Kinos tulee Sappeeseen

Jos olet 9-15 –vuotias, keskivertoa huimapäisempi laskija ja temppuilija ja haluat kehittää taitojasi, niin sinun kannattaa järjestää vapaaksi sunnuntai, helmikuun 15. päivä. Tuolloin Sappeessa on tarjolla ilmaista opetusta isolla ja pienellä streetillä ja hyppypaikoissa. Välineet ja hissilippu toki täytyy osallistujalla itsellään olla.

Hiihtolomaviikolla 9 tätä temppuilun oppimista jatketaan vähintään kolmella kaksipäiväisellä, maksullisella kurssilla. Sen jälkeen jatkoa on luvassa niin, että toiminnasta tulee osa Sappeen tavanomaista ohjelmatarjontaa.

Tämä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen nuorille laskijoille ja temppuilijoille kohdennettu uusi tuote kantaa nimeä Kinos-koulu. Koulumaisuus tosin kuvaa huonosti Kinosta. Kyse on uuden oppimisesta rennossa hengessä, ulkoilmasta, lumesta ja kavereiden seurasta nauttien.

 

Ulos Werneristä

Pienimmät laskijat opettelevat perustaitoja Werneri -hiihtokoulussa.

Kinos on suunnattu junioreille, jotka ovat taitojensa ja ikänsä puolesta kasvaneet ulos Werneri-hiihtokouluista.

– Pikkulapsille on eritasoisia Werneri-kursseja, jotka päättyvät tuohon 10 vuoden iän tuntumaan. Meillä oli myös freestyle-Werneri, mutta pikkulasten Werneri pupuineen ei oikein enää isommille maistu. Samalla se oli opetusohjelmineen vähän liian koulumainen, hiihdonopettaja Harri Kalliovalkama taustoittaa Kinoksen syntyä.

Temppuilu innostaa nuoria laskijoita. Sen on huomannut Kalliovalkamakin seurattuaan yhä useampia ja useampia junioreita, jotka katsovat suorituspaikkojen vieressä, kun vähän isommat vetävät temppujaan. Yuotubestakin temppuja katsotaan.

– Katsottuaan lähtevät matkimaan ja opettelemaan tietämättä, mitä oikeasti tekevät. Toki isommat välillä antavat vinkkejä.

–Kuitenkin selkeästi olemme nähneet, että antamalla neuvoja, opettamalla, nuoret pääsevät vähemmillä loukkaantumisilla, vähemmillä epäonnistumisilla kehittymään päivä päivältä paremmin, Kalliovalkama tietää.

 

Hyvä alku

Kinos-hiihtokoulu on tarkoitettu yli 9-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Kinos-kouluttajat ovat itsekin ahkeria temppujen tekijöitä ja samalla myös hiihdonopettajia, joten heillä on opetuksellinen koulutus takana. He ovat pääosin nuoria aikuisia ja ”uskottavia” nuorten silmissä.

Yhden opettajan kanssa streetillä on 4-6 kinoslaista. He tekevät porukalla temppuja ja harjoitteita.

– Opettajan tehtävänä on olla vastuullisesti esikuva ja jengin johtaja, joka neuvoo uusi juttuja. Kinos ei ole koulu, vaikka toki hiihtokoulu onkin, mutta koulumaisuuden puuttumisesta huolimatta siinä opitaan, Harri Kalliovalkama selventää.

Niissä hiihtokeskuksissa, missä Kinosta on alettu pitää, ensiaskeleet ovat olleet lupaavia. Sappee kuuluu niihin ensimmäisiin keskuksiin, mitkä haluavat viedä Kinosta eteenpäin. Viime talven siellä tehtiin pilottikinos.

 

Vetäjät innoissaan

Perjantaina 13.2 ja lauantaina Suomen Hiihdonopettajat ry:n kouluttaja on kouluttamassa Sappeella Sappeen omia opettajia. Sunnuntaina 15.2 opettajat kouluttajan johdolla pitävät Kinos-sessarit isolla ja pienellä streetillä ja hyppypaikoissa.

– Uskoisin, että kaikki halukkaat juniorit mahtuvat mukaan. Haluamme kuitenkin etukäteisilmoittautumisen, jotta tiedämme, kuinka paljon väkeä on tulossa, Harri Kalliovalkama korostaa.

Ilmoittautumiset hoidetaan osoitteessa hiihtokoulu@sappee.fi

Kinokset vetäjät ovat uudesta tuotteesta innostuneita.

– He odottavat saavansa koulutuksesta vinkkejä omien taitojen kehittymiselle. Mutta ennen kaikkea he odottavat sunnuntaita ja nuorten kanssa irrottelua sessareissa, Kalliovalkama tietää.

Muutama opettaja on menestynyt lajissa valtakunnan tasolla, mutta pääosa heistä on vain lajin innokkaita harrastajia.