LP:n liito katkesi helppoihin virheisiin

LP Kangasalan palikat olivat sekaisin ensimmäisessä puolivälierässä. Alison Landwehr heittää kuperkeikkaa, Roosa Laakkonen ja Chantale Riddle seuraavat katseella, kun pallo karkaa.

Naisten lentopalloliigan puolivälierät alkoivat yllätyksellisesti. Pirkanmaalaisittain ikävää on, että positiivisia yllättäjiä olivat pohjoisen joukkueet. Rovaniemi teki onnistuneen ryöstöretken Orivedelle ja vei kaksi ensimmäistä pudotuspeliä. OrPo on Rovaniemen reissussa pakkovoiton edessä.

Myös Kangasala aloitti oman puolivälieräsarjansa takellellen. Sunnuntaina pelatun ensimmäisen ottelun avauserässä näytti vielä siltä, että vastaanotto-ongelmiensa kanssa tuskaileva Pölkky pilkotaan helposti, eikä torstaina pelattavan kolmannen pudotuspelin jälkeen tarvitse jäädä yöksi Kuusamoon.

Toinen erä palautti ajatukset käynnissä olevaan otteluun. Peli tökki niin, että LP saa olla tyytyväinen, jos saa tuotua ottelusarjan vielä Kangasalle.

Kotijoukkue hermoili ja antoi kerta toisensa jälkeen helpoilla virheillä lahjapisteitä vastustajalle. Toisen erän vapautuneesti vienyt Kuusamo sai hengen päälle ja karkasi kolmannen erän puolivälissä jo selvään johtoon.

Sillassa ollut kotijoukkue selvisi kuitenkin ahdingosta kertaalleen. Eveliina Vilponen tarjosi LP:lle tilaisuuden voittoon syöttämällä erän päätteeksi kuusi pistettä putkeen. Varman päälle ja virheitä vältellen pelannut Kangasala napsi pisteen kerrallaan Chantale Riddlen ja Daniela Öhmanin johdolla, kuittasi kolmannen erän ja jatkoi neljännen erän alussa samaan malliin.

Peli-ilon tavoittanut Riddle sytytti kotijoukkueen ja -katsomon, ja Pitkäjärvi heräsi hetkeksi keväthurmokseen. Riddle kaivoi mahdottomia palloja parketin raosta, nosti pehmeästi hihalla, huijasi sormilla ja takoi kovalla kädellä. Onnistumiset ruokkivat muitakin pelaajia, ja neljännen erän alkupuolisko näytti taas valoisammalta.

Liito katkesi kuitenkin virheisiin, joita Kangasala esitti monipuolisemmin ja laajemmalla rintamalla kuin koko kauden aikana. Myös vaihtopenkin päässä oltiin unessa, ja haparoineiden keskitorjujien tilalle vaihdettiin uusia yrittäjiä vasta kun koko joukkueen itseluottamus ja pelijuoni oli hukattu. Kun vaihtoruletti käynnistyi, jokainen kävi vuorollaan kokeilemassa, mutta tulos oli aina yhtä tuskainen.

Kuusamo hoiti neljännen erän ja karkasi ratkaisevan erän alkajaisiksi lahjapisteillä johtoon. Erän puolivälissä Kangasalla oli tilaisuus nousta 7–7 tasatilanteeseen. Minuutin maratonpallossa esiteltiin yksilötaitoja verkon molemmin puolin, ja pallo pidettiin mahdottomissakin paikoissa elossa. Vieraat veivät taistelupisteen ja saivat kahden pisteen etumatkan sekä henkisen yliotteen ratkaisupalloihin. Pölkky hoiti ne varman päälle ja pääsi juhlimaan puolivälieräsarjan avausvoittoa Kangasalla.

 

Kuusamolla kovat ulkomaan avut

Chantale Riddle sytytti kotijoukkuetta ja -katsomoa upeilla yksilösuorituksilla.

