Kangasala porskuttaa kohti finaaleja

Chantale Riddle tuntuu saavan siivet selkään, kun hän nousee muiden yläpuolelle.

LP Kangasala on nousemassa palloilulajien pudotuspelikevään suurimmaksi yllättäjäksi. Joukkueella on tiistaina tilaisuus varmistaa vähintään hopeiset mitalit ja edetä finaaliin LP Viestin vastustajaksi.

Naisten lentopalloliigan keskikaarti oli tänä vuonna ennätystasainen, mutta sieltä ei pitänyt nousta haastajia sarjaa vuosikaudet dominoineelle Salolle ja sen ainoalle uhkaajalle Hämeenlinnalle.

Ailahtelevan kauden pelannut LP Kangasala heräteltiin ratkaisupeleihin Kuusamoa vastaan käydyssä puolivälieräsarjassa, joka venyi viiden ottelun mittaiseksi. Levänneenä välieriin lähtenyt HPK oli selvä ennakkosuosikki Kangasalaa vastaan, olihan se vienyt kauden kaikki kuusi liiga- ja cup-kohtaamista.

Pudotuspelit ovat kuitenkin oma maailmansa. Hengen päälle ja verkkopelinsä kuntoon saanut Kangasala vei yllättäen viikko sitten pelatun avausottelun puhtaasti 3–0. Toisessa ja kolmannessa välierässä avauserä lipsahti HPK:lle, mutta Kangasala hoiteli ratkaisuerät ja -pallot kovalla itseluottamuksella ja johtaa nyt ottelusarjaa kolmella voitolla.

Ensimmäinen tilaisuus ratkaisevan voiton ottamiseen on tiistai-iltana Pitkäjärven koululla kello 18.30 alkavassa neljännessä välierässä.

 

Salla Karhu jatkoi vahvoja esityksiään.

HPK vaihtoi valmentajaa

Peli-iloa huokuva Kangasala on imenyt itseluottamuksen Hämeenlinnalta. Ensimmäisenä luhistui palavasieluinen Bruno Napolitano. Toisessa välierässä päävalmentaja käänsi joukkueelleen selän ja jätti pelaajat kentälle yksin.

Kolmannessa välierässä penkin edessä askelsi Luca Chiappini. Kakkosvalmentaja otti vastuun tiukassa paikassa.

– Bruno ymmärsi etteivät pelaajat enää seuraa häntä ja astui sivuun, Chiappini sanoi.

Pitkään Napolitanon kanssa yhteistyötä tehnyt Chiappini kiitti ystäväänsä ja vakuutti, että ratkaisu tehtiin yhteisymmärryksessä seuran kanssa.

– Bruno on kunnian mies. Hän siirtyi sivuun joukkueen vuoksi.

Paniikkiratkaisu toi taisteluilmettä Hämeenlinnan peliin. Lisäpuhtia saaneet vieraat veivät avauserän.

– Paransimme peliämme edellisotteluista. Teimme kuitenkin edelleen liikaa virheitä, HPK:n parhaana palkittu Karoliina Friberg mietti.

Kotijoukkue käänsi toisen erän itselleen ja karkasi kolmannen alussa jo 8–0 johtoon. HPK kampesi vielä kannoille, ja piti Kangasalan ahtaalla myös neljännessä erässä. Kotijoukkue onnistui hyödyntämään neljännen eräpallonsa, kun Kangasalan parhaana palkittu Daniela Öhman paukutti pallon kenttään.

– Osui sopivasti käteen, 18-vuotias keskitorjuja kommentoi ratkaisuaan.

Öhman kehui, että luotto omaan ja joukkueen tekemiseen on tapissa.

 

Kiivas ottelutahti tuntuu

Erityistä nälkää riittää Roosa Laakkosella, joka kuntoutti syksyn ja talven ajan polveaan. Kotijoukkueen tehokkaimpiin kuulunut keskitorjuja nousi korkeimmalle sekä verkolla että riehakkaissa tuuletuksissa.

Kangasalan torjunta ja puolustus ei toiminut lauantaina aivan edellisotteluiden veroisesti.

– Peli ei ollut tänään erityisen hohdokasta, mutta se riittää, että on kahdesta paikalla olevasta joukkueesta parempi, Kangasalan valmentaja Tuomas Alatalo sanoi.

Joukkue on pelannut kahdeksan kiivasta pudotuspeliä kahdessa viikossa. Tiivis ottelutahti tuntuu vääjäämättä kehossa, mutta pukuhuoneessa vallitseva henki saa unohtamaan pikkuvaivat.

