Minipojat pelasivat mitaleille

Pälkäneen 11–12-vuotiaat koripallopojat käänsivät tiukat pelit edukseen ja etenivät loppuotteluun saakka Vantaan kansainvälisessä turnauksessa. Kuva: Mikko Pajula.

Pälkäneen Luja-Lukko osallistui viikonloppuna kolmella joukkueella kansainväliseen Ricoh-junnukoripalloturnaukseen. Vantaan turnaus on maan suurimpia. Tällä kertaa mukana oli 284 joukkuetta ja reilut 3000 pelaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

Luja-Lukon koripallojunnut pelasivat minipoikien, C-tyttöjen ja C-poikien haastajasarjassa. Parhaiten pärjäsivät minipojat, jotka käänsivät tiukat pelit voitoiksi ja etenivät loppuotteluun saakka. Finaalissa Pakilan Visa oli kuitenkin parempi, joten kotiin palattiin hopeamitalit kaulassa ja monta arvokasta kokemusta rikkaampana.

 

Finaalipaikka irtosi jatkoajan jälkeen

11–12-vuotiaiden minipoikien turnaustaival alkoi perjantaina iltaottelulla HoNSua vastaan. Pienen alkuhämmennyksen jälkeen Pälkäneen pojat näyttivät jyväskyläläisille kaapin paikan. Ottelu oli pian puitu, ja Luja-Lukko vei voiton lukemin 40–17. Pälkäneläisten tsempparina palkittiin Severi Huhtala.

Lauantain toisessa alkulohkopelissä vastaan tuli yksi Leppävaaran Pyrinnön kolmesta joukkueesta. Hyvää joukkuepeliä pelanneet espoolaiset kiusasivat Luja-Lukkoa loppuminuuteille saakka, mutta Pälkäne vei voiton 39–32. Tsempparina palkittiin Topi Rönni.

Lauantai-illan puolivälierässä kohdattiin Honka/Mänty. Ottelu alkoi pälkäneläisten 7–2 nykäisyllä, mutta Espoo tasoitti puoliaikatilanteeksi 13–13.

Toinen jakso alkoi Hongan seitsemän pisteen putkella. Tsemppipuhuttelun jälkeen hurjasti puolustaneet pälkäneläiset alkoivat horjuttaa Honkaa. Kori korilta Luja-Lukko kiri lähemmäs ja lopulta ohi. Pälkäneen taistelu palkittiin 34–27 voitolla ja ottelun tsempparina Oskari Ketola.

Sunnuntaina välierässä lähdettiin hakemaan revanssia Lappeenrannan NMKY:stä, joka oli elokuussa Tampereen turnauksen välierässä 22 pistettä parempi. Lappeenranta johti muutamalla pisteellä loppuhetkille saakka, mutta Luja-Lukko pääsi tasoihin ja yrittämään voittoakin vapaaheittoviivalta.

Vaparit eivät uponneet, joten finaalipaikka ratkaistiin jatkoajalla. Pälkäneläisten puolustusinto käänsi ottelun kulun. Kahdeksan sekuntia ennen loppua Lauri Siiro ajoi kahden pisteen tappioasemassa korille. Siiroa rikottiin, ja hän loukkasi itseään niin, että joutui vaihtoon. Justus Lehtola tuli vaihtopenkiltä heittämään vapareita. Hän sai toisen sisään, mutta vastustaja johti vielä pisteellä.

Lappeenrantalaiset antoivat huonon syötön ja pallo meni sivurajasta yli. Pälkäneelle jäi kuusi sekuntia aikaa ratkaisukorin tekemiseen. Sivuraja pelattiin Oskari Ketolalle, joka varsinaisen peliajan lopussa heitti molemmat vapaaheitot ohi. Nyt hän paikkasi epäonnensa ja upotti ratkaisukorin vain pari sekuntia ennen täyttä aikaa. Lukemin 33–32 päättyneen välierän tsempparina palkittiin Aleksi Räväsmäki.

Finaalivastus oli isokokoinen Pakilan Visa. Välierän rasitus näkyi vielä pälkäneläispoikien otteissa, ja hetkessä helsinkiläiset johtivat ottelua yli kymmenellä pisteellä. Luja-Lukko ei saanut palloa koriin oikein mistään, ja vastustaja upotti vaikeistakin paikoista. Puoliajalla Pakila johti jo 32–8.

