Tarjolla tie ulos

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto katsoi, ettei tekopohjavesilaitoksen toteuttamiselle Pälkäneen ja Kangasalan harjuissa ole edellytyksiä. Jo aiemmin kunnat, jotka ovat laitosta puuhaavassa Tavase Oy:ssa osakkaina, olivat tehneet omia johtopäätöksiään. Niinpä aikoinaan yleisellä edulla perustellun, mutta pienen piirin ajaman hankkeen osakaskunnat olivat alkaneet livetä kukin omaan suuntaansa.

Aluehallintoviraston päätös tarjoaa kunniallisen ulospääsytien niin kunnille kuin tekopohjavesiyhtiöllekin. Sinnikkäästi asiaansa uskonut Tavase Oy voi lohduttautua tehneensä sen, minkä voi; kaikki ideat maailmassa eivät yksinkertaisesti ole toteuttamiskelpoisia. Kuntien taloutta ajatellen ratkaisu on helpotus, vaikka kielteinen lupapäätös saattaakin vaikeuttaa myös hankkeen jälkiselvittelyjä erityisesti Tampereella. Tavaseen on jo käytetty useita miljoonia euroja, ja tulokseksi on saatu vain aluehallintovirastossa puutteellisiksi katsottuja suunnitelmia. Kunnissa tuskin on koettu nykyisessä taloustilanteessa suurta intoa kymmenien miljoonien – Turun seudun kokemusten mukaan kokonaissummaltaan jopa satojen miljoonien – eurojen satsaamista epävarmaan hankkeeseen samalla, kun kouluja ja terveysasemia lyödään kiinni.

Suuren helpotuksen aluehallintoviraston päätös tuo myös lukuisille pälkäneläisille ja kangasalalaisille yksityisille ihmisille ja yrityksille, jotka ovat jo vuosia joutuneet seuraamaan liiankin läheltä hankkeen aaltoliikkeenomaista kehitystä.

Vaikka Pälkäneen kunnassa saatiin kerrankin lomien alla huokaista Tavase-aiheisen kirjeen johdosta helpotuksesta, ei kunnantalolla ole edes haluttu paukutella henkseleitä. Tiedossa on koko ajan ollut, että lupapäätöksen kariutumisen todellinen voittaja olisi ympäristö, ei yksittäinen kunta tai ihminen – jotka kiistämättä ovat niin hanketta vastustaessaan kuin sitä ajaessaankin käyttäneet ison määrän työtunteja. Tunnit ovat kuitenkin toivottavasti tulossa hiljalleen täyteen.

Usein kortit katsotaan kiistoissa loppuun saakka. Tällä kertaa olisi yleisen edun mukaista jättää asia jo sikseen. Valituskierroksen kautta hanketta vielä kertaalleen eteenpäin yrittämällä ei voida saavuttaa enää kuin häviäjiä.