Kaksi rautaista näyttelyä

Moottorisahadesignia.

Mikkolan Navetan näyttelytiloissa on helmikuun ajan esillä kaksi mainiota esimerkkiä paikallisesta osaamisesta ja omistautumisesta. Talvikirmauksen yhteydessä avattiin Taontapaja Tulikoiran sepäntöiden näyttely ja haltialaisen Tapio Körhämön vanhojen metsätyövehkeiden näyttely.

Muutaman vuoden Luopioisissa toiminut Taontapaja Tulikoira on seppämestari Leo Ratisen ja hänen vaimonsa Ulla Ratisen– joka myös on

Joissakin Taontapaja Tulikoiran töissä yhdistellään terästä ja puuta.

seppämestari – perustama yritys, joka valmistaa sekä omaa mallistoaan että tilaustöitä raudasta takomalla.

Taonnassa kuumennettua terästä muotoillaan eri lämpötiloja hyödyntäen. Teosten osia voidaan liittää toisiinsa joko perinteisin tai nykymenetelmin. Terästä voidaan myös yhdistää muihin materiaaleihin, kuten puuhun.

Tulikoiran töitä on ollut aiemminkin esillä eri myyntipisteissä, mutta Navetan Kalleriakäytävälle pystytetty Taottu käyttöön -näyttely tuo pajan teokset ensi kertaa näytille arvoisellaan tavalla. Vasta nyt pääsee ihailemaan suurikokoisimpiakin töitä, kuten massiivista porttia ja rautasohvaa.

Kaikki näyttelyn työt ovat Leo ja Ulla Ratisen valmistamia. Esillä on niin käyttö- kuin koriste-esineitäkin. Ratisten työt kestävät työn laadun ja näkemyksellisyytensä puolesta hyvin vertailun myös taidetakomoiksi itseään kutsuvien pajojen luomuksiin.

Tulikoiran tuotteita on näytillä ja myynnissä myös Pytingin myymälässä. Osa näyttelyesineistäkin on varattavissa.

Tapsan metsätyövehkeet

Tapio Körhämö tunnetaan lähiseudulla, ja harrastajien keskuudessa laajemminkin, innokkaana ja asialleen omistautuneena vanhojen koneiden ja työkalujen kerääjänä. Körhämön pihapiiristä Haltian kylältä löytyy paitsi pitkä rivi vanhoja traktoreita, myös laaja kokoelma metsätöihin käytettyjä välineitä eri aikakausilta.

Körhämön metsätyövehkeiden kokoelman ytimessä ovat vanhat moottorisahat. Noin 250 sahan repertuaaristaan hän on valikoinut Navetan näyttelyyn parikymmentä helmeä, jotka ovat näyttelyn runkona.

Moottorisahat asetettuina taideteosten tapaan ihasteltaviksi valkoiseksi maalattujen pylväiden päälle ovat itse asiassa varsin hykerryttävä näky. Sahat näyttäytyvät keräilijälle itselleenkin uudella tavalla.

—Täytyy sanoa, että täällä niitä katsoo ihan eri silmin kuin kotona museon hyllyllä. Niistä löytää muotoja ja piirteitä, joita ei ole ennen huomannut, Körhämö hämmästeli avajaispäivänä.

Pääosaan nousevat kaikkein vanhimmat sahat, jotka saivat avajaisyleisön kummastelemaan, miten niin raskaan ja kömpelön näköisten kapineiden kanssa on voinut metsässä pärjätä. Vanhimmat laitteet ovat peräisin 1940-luvulta ja osa niistä on perin harvinaisiakin. Varsinainen erikoisuus on moottoroitu pystykarsintalaite.

Sahojen ohella näytillä on metsätöissä käytettyjä käsityökaluja ja muuta aiheeseen liittyvää esineistöä. Körhämöllä on muistissa paljon esineisiin liittyviä tarinoita, joten parhaan annin näyttelystä saa, jos keräilijä itse sattuu samanaikaisesti paikalle.

Molemmat näyttelyt ovat avoinna Mikkolan Navetan aukioloaikoina tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kello 10 – 14.