Hopeaan riittää yksi peli, kultaan vaaditaan neljä voittoa

LP Kangasala yrittää torstaina kammeta LP Viestiä nurin neljännessä finaalipelissä lentopallon Mestaruusliigassa.

Tuomas Alatalo suhtautuu rauhallisesti vuoreen, joka hänen valmentamallaan LP Kangasalan lentopallojoukkueella on kiivettävänä. Torstaina kangasalalaiset kohtaavat Salon LP Viestin salolaisten kotikentällä, jolla joukkue on takonut kotimaista palloiluhistoriaa vakuuttavin lukemin. Viesti on hävinnyt kotikentällään viimeksi vuonna 2012 HPK:lle – ja sitä ennen Oriveden Ponnistukselle keväällä 2008.

Vastustajan keräämät 117 voittoa 118 peräkkäisestä kotipelistä eivät kuitenkaan lannista LP Kangasalaa, joka tarvitsisi finaalisarjassa kaksi peräkkäistä vierasvoittoa pitääkseen kultahaaveensa elossa ja tuodakseen finaalisarjan vielä Kangasalle.

– Jokainen, joka pikkuisenkin ymmärtää lajin päälle, tajuaa, ettei se helppoa ole. Kotisaldo on Viestillä aika kova. Mutta vielä me lähdemme taistelemaan torstaina ja yritämme jatkaa kamppailua, Alatalo tuumaa.

Välierät HPK:ta vastaan sujuivat kangasalalaisittain yli odotusten, mutta kohtaamiset LP Viestin kanssa ovat kulkeneet suunnilleen etukäteisarvion mukaan. Monta pykälää hämeenlinnalaisia kovemmaksi osoittautunut Viesti on nyt ottanut Kangasalasta voiton kolmesti peräkkäin, kun kangasalalaiset ovat saaneet ajettua salolaiset ahtaalle vain ajoittain.

– Totta kai uskoin ja toivoin, että meillä olisi tässä vaiheessa enemmän voittoja, mutta ei tämä mikään järkytystilanne ole. Ei Viesti ole mitenkään yllättänyt. Toki he tekivät hienon muutoksen sunnuntaina, kun yleensä keskipelaajien kautta hyökkäävä joukkue tulikin paljon laidasta.

Kangasalalaisleirin harmiksi Viestin Anu Ennokin vastaanottopeli on pysynyt koko finaalisarjan ajan kasassa.

– Emme ole saaneet sitä murtumaan, vaikka etukäteen vähän toivoin niin, Alatalo myöntää.

 

Uskon asia

Viestin kotikenttä ei ole muille joukkueille helppo paikka pelata, kuten tilastotkin todistavat. Ensimmäisen Salossa pelatun finaaliottelun tapaan vierasjoukkueelle on luvassa henkistä tukea, kun Kangasalta tehdään neljänteen finaaliin fanimatka.

– Kyseessä on suunnilleen sama uskollinen ryhmä kuin Hämeenlinnan peleissä. Kyllä sillä on merkitystä: se tuo lisävirtaa pelaamiseen. Kotiyleisöstäkin tuli esiin uusi hieno piirre viikonloppuna, kun saimme kannustusta, vaikka olimme Viestiä perässä.

Alatalon mukaan taikatemppuja ei enää Salossa ole tarjolla, vaan LP Kangasala pyrkii prässäämään vastustajaansa vaikeilla aloitussyötöillä. Oma vastaanottopeli on saatu toimimaan koko ajan paremmin, ja valmentajan mukaan myös yleinen peli-ilme ja -rohkeus ovat kehittyneet. Niinpä Alatalo on luottavainen ennen kauden mahdollisesti viimeistä ottelua.

– Edelleen usko on kaikkein tärkein, eli omaan tekemiseen täytyy luottaa. Kuten olen aiemminkin sanonut, tämä on sitkeä ryhmä. Kyllä minä tuossa aamulla hotellin varasin Salosta sillä ajatuksella, että olisimme siellä torstaina yötä ja perjantaina jatkettaisiin pelejä.

Chantale Riddle on ollut pudotuspelien parhaita hyökkääjiä, mutta syöttöruudussa LP Kangasalan pelaajat eivät ole onnistuneet riittävän hyvin horjuttaakseen ratkaisevasti LP Viestin pelinrakentelua. Kangasalalaisten valmentaja Tuomas Alatalo toivookin joukkueensa aloitussyöttöjen osuvan kohdilleen torstaina.