Tekopohjavesi: Tampereen liiketoimintajaosto palaa asiaan osakaskuntien kesken käytävien neuvotteluiden jälkeen

Tampere käynnistää neuvottelut Tavasen tulevaisuudesta

Tavasen osakkaista Kangasala ja Valkeakoski haluavat eroon koko yhtiöstä. Akaa haluaa kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mukaan Tavase-vettä varavedekseen, ja siksi se toivoo, että Valkeakoski olisi hankkeessa mukana. Tavasesta lähes 70 prosenttia omistava Tampere käynnistää muiden osakkaiden Valkeakosken, Akaan, Kangasalan, Lempäälän ja Vesilahden kanssa neuvottelut hankkeen tulevaisuudesta.

Tampere käynnistää Tavasen osakaskuntien kanssa neuvottelut tekopohjavesiyhtiön tulevaisuudesta.

Kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto kuuli tiistaina Tavase Oy:n toimitusjohtaja Petri Jokelaa ja hallituksen puheenjohtaja Peter Löfbergiä. Liiketoimintajaosto kävi hankkeesta monipuolisen keskustelun, muttei ollut kypsä tekemään päätöstä. Siksi esittelijänä toiminut konsernijohtaja Juha Yli-Rajala veti koko asian pois listoilta.

– Etenemme kuitenkin päätösehdotuksen mukaisesti eli käynnistämme välittömästi neuvottelut muiden osakkaiden kanssa, Yli-Rajala sanoo.

Asia palaa liiketoimintajaostoon kuntien kesken käytyjen neuvotteluiden jälkeen. Mikäli osakkaat päättävät ryhtyä ajamaan vedenhankintayhtiötä alas, asia etenee kaupungin- ja kunnanhallitusten kautta valtuustokäsittelyyn.

Tekopohjavesilaitosta suunnitellaan Pälkäneen ja Kangasalan harjuihin. Osakkaista osa halusi jo ennen lupahakemuksen kaatumista eroon pitkittyneestä ja mutkistuneesta hankkeesta. Kangasala, Valkeakoski ja Akaa eivät ole myöntäneet lisätakauksia lainoille, joiden turvin vedenhankintayhtiö on pidetty pystyssä. Tavase on velkaa Tampereen kaupungille 5,8 miljoonaa euroa.

 

Kaupunginhallitus päättää Akaan valituksesta

Tampereella ryhdyttiin pohtimaan Tavasen alasajoa, kun yhtiö ei saanut hakemiaan lupia tekopohjavesilaitokselle. Osakaskunnat ovat uhranneet hankkeeseen jo noin kahdeksan miljoonaa euroa. Tampereen osuus tähän mennessä kertyneestä laskusta on 5,64 miljoonaa euroa. Lisäksi tutkimusputkien poistaminen ja muut lopetuskulut kasvattavat vielä kustannuksia.

Toinen vaihtoehto on, että vedenhankintayhtiön kulut minimoidaan ja lupaprosessi katsotaan loppuun. Tavase Oy ja Akaan kaupunki ovat valittaneet kaatuneesta luvasta hallinto-oikeuteen.

Akaan valitus tehtiin loma-aikaan virkamiespäätöksenä. Kaupunginhallitus päättää tiistaina, pidetäänkö valitus voimassa.

Lehtiuutisissa Akaa on listattu Kangasalan ja Valkeakosken jatkeeksi Tavasesta eroon pyrkivien kuntien joukkoon. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mielestä tämä antaa väärän kuvan.

– Meillä on edelleen voimassa valtuuston yksimielinen päätös, että olemme mukana Tavasessa.

Akaa hankki aiemmin pääosan vedestään Valkeakoskelta. Nykyisin Valkeakosken putki on varavesiyhteys, ja Akaassa juodaan Hämeenlinnan vettä, josta osa on Ahvenistolla valmistettua tekopohjavettä.

Aki Viitasaaren mielestä Akaan vesihuoltoa turvaisi se, jos Valkeakoski olisi mukana Tavasessa, sillä silloin Akaaseen saataisiin tarvittaessa hyvälaatuista vettä.

– Lempäälän ja Vesilahden kautta tulee niin pienet putket, että sen kautta emme saisi riittävästi Tavase-vettä.

Valkeakosken kanssa vesiyhteistyötä tehnyt Akaa on tähän saakka ”peesannut” naapuriaan Tavase-ratkaisuissa. Kun Valkeakoski ei myöntänyt osakassopimuksen takauksia Tavase-lainoille, Akaa oli samassa rintamassa Valkeakosken ja Kangasalan kanssa.

 

Tavase-osakkeilla voi vielä olla arvoa

Aki Viitasaaren mielestä merkittävälle vesihankkeelle pitäisi saada lupa, ja siksi hän esittää tiistaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että valitus pidetään voimassa.

– Aluehallintovirasto kaatoi Tavasen lupahakemuksen niukasti äänestyspäätöksellä. Ratkaisuun on liitetty puheenjohtajan yhdeksänsivuinen eriävä mielipide.

Viitasaari perustelee lupaprosessin loppuun katsomista myös vastuullisella taloudenpidolla.

– Akaa on satsannut hankkeeseen kaupunkilaisten rahaa pyöreästi puoli miljoonaa. Jos yhtiö ei saa lupia, rahat menevät hukkaan. Jos tekopohjavesilaitokselle myönnetään lupa, osakkeilla saattaa vielä joskus olla arvoa, sillä mistä sen tietää, miksi maailma tulevina vuosina muuttuu. Vettä tarvitaan aina, ja laadukas tekopohjavesi on aivan toista kuin järvivedestä pintavesilaitoksella tehty vesi.

Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mielestä että tekopohjavesilaitoksen lupaprosessi kannattaa katsoa loppuun, koska lupien ansiosta Tavase Oy:n osakkeella saattaa vielä joskus olla arvoa. Kuva: Akaan Seutu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?