Vastine hartauskirjoitukseen

”Tule ihana valo”, kirjoitti Kangasalan perhediakoni Päivi Segerroos 20.5.2015 Sydän Hämeen Lehden hartauskirjoituksessa. Tämä on ihana toivomus ja sitä huokaavat monet muutkin, jotka pimeässä vaeltavat ja odottavat saavansa valoa pimeään elämäänsä.

Tämä Pyhän Hengen eli muun muassa Totuuden Hengen tuoma valo puuttuu tänä pimeänä aikana todella liian monelta ihmiseltä, kun he kamppailevat tuskissaan ja epätoivoisina elämänsä monien vaikeuksien keskellä apua etsien. Usein ainoa apu, mitä näille ihmisille tarjotaan tässä tilanteessa, on vain lajitelma pillereitä tai sanotaan: ”älä huolehdi, Jeesus on kaikki sovittanut”.

Kirjoituksessaan Päivi Segerroos valitti miten outo Pyhä Henki on hänelle ja joillekin ihmisille, joiden kanssa hän on ollut siitä puheissa. Keskustelu siitä kuulemma menee vain liian teologiseksi tai utopistiseksi.

Mitä Jeesus olisi vastannut Päivi Segerroosille ja hänen ystävilleen tähän kysymykseen? Eikö se voida lukea suoraan Pyhästä kirjasta:

Joh.3:1-12 Niin oli yksi mies Pharisealaisista, Nikodemus nimeltä, Juudalaisten ylimmäinen. Se tuli yöllä Jesuksen tykö ja sanoi hänelle: Mestari, me tiedämme, että sinä olet Jumamalasta opettajaksi tullut; sillä ei taida kenkään niitä tunnustähtiä tehdä, joita sinä teet, jollei Jumala ole hänen kanssansa. Jesus vastasi ja sanoi hänelle: totisesti, totisesti sanon minä sinulle: ellei joku vastuudesta synny, ei hän taida Jumalan valtakuntaa nähdä. Nikodemus sanoi hänelle: kuinka taitaa ihminen vanhana syntyä? taitaako hän äitinsä kohtuun jälleen mennä, ja syntyä? Jesus vastasi: totisesti, totisesti sanon minä sinulle: ellei joku synny vedestä ja Hengestä ei hän taida Jumalan valtakuntaan sisälle tulla. Mitä lihasta syntynyt on, se on liha, ja mitä Hengestä syntynyt on se on henki. Älä ihmettele, että minä sanoin sinulle: teidän pitää uudesta syntymän. Tuuli puhaltaa, kussa hän tahtoo, ja sinä kuulet hänen humunsa, ja et tiedä, kusta hän tulee taikka kuhunka hän menee: näin on jokainen, joka Hengestä syntynyt on. Vastasi Nikodemus ja sanoi hänelle: kuinka ne taitavat tapahtua? Jesus vastasi ja sanoi hänelle: sinä olet mestari Israelissa, ja et näitä tiedä! Totisesti, totisesti sanon minä sinulle: me puhumme, mitä me tiedämme, ja todistamme, mitä me näemme, ja ette ota vastaan meidän todistustamme. Jos minä maallisia teille sanoin, ja ette usko: kuinka te uskoisitte, jos minä taivaallisia teille sanoisin?

Tämä Jeesuksen luokse tullut mies oli myös seurakunnan työntekijä ja varmaan vielä Päivi Segerroosia paljon vanhempi ja oppineempi, mutta ei hänelläkään ollut vielä ymmärrystä Pyhästä Hengestä.

Mutta näin me näemme, että Jeesus ei hyljeksinyt tätä Israelin opettajaakaan, vaan näemme, että kaikki voivat tulla Hänen tykönsä ja tuoda ongelmansa Hänen käsiinsä. Meidän pitää vaan pyytää rakkautta totuuteen, niin Jeesus voi antaa meille avun, mutta niin kauan, kun rakastamme valhetta, niin emme saa apua.

Jokainen, joka on uudestisyntynyt Hengestä, tuntee kyllä Pyhän Hengen eli sen Voiman, minkä Häneltä kristitty on saanut uudestisyntymisensä hetkellä. Sillä ilman tätä uudestisyntymistä meillä ei ole voimaa kestää vaikeuksien keskellä, vaan pelko ja mielen sekaisuus valtaa meidät koetuksen hetkellä.

Muistakaamme opetuslapsia eli vaikka he olivat vaeltaneet kolme vuotta Jeesuksen seurassa ja nähneet monia ihmeitä ja kuulleet Jeesuksen monet puheet, niin silti he luikkivat ovien taakse piiloon, kun Jeesus otettiin heiltä pois ja ristiinnaulittiin.

Mutta kun he kuitenkin halusivat uskoa ulkonaisesti Jeesusta eli pysyä lain alla niin kauan, kuin se oli Jumalalta hyväksi nähty, eivätkä yrittäneet valehdella muille ihmisille, että heillä olisi jo Pyhä Henki eli leikkiä ulkokultaisesti hyvää uskovaa, niin he saivat avun pelkoihinsa ja epäselvyyksiinsä.

