voimia viikkoosi!

 

Toni Lindholm
Kirjoittaja on Etu-Aasiassa seurakuntatyötä tekevä pälkäneläinen