Lähimarkkinat Mobiliassa olivat upea käynnistys monen kesälomalle

Kesäpäivä ei olisi voinut olla kauniimpi Mobiliassa sunnuntaina pidetyillä lähimarkkinoilla. Paikalle tuli runsaasti väkeä myös naapurikunnista. Moni oli juuri aloittelemassa kesälomaansa.

Erilaisten myyntikojujen lisäksi markkinoilla oli monenlaista aktiviteettia niin pienelle väelle kuin vanhemmillekin.

Nelivuotiasta Matleena Ruokoniittyä jännitti vähän, kun hän pääsi ajamaan polkuautolla ensimmäistä kertaa elämässään. Jani-isä kertoo, että he tulivat paikalle Pälkäneeltä.

– Tykkäämme kiertää lähiseudun tapahtumissa, ja nyt sattui vielä hieno ilmakin. Minulla alkoi juuri kesäloma, joten tämä on mukava lomanaloitustapahtuma.

Satamaan oli tuotu komea vene. Se kuuluu Suomen Meripelastusseura Pirkanmaa ry:lle, joka toimii vapaaehtoisvoimin. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Kalle Kontsas selittää, että se tarjoaa hinausapua ei-kiireellisissä tehtävissä. Näin helpotetaan pelastuslaitoksen urakkaa.

– Menemme apuun esimerkiksi jos veneeseen tulee laitevika tai se ajaa karille. Näillä vesillä tulee paljon karilleajoja.

Neljävuotias Santeri Vuori kokeilee, miltä tuntuu istua veneessä kuskinpenkillä. Äiti Karoliina Vuoren työkaveri toimii Meripelastusseurassa, joten Santeri on päässyt ihan oikeastikin pelastusveneen kyytiin. Perhe asuu Lempäälässä.

 

Puutarhapalveluille kysyntää

Kymmenvuotiasta Otso Ahtia voisi melkein kadehtia. Tämän äiti Jasmiina Ahti Ahdin tilalta tekee keppihevosia sekä niille erilaisia varusteita kuten loimia. Otso pääsee äidin mukana kiertämään erilaisiin kesätapahtumiin.

– Aloin tehdä keppihevosia vajaa kaksi vuotta sitten, ja niiden suosio yllätti minut täysin, Jasmiina Ahti hymyilee.

Valkeakoskelaiset Anna ja Essi Ryynänen syöttävät aitauksessa olevaa pupua. Sen oli tuonut paikalle Nanna Karlsson Kangasalan Pihapalvelusta. Yritys esitteli markkinoilla palvelujaan. Se aloitti toimintansa vasta viime syksynä, mutta palveluiden tarve yllätti yrittäjän.

– Meillä on itsellä iso piha, emmekä olleet ehtineet laittaa sitä. Osittain ajatuksena oli, että saamme näin apua oman pihamme kanssa. Mutta emme ole ehtineet tehdä sille mitään, kun olemme olleet niin kiireisiä, Karlsson hymähtää.

Yritys työllistää kaksi puutarhuria ja yhden kivimiehen. Kysyntää on sekä pihojen säännölliselle hoitamiselle kuten ruohonleikkuulle että erilaisille uudistustöille.

– On paljon vanhuksia, jotka haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään mutta eivät jaksa enää hoitaa pihaa. Meitä työllistävät toisaalta myös kiireiset ihmiset kuten yrittäjät, joilla ei ole aikaa pihatöille.