”Tunteeseen on päästävä syvälle sisään”

Tessa Virta aloitti pianonsoiton 7-vuotiaana. – Äiti on kertonut, että olin pienenä kova soittamaan melodikaa. Niinpä hän sitten ajatteli, että minulle on saatava piano. Kuva: Vertti Teräsvuori.

Torstaina 9. huhtikuuta Kangasala-talossa on luvassa monipuolinen kattaus brasilialaisia bossa nova -klassikkoja, rytmi-ilottelua ja koskettavan kauniita melodioita. Nämä tunnelmat yleisön koettavaksi loihtii pianisti-laulaja Tessa Virta nelihenkisen orkesterinsa kanssa.

Virta kertoo hurahtaneensa bossa novaan vuosia sitten.

– Ihastuin bossa novan monipuolisuuteen, sen sambasta periytyvään keveään rytmikkyyteen, jota höystävät afro-amerikkalaisen jazz-tyylin lempeät harmoniat. Keveän rytmi-ilottelun ja kauniiden melodioiden rinnalla tärkeää on musiikin koskettavuus, Virta kertoo.

Sibelius Akatemian Jazzosastolta musiikin maisteriksi valmistunut Virta suunnitteli alun perin alkavansa klassiseksi pianistiksi.

– Mutta sitten muutin mieleni. Tajusin, että on paljon mukavampaa ja monipuolisempaa tehdä ja esittää musiikkia muiden kanssa.

Vallan monipuolisesti Virta tänä päivänä esiintyykin. Omaa orkesteriaan Tessa Virta Orkesteria hän on johtanut vuodesta 1990, minkä lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä useiden sinfoniaorkestereiden kanssa. Virta on myös tullut tutuksi lukuisten suomalaisten artistien – muun muassa Tomi Metsäkedon, Jari Sillanpään, Tapani Kansan ja Mari Palon – konserttien orkesterinjohtajana.

 

Luvassa lämminhenkinen konsertti

Kangasala-talolla kuullaan myös Virran omia sävellyksiä. Niistä mainittakoon parisuhteesta ja arkisesta elämästä kertova Sokerilla ja rakkaudella –kappale, jonka Virta esittää Um Poeta –levyllään  Samuli Edelmannin kanssa. Kangasala-talolla duettoparina nähdään  kuitenkin Virran aviomies, kontrabasisti Olli Peuhu.

Sävellys Aale Tynnin Suru-runoon syntyi eräänä päivänä kotioloissa, kun Virran mieli oli maassa.

— Esiintyjän on päästävä syvälle esittämänsä kappaleen tunnelmaan, jotta tunteen voi välittää yleisölle. Tunteeseen pitää kuitenkin löytää sopiva etäisyys. Taitava esiintyjä ei koskaan piehtaroi lavalla henkilökohtaisten tiuntemustensa vallassa, Virta selittää.

Portugalilaisen Mariza Nunesin tunnetuksi tekemiä portugalilaisia kansanlauluja, fadoja, kuullaan konsertissa nyt ensi kertaa suomeksi. Fadoissa Virtaa viehättää niiden aitous ja tarinallisuus.

– Fadot syntyvät eletystä elämästä. Niissä tarina on ydin, ei se, miten kappale lauletaan. Fadoja on iloisia ja vähän surumielisempiä. Minä esitän niitä haikeampia kappaleita.

Kaiken kaikkiaan Tessa Virta lupaa kuulijoilleen lämminhenkisen, koskettavan konsertin.

–Minulle on tärkeää, että konsertti on kodikas, leppoisa ja tunnelmaltaan intiimi.  Olen myös kova rupattelemaan kappaleiden välissä, hän naurahtaa.

 

Tessa Virran johtama orkesteri esiintyy Kangasala-talossa 9. huhtikuuta kello 19. Virran lisäksi orkesteriin kuuluvat Olli Peuhu (kontrabasso ja laulu),  Kepa Kettunen (rummut: myös cajun ja bongo) ja Petri Krzywack (kitara).