”Karkkii, karkkii!”

Hetki ennen täyttymystä.

”Nyt ne tulevat…”. Supina alkaa jo hetkeä ennen kuin traktori kärryineen ja siellä virnistelevine abiturientteineen tulee näkösälle. Riemu repeää, kun näköyhteys kenties vuoden odotetuimpaan autokuljetukseen on saatu.

– Karkkii, karkkii! kuuluu huuto eri puolilta Onkkaalantietä.

Ja niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Paperipäällysteisiä makeisia, jotka ovat yhtä kirkkaanvärisiä kuin pienimpien katsojien ulkohaalarit tai penkkaripäivän kunniaksi maalattujen vanhempien koululaisten kasvot, putoilee pitkin jalkakäytäviä.

Jalkakäytävillä on keruupuuhissa yllättävänkin paljon aikuisväestöä.

– Vien nämä lastenlapsille, osa heistä vakuuttelee.

Se on loppu nyt, tuumasivat abit.

Yhteen kärryyn hypänneet Pälkäneen abiturientit ovat tänä vuonna liikkeellä sosiaalisen median ja sensuurin hengessä. Ensimmäisessä kärryä koristavassa kyltissä ilmoitetaan Facebook-päivitystä mukaillen abien ja Pälkäneen lukion parisuhteen päättyneen, toisessa otetaan kantaa alkoholilainsäädäntöön ja leikitellään juoman nimellä. Pikanttina yksityiskohtana kärryn perään on lisätty hääaiheista koristelua, jossa ollaan aloittamisen sijaan lopettelemassa.

Tien varrella kuullaan karkkikertymän analysoinnin kautta myös toive lukion oppilasmäärän kasvattamisesta.

– Näitä saisi olla enemmän, tuumaa kaksi karkkisaalistaan tutkivaa poikaa melkein vakavin ilmein.

Traktorin kärryssä oli musta laatikko.