Tarvitseeko Tampere Tavasea?

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Lassi Kaleva valtuustokyselyyn vastannut Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen katsoo, ettei Tavase-tekopohjavesilaitos ole tullut tarpeettomaksi, vaikka Tampere on satsannut Ruskon ja Kaupinojan vesilaitoksiin.

Vastauksessa muistutetaan, että vesiratkaisut tehdään kymmeniksi vuosiksi. Tekopohjavesilaitos parantaisi vedenhankinnan toimintavarmuutta kasvavalla kaupunkiseudulla ja vähentäisi pintavesilaitoksien kohennus- ja kunnostustarvetta. Pintavettä kylmempi ja vähemmän orgaanista ainesta sisältävä tekopohjavesi kohentaisi myös veden laatua. Vastauksessa huomautetaan lisäksi, että tekopohjavesilaitos turvaisi Pälkäneen ja Kangasalan harjuja soranotolta ja muulta pohjavettä vaarantavalta toiminnalta.

Tampereen valtuuston neljän vuoden takaisen päätöksen mukaan hankkeessa edetään lupapäätökseen saakka ja jatkorahoituksesta päättää kaupunginhallitus. Aluehallintovirasto on luvannut lupahakemuksen, mutta Tavase Oy on valittanut päätöksestä.

Pormestari Ikonen lupaa, että Tampereen kaupungin konserniohjausyksikkö järjestää mahdollisimman pian osakastapaamisen, jossa linjataan Tavase Oy:n lähitulevaisuuden tavoitteet ja toimenpiteet. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi. Tavasen toiminta ja kustannukset voidaan minimoida ja jäädä odottamaan, että luvat saataisiin valitusteitse. Silloin osakkaat saisivat panostamilleen miljoonille vastinetta.

Toinen vaihtoehto on ajaa yhtiö hallitusti alas ja kirjata siihen upotetut rahat menetyksiksi. Tähän mennessä hanke on niellyt noin kahdeksan miljoonaa, ja sen alas ajamisesta koituu vielä lisää kuluja.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Lassi Kaleva kysyi, tarvitseeko Tampere vielä Tavasea.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?