Tiiviissä pudotuspelisarjassa ei ole paljon aikaa hioa kuvioita – etenkin kun edessä on pitkä matka Kuusamoon, jossa pelataan torstaina ja toivon mukaan myös perjantaina. Kangasalta ei kuitenkaan vaadita ihmeitä sarjan kääntämiseksi. Riittää kun peruspeli saadaan taas kuntoon.

Pelaajat näyttävät kehnoilta, kun passit tulevat navan korkeudelle. Pallot karkailevat seinille, kun pelistä puuttuu samanaikaisuus. Samaan tilanteeseen ryntäilee monta pelaajaa, kun yhteinen idea ja luottamus kanssapelaajiin ovat hukassa.

Kokovartalokipsi ulottui päähän saakka. Pelistä puuttui puhetta, ja siksi pelaajat säntäilevät turhaan samoille palloille ja työnsivät käsiään väliin, vaikka pallot olivat menossa pitkäksi. Kangasalla oltiin onnekkaita, kun toistensa tontille loikkineet pelaajat eivät satuttaneet itseään pahemmin.

Kolmas erä ja neljännen alku osoittivat, että Kangasala osaa edelleen pelata. Kurssi oikenee, kun jokainen keskittyy hoitamaan oman tonttinsa. Vastustajan pelaajiin kannattaa keskittyä vasta sitten, kun ensin päästään omista helpoista ja turhista virheistä, kuten verkkoon jäävistä syötöistä.

Isoimman haasteen Kangasalle heitti pippurinen senegalilaispommittaja Fatou Diouck. Hänen tuliset lyönnit lähtivät korkealta niin kimakan kiljahduksen saattelemana, että ne peittivät kotiyleisön kannustusyritykset alleen. Kotijoukkueella oli vaikeuksia myös Pölkyn parhaana palkitun Olena Prokopenkon kanssa.

Kangasalan vierasavut ovat Chantale Riddleä lukuun ottamatta tarjonneet tällä kaudella joukkueelle lähinnä kielikylpyä. LP:n parhaana palkittiin Saara Karhu, joka yritti viimeiseen saakka voittaa ottelun.

Toinen puolivälierä pelataan Pitkäjärven koululla maanantaina kello 18.30 alkaen. Mitalipeleihin selviää kolmella voitolla.

 

Fysiikkavalmentaja vai tötsänkantaja?

Palloilujoukkueilla on yleensä fysiikkavalmentajat, jotka kehittävät pelaajien fyysisiä ominaisuuksia. Kiihkeissä pallopeleissä korostuu ennen kaikkea nopeuden, ketteryyden ja kimmoisuuden merkitys.

Hyvä fysiikkavalmentaja pitää pelaajat pelikunnossa. Hän teettää perustreeniä, joka auttaa kestämään kauden rasitukset ja tuo harjoituksiin päätä ja kehoa huoltavia osuuksia. Loukkaantuneet pelaajat kuntouttavat paikkansa fysiikkavalmentajan kanssa.

Fysiikkavalmentajien tärkein työ jää kuitenkin tekemättä, jos he taantuvat ottelutapahtumissa huoltajan apulaisiksi ja tötsänkantajiksi. Futarit verryttelevät räntäsateessa shortseissa ja vaihtopelaajat valmistautuvat otteluun laukomalla tauon ajan kylmillä jaloilla. Sen jälkeen ei ole ihme, jos pelaaja kääntyy kentällä ketterästi kuin valtamerilaiva.

LP Kangasalan kokoonpanossa ei ole fysiikka- vaan voimavalmentaja. Tämä näkyy vaihtopelaajien verryttelyssä. He eivät hae kentän laidalla pelivirettä, vaan tekevät staattisia keskikehon lihaskuntoliikkeitä. Jos tarkoitus on olla terävimmillään ja ketterimmillään, sellaisia liikkeitä ei kannata tehdä edes ottelua edeltävänä päivänä.