Toiselle puoliajalle Luja-Lukko lähti taistelemaan ja peli tasoittuikin selvästi. Ero oli kuitenkin jo liian suuri, joten voitosta Pälkäne ei enää pystynyt kamppailemaan. Lopulta Pakila voitti finaalin 55–28. Ottelun tsempparin palkinnon sai Niko Pajula.

 

Pyrintö pudotti tytöt mitalipeleistä

Luja-Lukon 13–14-vuotiaat C-tytöt kohtasivat perjantain myöhäisottelussa isäntäjoukkue Pussi-Hukat. Vantaalaiset olivat hävinneet alkulohkon ensimmäisen ottelun Klaukkalan NMKY:lle, joten pälkäneläiset etenisivät voitolla ylempään jatkosarjaan. Fyysisempi Luja-Lukko hallitsi levy- ja irtopalloja ja loi vastustajaa enemmän korintekotilanteita. Lopputulos Pälkäneelle 28–15.

Lauantaina Luja-Lukko ja Klaukkalan NMKY pelasivat alkulohkon voitosta. Kokonaan vanhemmasta 14-vuotiaiden ikäluokasta koottu Klaukkala osoittautui vahvaksi joukkueeksi. Pälkäneen tytöt antoivat iltapäiväpaineissa kelpo vastuksen, mutta joutuivat taipumaan luvuin 30–23.

Illan puolivälierässä vastaan asettui tuttu Pyrintö. Ennen ottelua kävi selväksi, että tamperelaiset lähtivät tosissaan Pirkanmaan derbyyn: vaihtopenkillä istui kovien pelaajien lisäksi neljä valmentajaa.

Ottelu oli Luja-Lukolta turnauksen paras. Raskas iltapäivän peli Klaukkalaa vastaan näkyi kuitenkin ottelun jälkimmäisellä puoliskolla. Laajemman materiaalinsa turvin Pyrintö käänsi niukan puoliaikatappionsa kymmenen pisteen voitoksi 37–27.

Sunnuntaiaamun sijoitusottelussa vastassa oli Säynätsalon Riento. Isokokoinen Säynätsalo tyytyi melko seisovaan paikkapuolustukseen. Pälkäneläiset loivat runsaasti hyviä heittopaikkoja, mutta viimeistelyssä oli hirvittävä kiire ja näin heittoprosentti jäi heikoksi.

Ottelun erikoisuus nähtiin, kun parikymmentä sekuntia yhden ylimääräisen pelaajan voimin pelannut Säynätsalo onnistui korinteossa. Tilannetta selviteltäessä valmentaja Tomi Ingman pääsi esittelemään tunteikasta englannin kielen taitoaan kansainvälisille tuomareille. Pälkäneläisten tyrmistykseksi kori jäi voimaan ja vastustaja selvisi teknisellä virheellä.

Ylivoimalla tehty kori osoittautui ratkaisevaksi. Pälkäne sinnitteli kaksi pistettä vastustajaa perässä. Tasoituskori syntyi pelaajien harmiksi puoli sekuntia summerin soiton jälkeen. Lopputulos Riennolle 31–29.

Turnauksen päätösottelussa Luja-Lukko ja Lappeenrannan Catz pelasivat seitsemännestä sijasta. Molempien joukkueiden suurimmat menohalut olivat jo jääneet edellisiin otteluihin. Pälkäne oli kahden väsyneen joukkueen kohtaamisessa muutaman pisteen perässä, kunnes pari minuuttia ennen loppua kiri johtoon. Se onnistuttiin pitämään, joten päätöspelin voitto irtosi lukemin 20–19.

Pälkäneen tyttöjen peli-ilme oli koko turnauksen ajan loistava. Aloitusviisikkoon kuuluva minityttöikäinen Hanna Hirvonen onnistui hienosti pari vuotta vanhempia vastustajia vastaan.

Tasaisissa otteluissa joukkue osoitti sisäistäneensä pelitavan. Yhdenkään pelaajan kunto ei kuitenkaan vielä kestänyt aktiivista puolustuspeliä ja jatkuvaan liikkeeseen pyrkivää hyökkäystä koko rankan turnauksen ajan.

 

Yhden pelin lepsuilu kostautui

Pälkäneen C-pojat aloittivat Ricoh-turnauksen Namika Lahti Lilaa vastaan. Perjantain iltapelin aluksi Luja-Lukko haki vielä virettä ja tiiviyttä puolustuspeliin. Namika vei avausjakson 24–28.  Tauon jälkeen pälkäneläiset heräsivät Iiro Moision johdolla. Hän otti vastuuta sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Loppuun asti tasainen peli ratkesi vasta viimeisillä sekunneilla Pälkäneen hyväksi. Voitto irtosi luvuin 49–46.

