Tarinoita ja näkymiä Vienan kylistä

Paanajärven kissa aidalla. Kuva Petri Niikko
Jyskyjärven maisemaa. Kuva Petri Niikko

Tulevana lauantaina Mikkolan Navetalla piipahdetaan sukukansamme luo Vienan Karjalaan. Luennoimassa on valokuvaaja, Karjalan tuntija Petri Niikko, joka

johdattelee yleisönsä rajantakaisiin kyliin sanoin ja kuvin. Niikko tuntee kylien elämänmenoa kahdenkymmenen vuoden aikaperspektiivillä.

Jylhä, kaunis Viena on houkutellut suomalaisia Lönnrotin, Gallen-Kallelan ja Inhan ajoista asti. Sen maisemilla ja ihmisillä on vankka ystäväjoukko, jota puhuttelee yhteinen kulttuuriperintömme, ainutlaatuinen luonto ja monen kohdalla varmasti myös romanttinen kaipuu yksinkertaisempaan elämään.

Kuinka hyvin me todellisuudessa pärjäisimme noissa vanhakantaisissa oloissa, sitä voi jokainen itse miettiä.

Viena on säilynyt koskemattomana paljolti syrjäisen sijaintinsa vuoksi. Väki on elellyt sen jokivarsien harmaissa kylissä omavaraista elämäänsä. Kylien tulevaisuus ei kuitenkaan ole varma, sillä vanha sukupolvi on väistymässä, ja nuorilla on omat ongelmansa.

Petri Niikon luento Vienan Karjala tänään pidetään 7.3. klo 14.–15.30 Mikkolan Navetalla Luopioisissa osoitteessa Keskitie 5. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja puffetti palvelee.

Kevään elokuva- ja luentosarja toteutetaan Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry:n, Valkeakoski-opiston ja Pälkäneen kunnan kulttuuritoimen yhteistyönä. Seuraavana on tulossa haitaristi Kimmo Pohjosesta kertova Soundbreaker-dokumenttielokuva lauantaina 14.3. klo 14.