Hämeenlinnan rivejä loukkaantumiset harventavat kovalla kädellä. Libero Eveliina Rautiainen loukkaantui kolmannen välierän lämmittelyssä ja toisen erän jälkeen polvivaivainen Anna Boricheva nilkutti pukuhuoneeseen.

– Ensimmäinen kerta urallani, kun kaksi pelaajaa loukkaantuu samassa pelissä, Luca Chiappini manasi.

Loukkaantumiset sekoittivat hämeenlinnalaisten peliä. Tämä näkyi muun muassa vastaanoton vaikeuksina kolmannessa ja neljännessä erässä. Chiappini oli tyytyväinen omiensa asenteesta ja vakuutti, että se lupaa hyvää tuleviin otteluihin. Hänen mielestään finalistia ei ole vielä ratkaistu, vaikka Kangasalla on neljä ottelua aikaa ottaa ratkaiseva voitto.

– Sarja on pitkä, ja jokainen ottelu alkaa nollilta.

Myös Tuomas Alatalo kehotti pistämään jäitä hattuun. Joukkueen on pidettävä tasonsa, mikäli se mielii ottaa neljännen voiton ja päästä mittaamaan Salon kevätvireen. Alatalo uskoi, että kuumetautia poteva Eveliina Vilponen saadaan mukaan jo tiistain välierään.

 

Roosa Laakkonen nousee korkeimmalle sekä verkolla että tuuletuksissa.

Siivet selässä

Kangasalan nuori joukkue on kasvanut pudotuspelien edetessä. Omaan tekemiseensä keskittyvä joukkue ei vilkuile tulostaululle tai verkon toiselle puolelle. Pelaajat eivät mieti ottelun tai ratkaisupallon merkitystä. Edustusasunsa keltarusetilla kruunanneet LP-pelurit nauttivat pudotuspelihuumasta, tsemppaavat toisiaan ja ammentavat mylvivästä katsomosta virtaa.

Joukkueessa vallitseva peli-ilo henkilöityy Chantale Riddlessä. Tiukassakin tilanteessa amerikkalainen hymyilee vapautuneesti ja levittää positiivista energiaa ympärilleen. Seuraavassa hetkessä pomppuihme nousee päätä pidempien tornien yläpuolelle ja antaa vasurinsa puhua. Jos Riddlen vaarallisuuden tunteva vastustaja kerää eteen käsimuurin, Riddle huijaakin puolustusta ja nostaa pallon pehmeästi taakse syntyneeseen tyhjään tilaan.

Kaikki näyttää helpolta ja vaivattomalta. Keijukaismainen pelaaja tuntuu kasvattavan itselleen ilmassa siivet ja ratkaisevan tilanteet ilman mitään kiirettä. Hymy ei hyydy, vaikka hän välillä jää huippupaikoissa ilman palloa, sillä ratkaisuvoimaa löytyy myös toiselta laidalta.

Marginaalit ovat huipputasolla olemattomia. Syötöstä alkaen jokainen suoritus pitää tehdä äärirajoilla, mikäli aikoo horjuttaa vastustajaa. Rajojen hakeminen näkyy virheinä. Mutta kun joukkueella on henki päällä ja itseluottamus katossa, pallokin näyttää tottelevan kättä paremmin.

Kangasalassa näkyy voittavan joukkueen merkkejä. Salla Karhun ja Chantale Riddlen kaltaiset pallotaiturit tekevät pelaajista vierellään parempia. Kangasala ei ole kuitenkaan parin tähden joukkue, vaan se vyöryy verkon yli koko joukkueen leveydeltä. Jokainen hakee rohkeasti omia ratkaisuja ja paikkaa uhrautuvasti toisten virheitä. Pelaajat auttavat toisiaan puhumalla, eivätkä höntyile ja hypi pitkin seiniä.

Kokemattomasta Kangasalasta on löytynyt pudotuspeleissä vaadittavaa henkistä vahvuutta. Joukkue keskittyy asioihin, joihin voi oikeasti vaikuttaa. Sille ei mahda mitään, jos vastustaja on vaihtanut kolmannen välierän alla valmentajaa. Kannattaa siis panostaa siihen, että ajoitus passarin kanssa toimii ja seuraavassa pallossa ollaan parhaimmillaan.

 

LP Kangasala – HPK

1. välierä

3–0 (28–26, 26–24, 25–23)

2. välierä

3–1 (23–25, 25–21, 25–19, 25–14)

3. välierä

3–1 (25–27, 25–23, 25–22, 25–23)

Kangasalan parhaat pistenaiset:

Chantale Riddle 16/+11

Salla Karhu 16/+7

Roosa Laakkonen 14/+10

Daniela Öhman 12/+11

 

Finaaliin selviää neljällä voitolla. Seuraava ottelu ti 17.3. kello 18.30 Kangasalla.