Pälkäneen lukiossa aloittaa 34 uutta opiskelijaa

Ensimmäisessä kerroksessa remonttityöt ovat vielä hieman kesken. Ylemmissä kerroksissa sen sijaan on päästy jo siivoustöihin.

Pälkäneen lukiossa aloittaa tänä syksynä 34 uutta opiskelijaa. Yhteishaussa Pälkäneelle tuli valituksi 22 opiskelijaa, mutta määrä on kasvanut kahdellatoista kesän aikana. Lisää opiskelijoita Pälkäneelle tulee etenkin Kangasalta, jonka lukioon lukuaineiden keskiarvoraja oli tänä vuonna korkeampi kuin aikaisemmin. Oppilasmäärää Pälkäneellä kasvattivat siis ne opiskelijat, joiden keskiarvo ei aivan riittänyt Kangasalle. Myös Lahdentien toiselta puolelta Hauholta on tulossa Pälkäneelle muutama opiskelija vielä yhteishaun ulkopuolelta. Oppilasvahvuutta vahvistaa ensi lukuvuonna myös vaihto-opiskelija Etelä-Koreasta.

–Iloisella mielin tässä aloitellaan uutta lukuvuotta. Ykkösluokkalaisia on enemmän kuin hetkeen on ollut, ja kokonaisopiskelijamäärämme on nyt 79. Jos ensi vuonnakin päästään noin 30 aloittavan opiskelijan ryhmään, koululla olisi noin 90 lukiolaista. Tämä suuntaushan on oikein hyvä, Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion vt. rehtoria Mirva Hirmukallio iloitsee.

Isompi opiskelijamäärä aiheuttaa lukiolle myös omat haasteensa. Resurssit on mitoitettu yksisarjaiseksi jokaisen luokka-asteen osalta, mutta ensimmäisen vuosiluokan 34 opiskelijaa on käytännössä pakko jakaa kahtia valtaosalle tunneista. Moniin luokkatiloihinkaan ei kunnolla

Uusittu ilmanvaihto parantaa koulun ilmanlaatua.

mahdu reilua 30 opiskelijaa kerralla.

– Näitä asioita tässä on ratkottu kiivaasti viimeisellä viikolla ennen koulujen alkua, Hirmukallio mainitsee.

Abiturientteja Pälkäneen lukiossa on pian alkavana lukuvuonna ennätysvähän eli vajaat 20.

Kangasalla lukion aloittaa reilut 120 uutta opiskelijaa. Kevään yhteishaussa hakijoita oli enemmän kuin aikaisemmin, minkä seurauksena Kangasalle oli aiempaa vaikeampi päästä.

– Keskiarvoraja lukioomme on ollut jo monena vuonna 7,5, mutta nyt rajaksi muodostui 7,75, Kangasalan lukion rehtori Teuvo Ropo sanoo.

 

Alkusyksy vielä remontoidaan

Koulunalkua Pälkäneen yhteiskoulussa ja lukiossa värittävät vielä osin syksynkin aikana käynnissä olevat remontit. Koulussa remontoidaan kosteusvaurioista kärsinyttä kellarikerrosta ja uusitaan ensimmäisen, toisen ja kolmannen kerroksen ilmanvaihtoa. Kellarikerroksen perusteellisen remontin pitäisi valmistua lokakuun loppuun mennessä.

– Kellarikerrokseen tulee yksi isompi luokkatila entisen kuvataideluokan paikalle sekä yksi pienempi luokkatila

Uusi lämpimän ruoan jakelulinjasto.

tai ryhmätyötila. Käytävän toisen puolen tilat remontoidaan varasto- ja säilytystiloiksi, Hirmukallio selventää.

Koulun ilmanpoisto on kesän aikana koneellistettu, joten koulun kehnon ilmanlaadun pitäisi nyt parantua. 1990– luvun puolivälissä tehdyn remontin jälkeen ainoastaan tuloilma on vaihtunut koneellisesti. Kosteusongelmista kärsineen alakerran ilmanvaihto rakennetaan erilleen talon muusta ilmanvaihdosta.

– Kolmatta kerrosta jo siivotaan, mutta ensimmäisessä kerroksessa työt ovat vielä hieman kesken. Siellä on vielä esimerkiksi kattoa auki, mutta piakkoin sielläkin päästäneen jo siivousvaiheeseen. Remonttien ei pitäisi vaikuttaa koulutyöhön mitenkään oleellisesti, esimerkiksi luokkatiloja ei remontin alla enää ole. Kaikkiin luokkiin vettä ei saada juoksemaan heti ensimmäisillä kouluviikoilla, mutta tärkeimpiin kohteisiin kuten kemian ja fysiikan luokkaan sekä wc-tiloihin juokseva vesi kyllä saadaan, Hirmukallio sanoo.

Etupiha eli jalkapallokentän puoleinen piha on ilmeisesti vielä koulujen alkaessakin osin työmaana, joten oppilaiden välituntialueita sovelletaan alkusyksystä työmaan ja työmaaliikenteen mukaan.

– Turvallisuus edellä tietenkin mennään. Alkusyksystä oppilaat ulkoilevat näillä näkymin pihan nurmialueilla, Hirmukallio tarkentaa.

 

Uusi ruokalinjasto

Yhteiskoulun ruokalakin saa syksystä alkaen uutta ilmettä, kun ruokalaan on rakennettu uusi lämpimän ruoan jakelulinjasto. Aikaisemmin keittäjät joutuivat täyttämään lämpimän ruoan linjastoa ruokasalin puolella oppilaiden seassa, mutta jatkossa ruoat saadaan jaettua linjastoon suoraan keittiön puolelta.

– Tämä parantaa turvallisuutta ja helpottaa huomattavasti keittäjien työskentelyä, Hirmukallio tietää.