Tunteikasta korisviihdettä

Polvensa kuntouttanut Jussi Jokinen otti heittovastuuta, kun ykköstykki Jaakko Saukkonen oli sivussa. Jokinen nosti 18 pistettä.
Polvensa kuntouttanut Jussi Jokinen otti heittovastuuta, kun ykköstykki Jaakko Saukkonen oli sivussa. Jokinen nosti 18 pistettä.

– Ei meidän totta puhuen pitänyt voittaa tätä peliä, Jussi Jokinen ja Aki Karonen naureskelevat hikeä pyyhkien Pohjois-Hervannan koulun salissa.

Vieressä kotijoukkue Morbid All-Starsin tähti Mikko Näppilä antaa isoon ääneen palautetta tuomarille. Yhdessä ottelussa parhaimmillaan yli 50 pisteen edestä kolmosia lingonnut pelintekijä on lentänyt hetkeä aiemmin palloja potkien katsomon puolelle.

Hervannassa on juuri päättynyt nelossarjan korispeli, joka tarjosi mestaruussarjan mitalla viihdettä ja suuria tunteita. Alkuhetkillä näytti siltä, että kotijoukkue Morbid All-Stars pyörittää helpon voiton vieraistaan. Kotijoukkue siirtyi kymmenen pisteen johtoon ennen kuin Luja-Lukko onnistui ensimmäisessäkään heitossa. Parhaimmillaan Morbid All-Stars johti 15 pisteellä, mutta lopulta se keskittyi tuomareiden ja vastustajien toimintaan, eikä muistanut pelata itse.

 

Kenen pitäisi nyt heittää?

Nelosdivariin täksi kaudeksi noussut Luja-Lukko on aloittanut uudella sarjatasolla hyvin. Hervannan vieraspelistä ei kauheasti odotettu, sillä isänpäiväviikonloppuna riveistä puuttuu monta avausviisikon pelaajaa. Parhaimmillaan melkein puolet pisteistä tekevä ykköstykki Jaakko Saukkonen oli reissussa. Vauhtia ja taitoa pälkäneläisten peliin tuonut Erkki Ojala pelasi samaan aikaan Pyrinnön junnujoukkueen riveissä ja korin alustoja isännöivä Tomi Ingman luotsasi C-tyttöjä SM-karsintojen ratkaisuottelussa.

Luja-Lukko olikin alkuhetkillä hukassa, kun hyökkäyksille ei löytynyt päättäjiä. Puolustus oli yhtä sekasortoinen, kunnes joukkue siirtyi simppeliin paikkapuolustukseen. Vähitellen heittäjiäkin alkoi löytyä ja toisella jaksolla ottelu tasoittui.

Valmentaja Kimmo Ketolakin ehti junnupeleistä penkin päähän toisella jaksolla. Hän alkoi pyörittää vaihtorumbaa, jonka ansiosta vierailla oli ratkaisuhetkillä oikeat miehet oikeilla paikoilla.

 

Safissa roikkui kolme vastustajaa

Tamperelaiset roikkuivat Eshaq Safissa parhaimmillaan kolmen pelaajan voimin.
Tamperelaiset roikkuivat Eshaq Safissa parhaimmillaan kolmen pelaajan voimin.

Yllätysvoiton tärkein tekijä oli kuitenkin uusi täsmäase. Iranin kovatasoisissa sarjoissa pelanneen Afganistanin junnumaajoukkuepelaaja Eshaq Safin ensiesiintyminen Luja-Lukon riveissä ei silti ollut aivan sellaista ilotulitusta kuin olisi saattanut kuvitella.

Kaivannon pakolaisen fysiikka ja heittosihti ovat viiden kuukauden pakomatkan jälkeen kaukana huippuvireestä. Vastustaja saattoi rikkoa sumeilematta 204-senttistä jättiä, koska vapaaheitoista korkeintaan joka kolmas upposi.

Pelimiehen taitonsa voi kuitenkin osoittaa muutenkin kuin pistesaldolla. Etenkin ottelun alussa vasta 18-vuotias nuorukainen kahmi levypallot äijämäisesti molemmissa päissä. Voimasuhteet korin alla kääntyivät, kun jätissä roikkuneet tamperelaiset sulkivat häntä tilanteista parin, kolmen pelaajan voimin.

12 pistettä pussittanut Safi osoitti hyökkäyskorilla pelisilmää: hän ei lähtenyt heittämään mahdottomista tilanteista, vaan etsi syöttörakoja ja vapautti pälkäneläisiä avopaikkoihin. Puolustuspäässä mies katkoi heittoja ja pakotti tamperelaiset hakemaan ratkaisua kaukoheitoilla. Yrityksiä oli yleensä vain yksi, sillä levypallo jäi hänen kouriinsa.

Hyökkäyksen katkaistuaan Safi lähetti liikkeelle nopeita vastahyökkäyksiä. Kun vastustajankin askel alkoi painaa, nopeat Jussi Jokinen (18 pistettä) ja Niko Nurminen (17 pistettä) nauttivat tilasta.

 

Pyrintö tarttui heti vahvistukseen

Eshaq Safille järjesteltiin näyttöpaikkaa Pyrintöön jo kesken ensiottelun Luja-Lukon väreissä. Tulkki Zabihullah Seriqi ja Kimmo Ketola selvittävät afganistanilaiselle, millainen joukkue Tampereelta löytyisi.
Eshaq Safille järjesteltiin näyttöpaikkaa Pyrintöön jo kesken ensiottelun Luja-Lukon väreissä. Tulkki Zabihullah Seriqi ja Kimmo Ketola selvittävät afganistanilaiselle, millainen joukkue Tampereelta löytyisi.

Luja-Lukon uusi vahvistus kiinnosti tamperelaista koripalloväkeä. Alasarjan ottelua kentän laidalla seurannut tarkkailija ryhtyi jo ennen toisen jakson päättymistä järjestämään Eshaq Safia Pyrintöön ja hankkimaan sponsoreita, jotta nuorukainen pääsee kulkemaan Kaivannosta Tammelaan ja Pyynikille.

Kaikille on selvää, että Safi kuuluu korkeammille sarjatasoille. Luja-Lukko saanee kuitenkin nauttia vierasavusta ainakin syyskauden, mahdollisesti myös kevään, sillä liiton sarjoissa tarvitaan kansainvälinen pelilupa, jonka hankkiminen sekasortoisesta Afganistanista tai Iranista ei ole kovin helppoa.

Keskenkuntoinen pelaaja saa Pyrinnössä säännöllistä ja riittävän tasokasta treeniä, jota Pälkäneellä ei ole tarjolla. Pelituntumaa hän voi hyvin hakea alasarjassa, kunnes kunto ja peliluvat ovat kunnossa.

Jokisen, Nurmisen ja Safin lisäksi Morbid All-Starsin nöyryytyksessä kunnostautuivat Kari Tikka (6 pistettä), Aki Karonen (4), Juha-Matti Kuparinen (2), Joonas Saukkonen (1) ja Sami Rantanen.

 

Koripallon 4. divisioona

Morbid All-Stars – Luja-Lukko 56–60

Haka 5 5 0 10
LuLu 5 4 1 8
ViiVi 5 4 1 8
Morbid 5 2 3 4
VehmU 5 2 3 4
PisTa 5 2 3 4
ERP 5 1 4 2
Rahku 5 0 5 0