Jeesus sanoi opetuslapsilleen haudasta ylösnousemisensa jälkeen: Luuk. 24:49 Ja katso, minä lähetän minun Isäni lupauksen teidän päällenne. Mutta te olkaat Jerusalemissa siihen asti kuin te puetetaan voimalla korkeudesta.

Mitä olisi tapahtunut, jos opetuslapset olisivat lähteneet omin päin oman ymmärryksensä jälkeen julistamaan ylösnoussutta Kristusta? Eikö olisi heti tullut vain yksi sekasotku-uskonto lisää? Eli tämä sama ongelma on tänä päivänä, kun erilaiset ”uskovat” juoksentelevat siellä ja täällä omiansa tarjoamassa ja lupaamassa 10-hyvää ja 20-kaunista.

Mutta opetuslapset olivat oppineet luottamaan Jeesukseen ja kunnioittamaan Häntä ulkonaisesti eli olemaan lain alla. Kun heillä oli tämä ulkoinen kunnioitus Jumalan Sanaa kohtaan, niin he saivat menestyksen Sanalle.

Kun siis päivät oli täytetty, niin vuodatti Jumala opetuslapsiin Pyhän Hengen eli Voiman Hengen ja sen jälkeen ei enää Pietarikaan kieltänyt Kristusta, eikä kukaan enää istunut peloissaan lukittujen ovien takana ja myöhemmin, kun Pietari vangittiin kaksilla kahleilla ja vartijat vielä molemmin puolin ja vankilan ovella kaksi lisää, niin silti Pietarin mieli oli tyyni ja hän nukkui sikeästi lapsen lailla siellä vankilassa eli ei siis ollut mitään jäljellä siitä vanhasta pelokkaasta lainalaisesta Pietarista, joka kielsi Jeesuksen ja luikki karkuun.

Tässä siis näemme erittäin selvästi, mikä ero on elävällä ja kuolleella uskolla eli vain Pyhän Hengen vuodatus tekee uskon eläväksi, sillä ilman sitä usko on vain ulkokullaista uskottelua Kristukseen, sillä vain elävä usko pystyy omistamaan Kristuksen ansion omakseen, sillä muutenhan uskottelu-usko on vain kurja uskonnollinen näytelmä.

Mistä sitten johtuu, että ihminen voi käydä monet vuodet kirkossa ja/tai erilaisissa seurakunnallisissa tapahtumissa koko ikänsä ja ei ole saanut Jumalan lupaamaa Pyhää Henkeä? Eikö siitä, kun meille on vielä joku asia tärkeämpi, kuin Taivaan valtakunta eli se voi olla oma pyyde, oma käsitys, oma päämäärä tai joku tavaran- tai vallanhimo ym. eli aina on jokin este, että ei voi antaa koko sydäntään Jumalan hallitusvallan alle. Miten sitten käy näille puolinaisille uskonnollisille ihmisille? Siitä kertoo taas meille Pyhä Sana: Mat.7:21-23 Ei jokainen, joka sanoo minulle: Herra, Herra! pidä tuleman taivaan valtakuntaan; mutta joka tekee minun isäni tahdon, joka on taivaissa. Moni sanoo minulle sinä päivänä: Herra, Herra! emmekö me sinun nimes kautta ennustaneet, ja sinun nimelläs ajaneet ulos perkeleitä, ja ole sinun nimes kautta monta väkevää työtä tehneet? Ja silloin minä tunnustan, en minä teitä ikänä tuntenut: menkäät pois minun tyköäni, te väärintekiät. Todella tärkeästä ja vakavasta asiasta siis on kysymys.

Tämän Henkikasteen tärkeydestä puhuu meille vielä vakavasti Pyhä Sana: Mark.16:16 Joka uskoo ja kastetaan, se tulee autuaaksi; mutta joka ei usko, se kadotetaan. Tämä kohtahan usein sekoitetaan vesikasteeseen, mutta tässä puhutaan Henkikasteesta eli kun opetuslapset uskoivat lain kautta Pyhää Sanaa, niin he saivat lopulta Henkikasteen uskon sinetiksi eli sen uuden nimen ja puvun omakseen eli mikä meille oli lapsikasteessa jo luvattu eli tarvitsemme kaksi todistetta eli maallisen ja taivaallisen, niin kuin Pyhä Sana sen todistaa, sillä meidän omakeksimä todistuksemme ei kelpaa Taivaan Jumalalle eli tästä puhuu: 1. Johanneksen kirje 5:7,8 Sillä kolme ovat, jotka todistavat taivaassa: Isä, Sana ja Pyhä Henki, ja ne kolme yksi ovat: Ja kolme ovat, jotka todistavat maan päällä: Henki ja vesi ja veri, ja ne kolme yhdessä ovat.

Voimme siis päättää tämän tekstin samaan toteamukseen, millä tämän aloitimmekin eli Päivi Segerroosin toivomukseen: ”Tule ihana valo” ja olen varma että se koittaa kaikille, jotka sitä tosissaan haluavat ja ovat valmiit uhraamaan oman Iisakkinsa.

 

Markku Uotila

tavallinen vanhanajan seurakuntalainen