”Mitään ei saa ilmaiseksi”

Pimenneessä illassa Pitkäjärven koulun pihassa hyrisee linja-auto. Nuori nainen kävelee hiljalleen ison kassin kanssa kohti autoa, toinen pakkaa hiljaisena lunta pieniin muovipusseihin bussin vieressä olevasta lumikasasta. Linja-auto on lähdössä paluumatkalle Koillis-Suomeen kyydissään Pölkky Kuusamon joukkue. Kuusamon ja LP Kangasalan välinen toinen puolivälieräottelu on päättynyt puolisen tuntia sitten kotijoukkueen niukkaan voittoon erin 3–1 (20–25, 25–14, 25–21, 25–22).

LP Kangasala on tasoittanut otteluvoitot lukemiin 1-1 ja onnistunut kuittaamaan Pölkyn sunnuntai-iltaisen voiton. Täysin allapäin kuusamolaiset eivät silti kotimatkalle lähde.

– Tullessa ajattelin, että jos yksi voitto täältä saadaan haalittua, olen tosi onnellinen. Tänään nähtiin hyvä taistelupeli. Roikuimme mukana, vaikka syöttö- ja vastaanottopelissä jäimme jälkeen. Niitä pystymme kuitenkin parantamaan kotikentällä, Kuusamon valmentaja Marko Kaakinen tuumi ottelun jälkeen.

Pölkky oli saanut lisämurheita juuri puolivälierien alla joukkueen ykköspassarin Iida Paanasen loukkaannuttua. Pari vuotta nuorempi paikkaaja Tiia Pohjonen löytyi Kuortaneen nuorten joukkueesta, ja Kangasalla nähtiinkin keski-iältään tavallistakin nuorempi kuusamolaisjoukkue. Kokeneempien ja kovien ulkomaalaisten johdolla vieraat laittoivat silti maanantaisessa toisessa kohtaamisessa tiukasti hanttiin.

– Kovaa vääntöä, eikä mitään saa ilmaiseksi. Ennakoin, että tulossa on tasainen ja tiukka sarja, ja siltähän tämä näyttää, LP Kangasalan valmentaja Tuomas Alatalo arvioi.

Alatalon mukaan kotijoukkueen ilta sujui kohtuullisesti ja esimerkiksi puolustuksen jälkeiset hyökkäykset onnistuivat. Ylipäätään joukkueen hyökkäystehokkuuteen saattoi Alatalon mukaan olla varsin tyytyväinen, ja samoilla linjoilla oli myös kangasalalaisjoukkueen parhaana palkittu yleispelaaja Nette Tuominen. Syöttöruudussa hyvin viihtynyt Tuominen pelasi suurella tunteella – ja kävi neljännen erän kiihkeimmillä hetkillä kuuntelemassa verkkotuomarin antamat ripitykset, jotka tulivat keltaisen kortin saattelemana.

– Aika odotettua pudotuspelivääntöä. Hyökkäyksiin tuli eiliseen verrattuna lisää tarkkuutta, mikä oli yksi tärkeä juttu. Sen lisäksi saatiin tehtyä nyt eroa, kun saimme Pölkyn kovat laiturit tänään paremmin kiinni, Tuominen summasi.

Henkistä kanttia kangasalalaiset näyttivät lupaavalla tavalla kääntämällä ottelun itselleen hapuilevan avauserän jälkeen ja oltuaan neljännessä erässä jo jäämässä vieraiden vauhdista.

Ottelut jatkuvat Kuusamossa myöhemmin tällä viikolla: LP hyppää bussiin keskiviikkona, ja joukkueet ottavat uudelleen mittaa toisistaan torstaina ja perjantaina. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

– Ei Kuusamon-reissulle mitään uutta ole tiedossa, vaan päivän vireystila ratkaisee. Toivoisin, että kun pelataan play-offeja, kenenkään ei tarvitsisi sitä nälkää erikseen kaivaa mistään, Alatalo virnisti.

– Tosi kiva lähteä näistä asetelmista Kuusamoon. Siellä on varmasti hyvät pelit tulossa, LP:n Tuominen ennakoi.

Jos voitot ovat kahden Kuusamossa pelattavan ottelun jälkeen tasan, välieräpaikka ratkeaa Pitkäjärvellä pelattavassa viidennessä kohtaamisessa ensi sunnuntaina kello 15.

LP Kangasalan pelaajat ja loppuhetkillä äänekkääksi heittäytynyt kotiyleisö tuulettivat riehakkaasti Pitkäjärvellä otetun 3–1-voiton ja ottelusarjan tasoittamisen jälkeen maanantaina.