Lauantain aamupeli KTP:tä vastaan alkoi pälkäneläisittäin tahmeasti ja Kotka karkasi heti alkuun kymmenen pisteen johtoon. KTP:n aggressiivinen puolustus sai Luja-Lukon hämilleen. Joukkue ei pystynyt hyödyntämään pituusylivoimaansa, kun pari kotkalaista riippui korin alla Pälkäneen isojen poikien käsissä.

Eetu Rautasen huikea tasonnosto hyökkäyspäässä poiki seitsemän pisteen putken ja toi Luja-Lukon mukaan peliin. Kotkan rinnalle kirineet pälkäneläiset hukkasivat kuitenkin palloa. Syötöt karkailivat pitkin seiniä, ja KTP vei voiton 55–43

Lahti kukisti KTP:n selvin lukemin ja pudotti pälkäneläiset alkulohkon kolmoseksi. Se tarkoitti, että Luja-Lukko jäi pelaamaan sijoista 9–11.

Ensimmäisessä sijoitusottelussa Masua vastaan Luja-Lukko puolusti huolimattomasti. Hyökkäys kuitenkin toimi ja puoliajalla malmilaiset olivat jääneet yli 20 pisteen päähän. Toisella jaksolla asenne parani ja ero sarjan jumbojoukkueeseen venähti 52 pisteeseen.

Sunnuntain päätöspeli Tapiolan Honkaa vastaan lähti tasaisesti käytiin. Pälkäneellä oli jälleen puolustuspulmia. Siitä huolimatta joukkue johti tauolla 21–15.

Puoliajalla käyty asennekeskustelu auttoi, ja Luja-Lukko kasvatti heti eroa kuudella pisteellä. Pienestä nukahdusvaiheesta huolimatta espoolaiset pysyivät selän takana ja voitto irtosi lukemin 31–37.

Turnauksen saldoksi jäi kolme voittoa ja yksi häviö ja loppusijoitukseksi yhdeksäs tila.

 

Pälkäneen Luja-Lukon koripallojunnujen ottelut Ricoh-turnauksen haastajasarjassa 23.–25.1.

Minipojat.

Alkulohko:
Luja-Lukko – HoNsU 40–17
Luja-Lukko – LePy/V 39–32

Puolivälierä:
Luja-Lukko – Honka/M 34–27

Välierä:
Luja-Lukko – LrNMKY 33–32

Loppuottelu:
Luja-Lukko – Pakilan Visa 28–55

Loppusijoitukset: 1) Pakilan Visa, 2) Pälkäneen Luja-Lukko, 3) LrNMKY, 4) LePy/Oranssi, 5) LePy/Valkoinen, 6) Honka/Mänty, 7) LePy/Sininen, 8) Sykki Green, 9) MaSu, 10) PuHu, 11) HoNsU, 12) JKS.

 

C-pojat.

Alkulohko:
Luja-Lukko – Namika Lahti L  49–46
Luja-Lukko – KTP 43–55

Sijoitusottelut (9–11):
Luja-Lukko – MaSu 84–32
Luja-Lukko – Honka 37–31

Loppusijoitukset: 1) PuHu, 2) Namika Lahti Lila, 3) Namika Lahti, 4) LePy, 5) KTP, 6) SäyRi, 7) HNMKY, 8) WB, 9) Pälkäneen Luja-Lukko, 10) Honka, 11) MaSu.

 

C-tytöt.

Alkulohko:
Luja-Lukko – PuHu 28–15
Luja-Lukko – KlaNMKY 23-30

Puolivälierä:
Luja-Lukko – Pyrintö/R 27–37

Sijoitusottelu (5–8):
Luja-Lukko – SäyRi 29–31

Sijoitusottelu (7–8):
Luja-Lukko – Catz 20–19

Loppusijoitukset: 1) KlaNMKY, 2) Pyrintö/Red, 3) WB/Yellow, 4) Pyrintö/White, 5) SäyRi, 6) TikS, 7) Pälkäneen Luja-Lukko, 8) Catz, 9) LePy, 10) PuHu, 11) HNMKY, 12) Pakilan Visa.

 

 

Luja-Lukon minipojat juhlivat hopeamitaleita Ricoh-turnauksessa. Kuva: Mikko Pajula.