Pohjavesialue vai putkivuoto?

Pälkäneen hauras vesijohtoverkosto voi aiheuttaa muutakin kuin kiusallisia vesikatkoksia. Kevään putkirikot ovat tästä hälyttävä esimerkki.

Rikkoutuneesta putkesta on saattanut vuotaa vettä Aitoon Kotisuolle jo 15 vuoden ajan. Jälleenrakennusajan huolellisen työn ansiosta putkesta purkautunut vesi ei ole kastellut Aitoon koulun rakenteita. Rakennuksessa on vielä kellarinkin alla metrin verran betonia, ja siksi vesi ei ole noussut lattian tasolle.

Kunta on pumpannut koulun tuntumaan vettä monta säiliöautollista vuorokaudessa. Kun vuoto 19. maaliskuuta korjattiin, Aitoon vedenottamolta pumpattava vesimäärä väheni kolmella kuutiolla tunnissa – eli lähes 70 kuutiolla vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa, että noin neljäsosa Aitoon vedenottamolta pumpatusta vedestä on valutettu Kotisuohon.

Kun koulun seinustoja kaivettiin remontin yhteydessä auki, nähtiin millaiset määrät vettä maaperässä on. Virtaus salaojaputkiin kävi vuolaana.

 

Myöskään Aapiskukon pihan kulmassa 28. huhtikuuta paljastanut vuoto ei välttämättä ollut aivan harmiton. Samassa kohdassa on nimittäin päässyt maahan polttoainetta. Nyt saastunutta maaperää on saatettu huuhtoa pitkäänkin.

Aapiskukon pihan alle on ”imeytetty” vettä lähes samanlainen määrä kuin Aitoon Kotisuollekin. Kun vuoto paikattiin, Kinnalan vedenottamon pumppausmäärä pieneni 50 kuutiolla vuorokaudessa.

Tällainen vesimäärä on vaikuttanut varmasti Tavasen ja ympäristökeskuksen mittauksiin, joiden perusteella haetaan lupaa tekopohjavesilaitokselle ja yritetään häätää Aapiskukon polttoainemyynti pohjavesialueelta.

Nyt näyttää siltä, että Aapiskukon pohjavesialue onkin tuontitavaraa: vesi on vuotanut kunnan putkista taukopaikan pihaan.

 

Pälkäneen vesijohto- ja viemäriverkosto on paitsi hauras, myös ahdas. Huippukulutuksen aikaan uuden asuinalueen viemärit eivät ehkä vedäkään ja juomavesiverkostossa paine laskee. Syynä ovat verkoston vanhat väliosat, joiden putket ovat niin pienet, ettei niiden läpi juokse riittävästi vettä jatkoksi rakennetuille uusille alueille.

Edes Sappeesta Aitoon kautta Onkkaalaan rakennettu yhdysviemäri ei välttämättä vetäisi, jos tavaraa tulisi tuutin täydeltä. Onkkaalan viemärit uusittiin rakennusvaiheessa Kyttäläntien päähän saakka. Siitä puhdistamolle johtaa kuitenkin vanha viemäri. Se on vaarassa tulvia yli viemärikaivoista.

Pälkäneen vesijohtojen ja viemäreiden korjausvelka on ensimmäistä kertaa selvitetty kaikessa karmeudessaan. Nyt tarvitaan vain miljoonia, jotta hatara verkosto voidaan korjata.